Rookverbod

14-09-2005 om 21:30 uur

In Belgie wordt de werkplek vanaf 2006 volledig rookvrij.


De rokers mogen vanaf 1 januari dan een lekker rookplekje buiten gaan zoeken. Op de gehele werkvloer mag er bij ons niet meer gerookt worden.


Eindelijk eens een goede regelgeving voor ons de longpatienten.

Maar helaas zoals u kan lezen valt de horeca hier NIET onder.  -O-


Reactie op Preventie en Interim
. Het nieuwe besluit is opgenomen in de Codex over het Welzijn op het Werk, Titel III, Hoofdstuk I Afdeling II “Bescherming van de werknemers tegen tabaksrook”

VERPLICHTINGEN
·Elke werknemer heeft recht te beschikken over een werklokaal en sociale voorzieningen vrij van tabaksrook .
·Vanaf 1 januari 2006 moet de werkgever een absoluut rookverbod opleggen in alle werkruimtes , en de sociale voorzieningen, evenals in het vervoermiddel dat voor gemeenschappelijk vervoer van en naar het werk door hem ter beschikking wordt gesteld van het personeel.
De gesloten ruimte binnenin de onderneming omvat naast de werkplaatsen de inkomhal, gangen, trappen, liften, verbindingsruimten, gesloten parkeergarages.
Een open ruimte binnenin de onderneming is bijvoorbeeld de garage.
De werkruimte omvat ook de werkplaatsen buiten de onderneming, bijvoorbeeld werfketen, cabines van vrachtwagens, bestelwagens, dienstwagens. Ook het gemeenschappelijk vervoer van en naar het werk moet rookvrij zijn.
De werkruimte in open lucht valt niet onder het rookverbod, bijvoorbeeld de binnenkoer.
·In afwijking van het verbod bestaat de mogelijkheid te voorzien in een rookkamer binnen de onderneming, na voorafgaand advies van het Comité. Deze rookkamer wordt afdoende verlucht. De regeling van de toegang tot deze kamer tijdens de werkuren wordt vastgelegd, na voorafgaand advies van het Comité. Deze regeling mag geen ongelijke behandeling van de werknemers veroorzaken. In dit verband wordt erop gewezen dat de mogelijkheid van een rookkamer geen recht op een rookkamer creëert. Bovendien is het zo dat in ondernemingen waar er geen overleg wordt georganiseerd, het rookverbod onverkort geldt.
·De werkgever zorgt ervoor dat derden die zich in de onderneming bevinden, geïnformeerd worden omtrent de maatregelen ,zodat zij deze ook moeten toepassen
Tot 1 januari 2006 voert de werkgever, in het kader van het dynamisch risicobeheersingsysteem, een algemeen beleid in om het gebruik van tabak in de werkruimten en de sociale voorzieningen in te perken.
De werkgever is in navolging van dit besluit niet verplicht de kosten te dragen die stoppen met roken voor een werknemer meebrengt.
De werkgever is niet verplicht de kosten te dragen die stoppen met roken voor een werknemer meebrengt De werkgever is niet verplicht sensibiliserings- en informatieacties te organiseren, noch programma's voor rechtstreekse bijstand bij het stoppen van roken te ontwikkelen, noch informatie te verstrekken aan de werknemers over de gespecialiseerde instellingen op dit vlak.

DIT ROOKVERBOD IS NIET VAN TOEPASSING OP
1° alle gesloten plaatsen waar voedingsmiddelen en/of dranken ter consumptie aangeboden worden en waar het toegelaten is te roken (vb Cafés, restaurants), met toepassing van de artikelen 2, § 2, en 3, § 1, van het koninklijk besluit van 15 mei 1990 tot het verbieden van het roken in bepaalde openbare plaatsen (zie circulaire 2004/11);
2° de als private vertrekken te beschouwen gesloten plaatsen van alle instellingen van maatschappelijke dienstverlening (zoals rusthuizen, rust- en verzorgingstehuizen, serviceflats, psychiatrische instellingen, instellingen voor personen met een handicap en voor bijzondere jeugdzorg) en van de gevangenissen, waar de bewoners en niet-bewoners mogen roken onder de voorwaarden die er voor hen zijn vastgelegd;
3° privé-woningen, behalve de ruimten die exclusief bestemd zijn voor professioneel gebruik en waar werknemers worden tewerkgesteld (bijvoorbeeld een naaiatelier of een timmermanswerkplaats in een privé-woning).
Login of registreer om te reageren