Primeur bij behandeling longemfyseem
28-06-2006 om 03:08 uurVoor het eerst in Nederland zijn vorige week in het Amphia Ziekenhuis in Breda/Oosterhout twee patiënten behandeld voor longemfyseem met endobronchiale protheses. Bij deze ingreep worden via de luchtpijp met een speciaal apparaat klepjes in een longkwab gebracht die werken als ventieltjes. Met deze nieuwe methode kan de kwaliteit van leven van longemfyseempatiënten aanzienlijk verbeterd worden.
De totale ingreep duurt 30 tot 60 minuten en gebeurt onder narcose op de operatiekamer. De longarts brengt via de mond met een bronchoscoop drie tot vijf klepjes in de longkwab die werken als een soort ventiel; lucht kan nog wel uit de kwab maar niet meer er in. Uiteindelijk zal alle lucht uit de aangetaste longkwab verdwijnen en valt deze samen. Patiënten zullen voor deze behandeling twee tot drie dagen opgenomen worden, terwijl de opnameduur bij een operatie veertien dagen is. De verwachting is dat de nieuwe methode geschikt zal zijn voor zo'n vijf procent van de patiënten die aan longemfyseem lijden. Belangrijk is onder andere de verdeling van het emfyseem over de longen, omdat met de endobronchiale prothese de meest zieke delen kunnen worden uitgeschakeld waardoor de meer 'gezonde' gedeelten meer ruimte krijgen.
De ingrepen zijn uitgevoerd door longarts Remco Djamin van het Amphia Ziekenhuis. Amphia werkt bij deze methode nauw samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Prof. Dr. Germonpré van dit ziekenhuis was bij de ingrepen aanwezig.
In Nederland is longemfyseem de derde doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten en kanker. Longemfyseem is een chronische ziekte waarbij steeds meer longblaasjes verloren gaan. Patiënten zijn erg vermoeid en kortademig. Roken is een belangrijke risicofactor voor longemfyseem. Verwacht wordt dat het aantal patiënten de komende jaren sterk zal stijgen. Tot voor kort kon een deel van de patiënten geholpen worden met een operatie waarbij de meest aangetaste longdelen werden verwijderd, zodat de longfunctie verbetert. Deze operatie brengt echter risico's met zich mee. Met de nieuwe methode is de kans op complicaties veel kleiner.
Bron: ZorgKrant