pijn in nek en schouder
03-05-2014 om 22:06 uurIk heb al enige tijd bijna dagelijks een ontzettende pijn in mijn nek en schouder, kan mijn hoofd niet draaien en mijn oor niet naar mijn schouder brengen.
Heb hier al fysiotherapie voor gehad wordt niet beter, huisarts zegt dat het verband heeft met benauwdheid en mijn COPD.
Ik slik nu dagelijks paracetamol wat bijna niet helpt zijn er hier mensen die dit ook hebben of ervaren en wat doen jullie er aan om het te verminderen?
Ik wordt er soms een beetje moedeloos van.
Egina, hier nog een oud draadje gevonden http://www.longforum.nl/index.php?topic=14200.0;prev_next=prev.
Heb je geen houding waarin je redelijk ontspannen bent? Toen ik daar nog last van had, merkte ik dat ik plat op mij buik (in bed), met de schouders plat gedwongen, beter kon buik ademhalen. Dan oefende ik regelmatig om zo diep mogelijk uit te ademen, tot het echt niet meer verder kon (buikspieren aanspannen). Had wel een bakje naast mijn bed staat om het slijm zonder opstaan, kwijt te kunnen, dat ik ophoestte. Met het idee, dat wat ik uitadem, moet ik ook weer in kunnen ademen, heeft mij goed geholpen. Die oefening werd een automatisme voor het slapen gaan. Ik pufte niet van te voren zodat het slijm door het uitademen goed naar boven werd gevoerd. Daarna kan je natuurlijk zo nodig wel medicatie nemen.
Een fysiotherapeut kan ook elektroden op de verkrampte schouderbladen zetten en met zwakstroom de schouders rechttrekken. Dat maakt de ruimte voor de longen groter. Maar je zal zelf oefeningen moeten doen om die oude lucht er uit te krijgen om ruimte te maken voor verse lucht. Ik hoop dat het je lukt, anders verwijzing vragen naar een ademhalingstherapeut. Beterschap.
Hoi Egina,
Vervelend zoveel last van je nek! Ik weet niet of ze bij jullie in de buurt zitten, maar kun je anders niet naar een gespecialiseerd fysiotherapeut in het ziekenhuis? Soms kijken ze daar net iets dieper/breder en er zijn gemakkelijker onderzoeken om iets verder te kijken.
Gr. Evi
Ikzelf heb wat last van mijn schouders ,maar denk niet dat het verband houd met mijn copd.
Ik ga elke week naar de kiné zij is bekend met copd , wat niet elke kiné kent .
Ze behandelt telkens mijn ''pijnzones' met super resultaat! ^O^ ^O^
Mss idd is wat verder kijken,
succes! ^O^
Hallo Egina,
Ik heb ook veel last van pijn in nek en schouder, ik word daar om de 4 weken voor behandeld door de fysiotherapeut. Vlgs haar heeft het wel degelijk te maken met copd/astma. De ademhalingsspieren worden hierdoor blijkbaar extra belast. Groet Andrie
Egina, het volgende stukje komt van http://www.delangsteadem.nl/index.php?site=inspanningsvermogen&subsite=…. Misschien heb je hier iets aan. Op de site is nog veel meer interessante informatie, filmpjes en foto’s over COPD te vinden. Sommige moeilijke woorden kan je in Wikip. opzoeken voor uitleg.
Ventilatoire limitatie
Theorie
Bij patiënten met een matig tot ernstige vorm van obstructie (FEV1 < 60% voorspeld) kan onder andere door hyperinflatie en dynamische collaps het ventilatoire pompsysteem te zwaar worden belast. De ventilatoire limitatie wordt gediagnosticeerd door het stijgen van de pCO2 tijdens de ergometrietest. De ventilatoire limitatie is op te vatten als een dysbalans tussen belasting en belastbaarheid van de ademhalingsspieren.
De belasting op de ademhalingsspieren is verhoogd door de toegenomen luchtwegweerstand en de afgenomen compliantie van de longen en thoraxwand. Daarnaast kan de kracht (belastbaarheid) van de ademhalingsspieren zijn verminderd door hypoxemie, hypercapnie, decompensatio cordis, het gebruik van orale corticosteroïden en ondergewicht/depletie.
Met behulp van de PImax kan de fysiotherapeut een betrouwbare indicatie verkrijgen over de kracht van de inspiratiespieren. Klinische verschijnselen van vermoeide (zwaar belaste) ademhalingsspieren zijn een verhoogde ademfrequentie en (in een latere fase) ook een abdominale paradox en een respiratory alternans. Vermoeidheid van de ademhalingsspieren kan leiden tot respiratoire insufficiëntie, waarbij hypoxemie en hypercapnie optreden. Bij patiënten met een ventilatoire limitatie kan bij een bepaalde graad van inspanning de grens van de maximale vrijwillige ventilatie worden overschreden. De ventilatie kan toenemen door verhoging van het ademteugvolume en door een relatieve verlenging van de expiratietijd. Om dit te bereiken zullen de (hulp)ademhalingsspieren meer activiteit moeten leveren. Door gerichte training van de ademhalingsspieren kan de ventilatoire capaciteit worden vergroot. Ter verbetering van de ademhalingsspierfunctie probeert men de kracht en/of het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren te vergroten.
Patiënten met een ventilatoire limitatie kunnen getraind worden door middel van duurbelasting, intervalbelasting en ademhalingsspiertraining.
Hallo Clasina,Evi,Hildjeen Adri
Bedankt voor jullie adviezen ik kan hier zeker wat mee de buikligging met de ademhaling oefeningen werken perfect.
Het ligt dus inderdaad aan mijn ademhaling/benauwdheid ik ga dit ook aan geven bij de fysio zodat we daar iets aan kunnen doen. *O*