Met COPD naar Ecuador
14-08-2012 om 10:27 uurMijn vrouw heeft COPD en na ventoline is het percentage 58%. Zij gebruikt 2x daags Spiriva 2,5 MG en 1x daags Symbicort 20 microgram. Wij hebben een reis geboekt naar Ecuador, waar hoogtes bereikt dienen te worden van 2800 meter, 3200 meter, 3600 meter en 4800 meter. De huisarts komt niet echt met een duidelijk advies en de tijd is te kort om nog snel actie te ondernemen.
Wie kan mij aan een goed advies helpen? Of is het verstandiger om de reis te cancellen (en de reissom kwijt te zijn)?
Heeft je vrouw een longarts, die zou ik bellen vandaag. Succes!
mmm, misschien had je deze vraag beter kunnen stellen voordat je de reis boekte. ;)
Ik reis zelf veel. met astma. Niet in ecuador geweest, maar wel eerder in costa rica, wat er niet zover vandaan ligt. Over het algemeen heb ik met reizen weinig last, of kan ik het af met af en toe een puff. Maar goed, mijn astma is dan ook behoorlijk stabiel en ik gebruik zowiezo heel weinig medicijnen
Ik denk dat je in ecuador met een aantal dingen te maken krijgt:
- hoogte
- warme vochtige lucht
- In arme landen is niet altijd zoals hier een expliciet rookbeleid. Dit kan (maar hoeft zeker niet) problemen te geven met hotel kamers. Voordeel is dat roken vaak minder in de cultuur zit. Of dat de mensen gewoon geen sigaretten kunnen betalen.
Voordeel zal ijn dat je heel veel buiten bent en dat je (buiten de grote steden) waarschijnlijk over het algemeen een gezondere lucht in ademt.
Op hoogte heb je wel ijle lucht, maar als het meezit minder verontreiniging. Dus minder zuurstof, maar met een beetje mazzel dan wel weer betere longen.
Warme vochtige lucht is wat minder voor de longen. Maar kans op vervuiling is buiten de steden minder.
het zal voor iedereen heel verschillend zijn hoe je op deze omstandigheden reageert. Ook afhankelijk of je korte uitstapjes maakt het hooggebergte in of dat je er ook echt slaapt. Kans op hoogte ziekte is wel groter voor mensen met een longaandoening. Je zult dan ook zeker je reisleider moeten informeren. En zorg dat je je goed inleest hoe je hoogte ziekte herkent en wat te doen om het te voorkomen en wat te doen als je toch last krijgt. in ieder geval veel water drinken preventief. En misschien kan je iets van medicijnen meenemen voor het geval dat.
Aangezien je toch al geboekt hebt en je geld kwijt bent als je niet gaat, zou ik als ik jou was even met de LA overleggen. Als die geen ernstige blijvende problemen voorziet, dan zou ik gewoon gaan.
Je kan altijd nog terug keren naar huis als het niet gaat.
Succes
Silvia
Als aanvulling op silly zijn verhaal:
-ook vliegen kan risico's met zich meenemen bij longpatienten ( zoals benauwdheid door drukcabine, snellere kans op infectie)
-veel mensen nemen antibiotica en prednisolon mee als ze op vakantie zijn, misschien is dit ook nog een optie. In een klein bergdorpje zul je immers geen apotheek vinden
vragen voor je longarts lijkt me
Onderstaand antwoord vond ik na op internet gezocht te hebben op "COPD en vliegen"
In een verkeersvliegtuig op tien kilometer hoogte is de zuurstofspanning lager dan op zeeniveau. Voor patiënten met COPD met een te laag zuurstofgehalte in het bloed kan dat een probleem zijn. Als ze op zeeniveau nog zoveel zuurstof hebben dat ze geen zuurstoftherapie nodig hebben, dan lopen ze in het vliegtuig gevaar omdat het zuurstofgehalte in hun bloed daalt. In de diverse longfunctielaboratoria wordt bij twijfel (wel of geen zuurstof nodig) de situatie in het vliegtuig nagebootst door de patiënt een half uur lang een mengsel met een laag zuurstofgehalte te laten inademen. Daarna wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten, waarmee men kan bepalen of en zo ja hoeveel zuurstof de patiënt gedurende de vlucht nodig heeft.
Als patiënten tijdens de vlucht zuurstof nodig hebben, dienen zij dit bij het boeken van de vlucht aan te geven. De procedures en kosten voor de voorzieningen die de diverse vliegtuigmaatschappijen daarvoor hebben, verschillen van elkaar. Bovendien is dikwijls een medische verklaring noodzakelijk. Het zal duidelijk zijn dat patiënten met COPD en andere ziekten zoals hartziekten tijdens vliegen een groter risico lopen.
Op die manier is heel veel informatie te vinden. Ik zou advies vragen aan de LA.
http://www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl/archief/volledig/id75-re…
Geeft veel info over reizen met een ziekte, o.a.:
Longziekten
De problemen vanwege de beperkte inspanningstolerantie die kunnen ontstaan tijdens vliegen, komen ook voor bij verblijf op grote hoogte zoals in de Andes of in Tibet. Kijk dus samen met de patiënt welke inspanning hij nog kan leveren, voorafgaand aan de desbetreffende reis. Bij gebruik van meer dan 10 mg prednisolon als onderhoudsdosis is de weerstand tegen infecties verminderd (verminderde fagocytose en cellulaire immuniteit). Daardoor kunnen bepaalde infecties ernstiger verlopen, zoals die door stafylokokken, virussen, schimmels, protozoa en wormen (denk aan de darmworm Strongyloides stercoralis en huidwormen als Filariae). Anderzijds kunnen onder invloed van prednisolon infecties juist gemaskeerd verlopen. Ook de respons op vaccinaties is meestal lager door corticosteroïdengebruik. Het geven van levende verzwakte vaccins (zoals gele koorts) kan bij corticosteroïdengebruik gevaarlijk zijn. Bij patiënten met COPD is het te overwegen een antibioticumkuur mee te geven in geval van een optredende luchtweginfectie. De patiënten met COPD die de huisartsenpraktijk bezoeken voor controle, vallen meestal in een relatief lichte GOLD-classificatie en kunnen met adviezen, voorlichting en zo nodig extra medicatie hun reisplannen uitvoeren.
Ik heb astma, maar ben hiermee veel in Zuid-Amerika geweest (Colombia, Venezuela, Peru en Bolivia). Heb daar ook rondgetrokken op grote hoogtes.
Had wel standaard AB en pred bij me, maar gelukkig nooit nodig gehad.
Wel extra Ventolin en Symbicort op sommige dagen, vooral tijdens lange trektochten op hoogte (hele dagen wandelen tussen 3000 en 5000m).
Verder is het belangrijk om je eigen tempo goed aan te houden en je niet te laten opjagen door mede reizigers.
Op hoogte geldt verder dat je hoofdpijn kunt krijgen door de ijle lucht, paracetamol helpt hier goed tegen net als het kauwen op Coca bladeren of het drinken van Coca thee (dit wordt vaak aangeboden bij het ontbijt).
Als je echt ernstige klachten van hoogteziekte krijgt (ernstige hoofdpijn etc) moet je weer afdalen tot minder grote hoogte. Gidsen weten hier wel goed mee om te gaan.
In grote steden is er wel veel smog en er wordt her en der wel stevig gerookt (sigaretten kosten bijna niks).
Maar ik moet eerlijk zeggen dat de mooiste gebieden meestal buiten de stad liggen.
Reizen jullie georganiseerd? Of doen jullie alles op eigen houtje?
Als je meer Zuid-Amerika info wil, stuur me dan een PB.
Aruba, als ik me niet vergis, jij woont toch op Aruba? Dan is het voor jou sowieso een stukje dichterbij en ben je al beter gewend aan het klimaat. Mij is uitgelegd dat het probleem bij COPD met name het langdurig vliegen op grote hoogte kan zijn.
Dat los je niet even op met een paracetamolletje, maar het zuurstof. En wat dekt een reis/ziektekostenverzekering als je voor je instapt al kennis hebt van je ziekte en mogelijke gevolgen van de vliegreis? Dat is vragen om problemen.
Ik hoop echt dat de vrouw van de heer Koolmees kans ziet via de la nog voor haar reis een simulatietest te laten uitvoeren. Zonder zou ik het risico in ieder geval niet nemen.
Ik wil even toelichten dat mijn reactie gaat over de hoogte in Zuid-Amerika en niet over de hoogte tijdens het vliegen. Dus wandeltochten in de Andes, beklimmen van vulkanen etc. Tijdens deze tochten kun je last krijgen van hoogteziekte, dat is wat anders dan problemen krijgen tijdens vliegen.
De behorende hoofdpijn hierbij kan vaak wel met paracetamol worden opgelost en op grote hoogte is in elk hotel zuurstof te krijgen. Tijdens kabelbaantochten was er zelfs zuurstof op de stations.
Op grote hoogte vliegen voor lange tijd en de evt daarbijbehorende problemen, daar kan ik niet over oordelen.
Ik vlieg minstens elk jaar 2 keer 10 uur, maar dan de andere kant op, dus vanuit Zuid-Amerika naar Europa en heb daar op wat hoesten door de droge lucht geen last van, maar ik heb astma en geen copd.
Het klimaat in Ecuador en Aruba is verschillend, Ecuador kent seizoenen en het ligt er dus aan in welke periode je er bent. Aruba heeft geen seizoenen en ligt op zeeniveau.
Met mijn eerdere reactie wilde ik dan ook alleen maar mijn eigen ervaringen delen met de topic starter, juist omdat ik dus met longproblemen (wel andere dan de topic starter) veel gereisd heb op dat continent.
De vraag die bij mij in mijn hoofd opkomt is:
Hoe staat het met de saturatie van uw vrouw?
Dit is wat anders als de 58% die u aangeeft.
Bij vliegen gaat het voornamelijk mijns inziens om hoe hoog de saturatie is van uw vrouw en bij het verblijven op hoogte is het bekend dat de saturatie die normaal tussende 95 en 100% is op hoogte zakt.
Het is dus wel van belang om voor vertrek te weten hoe het daarmee staat.
Heel veel sterkte en als u gaat wens ik u en uw vrouw een fijne reis toe, vergeet geen medisch paspoort en de noodmedicatie als Prednison en antibiotica en reserve medicatie.
@Clasina
@Aruba
Het valt me ophet forum de laatste tijd op dat het soms een welles/nietes spelletje wordt en dat is mijns inziens niet nodig. Vaak praten we langs elkaar heen. Laten we elkaar in de waarde laten alsjeblieft
Beste Jippie en Aruba,
Ik wil er absoluut geen welles/nietesspelletje van maken, al lijkt het er misschien op. En dat spijt me dan. Ik ben er van overtuigd dat Aruba de familie Koolmees heel veel moois kan vertellen over Zuid-Amerika. De fam. Koolmees moet er echter wel eerst zonder al te grote problemen aankomen.
Volgens mij is de heer Koolmees nog niet zo lang op dit forum en weet wellicht niet dat Aruba daar woont. In haar enthousiasme lijkt het net of het vliegen er niet toe doet en daar wilde ik toch graag de nadruk wel op leggen.
Paginering