Geheugenprobleem
17-10-2017 om 09:01 uurStraks ga ik weer naar de huisarts, op advies van de longarts ga ik om een verwijzing vragen naar een Klinisch Psycholoog.
Dat wordt dan de derde keer dat ik getest ga worden waar mijn geheugenproblemen vandaan komen.
Ik ben 56 jaar, heb COPD en Astma, dit is 6 jaar geleden geconstateerd.
De laatste jaren worden mijn geheugen en concentratieproblemen steeds erger.
Ik probeer me er altijd nog met een grapje vanaf te redden, maar ik merk aan anderen dat ze zich steeds meer gaan verbazen over de dingen die ik niet (meer) weet of gewoon weer eens vergeten ben.
Het wordt nu echt lastig.
Zelf denk ik dat er een samenhang is met de COPD en Astma. Maar daar krijg ik eigenlijk nooit een goed antwoord op.
Dus maar weer een test gaan doen ik het ziekenhuis, of ik plaatjes kan natekenen en of ik woordjes kan onthouden!!!!
Hebben meer mensen hier last van geheugenproblemen of concentratieverlies?
Het is ook al jaren geleden dat ik eens lekker een boek heb kunnen lezen of zelfs maar de concentratie kan opbrengen een lang artikel uit te lezen......
Ik word er soms wel een beetje moedeloos van.
Erg herkenbaar. De oorzaak is mogelijk hypoxie, ook wel pilotenziekte genaamd. Dat uit zich in concentratie- en geheugenverlies als gevolg van zuurstofgebrek of een CO2 onbalans, wat zelfs bij lichte COPD al kan optreden. Of dat bij astma ook zo is weet ik niet, maar het lijkt mij van wel. Typerend voor geheugenverlies door hypoxie is dat je je de vergeten dingen weer herinnert als je tot rust komt. Maar op het moment zelf, als je de informatie nodig hebt, is je hoofd leeg en weet je niks meer. De longarts zal dat wel vermoeden, maar wil vermoedelijk andere oorzaken uitsluiten. Het is ook niet gevaarlijk of zo, maar wel erg irritant. Het is belangrijk om bij de geheugentesten te zeggen dat je longpatiënt bent en dus af en toe weinig lucht hebt, zodat de hersenspecialist daar rekening mee kan houden. Ik heb hetzelfde en mijn longarts knikte onmiddelijk “ja” toen ik hypoxie als oorzaak voor mijn warrigheid noemde. Het is wel verstandig om de geheugentest te doen, maar let goed op dat ze de hypoxie als mogelijke oorzaak mee laten tellen bij hun diagnose.
Ik heb het ook wel, de ene keer meer dan de andere keer. Ik geef vermoeidheid door de astma de schuld
Heel herkenbaar. Ik heb diagnose copd/longemfyseem in 2013. In 2022 astma erbij en na onderzoek LUMC hypoxemie tgv fenotype Z Alpha-1-antitrypsine deficiëntie.
Daarnaast al jaren problemen met mijn geheugen. Diverse onderzoeken gedaan. O.a. in het Erasmus M, daar is MCI gediagnostiseerd. Destijds diverse keren gevraagd of er een relatie is met COPD, volgens neurologen niet.
Onlangs een interessant stuk gevonden waarin het wel beschreven wordt. “Cognitieve beperkingen bij patiënten met COPD” te vinden op https://tvgg.nl/wp-content/uploads/sites/2/2014/04/2014-2.pdf
Ik heb ook problemen met me geheugen.
Bij mij zeiden ze dat het te maken heeft met me diagnose Complexe PTSS(meervoudig en langdurig trauma).
Ik kan me niet echt herinneren wanneer me geheugen probleem begon, omdat ik op zeer j8nge leeftijd al bepaalde ervaringen had meegemaakt.
Maar het laatste jaar is het substantieel erger geworden, toen de COPD klachten heftiger werden, ik heb in afkickklinieken gezeten en vaak met Mede-Cliënten die toentertijd al de diagnose COPD hadden gesprekken gehad over het lak aan geheugen en de positieve en negatieve kanten ervan en oorzaak en gevolg.
Wat ik hun hoorde zeggen was dat door het gebrek aan zuurstof, het lak aan energie en de stress die COPD geeft dat dat zeker invloed heeft op je mentale kracht, inclusief je geheugen.
Hi Finn, heb je het er met je behandelend longarts of neuroloog over gesproken?
Helaas is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een mogelijke relatie COPD(hypoxemie?) en geheugen problemen.
Hallo Loutre
Mijn Behandelend Longarts weet ervan, enige nadeel is dat ik pas twee gesprekken met haar heb gehad in het ST. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk.
Een kennismaking gesprek en het gesprek met de uitslag, en daar tussen in natuurlijk de Spirometrie.
Ik spreek haar weer 17 april. maar ik krijg genoeg hulp om het nu aan te kunnen.
Het leven is niet makkelijk, maar dat is het nooit geweest dus dat ben ik gewend :)
Ik vindt het jammer dat er zo weinig interesse is voor wetenschappelijk onderzoek naar COPD ander dan oorzaak en potentiële gevolgen die al bekend zijn. Onbekende gevolgen, zoals problemen met iemands geheugen en pijn bijvoorbeeld zouden ook verder onderzocht moeten worden.
Daar ben ik het helemaal mee eens maar er is nog zoveel te onderzoeken. Hopelijk komt er een keer een antwoord, ik heb er vertrouwen in.
Goedemiddag, naast longpatiënt heb ik de diagnose MCI(Mild Cognitive Impairment). Er is een kans dat dit zich ontwikkelt tot alzheimer. Op mijn speurtocht naar de relatie COPD/longemfyseem versus MCI kwam ik, via het Aboard-project Alzheimer Nederland, de MijnBreincoach app tegen. Deze app helpt je bij het nemen van kleine en haalbare stappen naar gezonde(re) hersenen. De MijnBreincoach app is onderdeel van de campagne Wezijnzelfhetmedicijn.nl van het Alzheimer Centrum Limburg. Voor meer informatie zie: https://www.mijnbreincoach.eu/
https://www.nu.nl/gezondheid/3530207/copd-vergroot-kans-microhersenbloe…
Dit wetenschappelijk onderzoek kwam ik jaren geleden al eens tegen, kleine micro bloedingen merk je vaak niet direct maar het kan mede een oorzaak zijn van veel andere klachten dan benauwdheid en moeheid alleen, nu betekent dit natuurlijk niet dat iedere copd patiënt dit heeft gelukkig maar het komt wel degelijk voor.
Zelf heb ik in slechte tijden vooral onrust in m'n hoofd, ik onthoud wel alles maar alsof de aansturing mist... Ik kan mijzelf dan met recht gek maken en paniek voelen ook, met wat therapie en inzicht is dit nu goed te doen.
Bedankt voor het delen, interessant artikel.