COPD en zware weerdepressies
13-02-2014 om 00:19 uurAls ik het draadje HVJJV lees en andere posts, krijg ik toch weer de behoefte iets onder de aandacht te brengen, dat mogelijk een betere omgang in deze situatie met COPD kan geven.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucht
Luchtdruk
De druk van de lucht is op zeeniveau het hoogste. Hij bedraagt bij normaal weer 1013 hPa. Op grotere hoogte neemt de luchtdruk sterk af. De zuurstofbinding aan de hemoglobine wordt dan minder. Dat is ook de reden dat moderne vliegtuigen een drukcabine hebben.
-.-
Dus als de luchtdruk door een zware depressie sterk afneemt, wordt OOK de zuurstofbinding aan de hemoglobine minder, waardoor we ons – op z’n zachts gezegd - minder prettig/onzeker voelen.
Die lage luchtdrukken zijn er niet constant. Tussen elkaar snel opvolgende depressies herstelt de luchtkwaliteit zich enige mate.
Samenstelling
De lucht op aarde bestaat voor ongeveer 78% uit stikstofgas en 21% uit zuurstofgas. Daarnaast (resterende 1%) bevat lucht sporen van edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7%), en koolzuurgas, dat ook in hoeveelheid sterk kan wisselen. In de buitenlucht was de hoeveelheid koolstofdioxide (of koolzuurgas) ongeveer 0,03%, binnen een woning kan dit, als er gestookt of gekookt wordt, veel hoger zijn.
-.-
Momenteel razen diverse depressies over het land. Deze zware depressies die van zee komen, zorgen er voor dat de meesten onder ons zich niet bepaald prettig voelen. Ook gezonde mensen snotteren meer in zo’n periode. ‘Zware’ lucht waar veel vocht in zit, bevat nu eenmaal een lager percentage zuurstofgas en daar zijn we uitermate gevoelig voor.
Sommige mensen zoals ik voelen zo’n depressies aankomen, nog voor deze op de barometer duidelijk zichtbaar is. Zo ben ik geruime tijd geleden bij het donderglas (zoekknop) terecht gekomen. Dit werkt vrij direct en zichtbaar. Ook voor overige familieleden. Ik doe dan zo nodig een stapje terug, anders puf ik even als ik een activiteit niet uit kan stellen. Nou ben ik alleen, dus kan mijn activiteiten zelf bepalen. Het helpt in die zin, dat het ademen iets minder vermoeiend wordt, NIET dat ik ‘betere’ lucht inadem. Het benauwde gevoel blijft verdoofd aanwezig. Zodra de luchtdruk zich even herstelt, voel ik dat ik ook betere lucht inadem. De kortwerkende puf is dan meestal wel uitgewerkt.
Lage luchtdruk ‘duwt’ het vocht dat in het tuitje staat naar boven. Als de luchtdruk stijgt, zakt het water in het tuitje weer. Een donderglas in combinatie met het zien (weerbericht) waar de aangekondigde depressie vandaan komt, van zee (sowieso altijd erg vochtig) of uit het oosten (soms vochtig, maar dan in droge lucht), is een prettige raadgever. Ook voor familieleden, die er vaak helemaal niets van begrijpen, is nu te zien en/of uit te leggen wat er gebeurt in je lichaam. Het maakt je brein een stuk rustiger en zo ook de aanmaak van paniekhormonen, die de ademhaling nog meer ontregelen.
Bij alleenstaanden die weinig praten in hun eentje, zal het slijm zich makkelijker op de stembanden/luchtpijp vastzetten, wat eventueel maar niet noodzakelijk weer een infectie kan geven. Hoesten helpt niet echt. Regelmatig de stembanden goed laten trillen (ook voor het slapen gaan en als je wakker wordt) en regelmatig drinken wel.
Dit zal niet alle COPD-patiënten helpen, maar als ik voornoemd draadje lees, kunnen velen nog hun voordeel er mee doen. Volgens mijn ‘pufkalender’ zijn de zware depressies van zee begin februari begonnen.
Aangezien de luchtsamenstelling zeker ’s winters in huis altijd slechter is dan buiten, is het raadzaam dagelijks toch altijd even naar buiten te gaan.
Ik hoop dat sommigen hier iets aan hebben en aan allen in de lappenmand: Heel veel beterschap!
Meer weten over de longen? http://www.prd-online.com/user/coursedat/c38/Marmed/sect1.php
In de loop van vorige week woensdag bereikte een fors lage drukgebied ons land. Velen van ons werden door vermoeidheid en benauwdheid overvallen. Op deze site http://nl.scribd.com/doc/114335668/Samenvattingen-ademhaling is te lezen wat luchtdruk met onze ademhaling doet. Dat luchtdruk ook iets met zwaartekracht te maken heeft, daar was ik kort geleden door de serie Cosmos achter gekomen. In de samenvatting is te lezen waarom sommige mensen zich wat beter voelen als ze dan rechtop zitten en anderen weer juist als ze liggen door de verandering in zwaartekracht.
Veel ‘gezonde’ mensen voelen dit ook als ‘drukkend’ weer. Mensen met longproblemen krijgen het benauwd, hebben meer last van slijmen en voelen zich meer vermoeid.
Frappant is momenteel, dat de luchtdruk op de barometer een stijgende lijn laat zien. Dat kan regionaal verschillen. Echter, het donderglas laat zien, dat er nog iets aankomt. Het water staat nog niet op gelijk niveau. Het weerbericht geeft aan dat er onstuimig weer op komst is, wat dus nog niet op de barometer te zien is. Mensen die in deze periode met klachten een longfunctietest moeten doen, zullen uiteraard slecht scoren en waarschijnlijk een verhoging van medicatie krijgen. Als dat tijdelijk is, is dat prima om erger te voorkomen en geen probleem, doch als mensen hierna blijvend de verhoogde medicatie blijven innemen, zal daar wellicht gewenning of plotselinge bijwerkingen (te veel medicatie als de luchtdruk zich heeft hersteld) het gevolg van zijn tot de volgende depressie zich aankondigt en weer voor problemen zorgt.
Contact opnemen met de ha/la/lvk of hap als je je slecht voelt, is uiteraard aan te raden, maar het zou ook prettig zijn als artsen na onderzoek meer voorlichting/foldertje zouden geven over mogelijke tijdelijke verslechtering van de ademhaling als dat vermoed wordt en wat te doen in zo’n situatie. ‘Het komt door het weer’ is duidelijk niet voldoende om de steeds terugkerende angst voor blijvende verslechtering bij sommigen weg te nemen.
Dank je wel clasina, voor de uitleg, ik heb astma, maar ik reageer net zo op lage druk. Ben blij dat jij het zo goed uitlegt. Vooral voor mijzelf, ik ben niet echt benauwd maar voel al wel dat het niet lekker zit. Ga het in de gaten houden.
Interessante benadering, dank je voor de uitleg.
Erg interessant inderdaad ! Ik heb zelf ook veel last bij weersveranderingen, met name als er onweer op komst is en bij 'drukkend' weer. Fijn te weten dat dit ook objectief en logisch te verklaren is!
Soms wordt ik hier en daar heen en weer geslingerd tussen allerlei "verklaringen" en benaderingen. Heb tenslotte diverse astma componenten die in mijn copd verhaal meespelen. Denk dat dit wel bij meer mensen het geval zal zijn. Sommige benaderingen zijn soms erg ver gezocht tenslotte. Deze klinkt best behoorlijk logisch.
Het is allemaal best lastig om alle aspecten in te passen tenslotte.
Aan een medewerker van Buienradar gevraagd wat mogelijk (nog) een reden kan zijn van benauwdheid bij een snelle luchtdrukdaling, vooral omdat dit de laatste paar maanden heel erg vaak voor komt. Het antwoord, dat ik ontving luidt als volgt:
“Een luchtdrukverandering in een korte tijdsperiode kan veroorzaakt worden door (naderende) onweersbuien.
In deze situatie stijgt ook de luchtvochtigheid snel, waardoor het benauwd aanvoelt.
De snelle veranderingen van zowel de luchtdruk als luchtvochtigheid zijn een mogelijke oorzaak van de irritatie aan de longen, omdat het menselijk lichaam op deze weerveranderingen reageert.
De zenuwen rond de kwetsbare gebieden (in dit geval de longen) worden door de veranderingen extra geprikkeld, met als gevolg de irritatie aan de longen.”