Symbicort, Atrovent & Spiriva
24-11-2011 om 20:37 uurMijn ervaring met Symbicort 400, Seretide, Atrovent & Spiriva
Met Seretide spray 25/250, 2x2 daags kreeg ik het benauwd, vermoedelijk omdat het fijne poeder de kleine kanaaltjes in mijn longen teveel begon af te sluiten. Een jaar geleden heb ik dat aangegeven bij de huisarts en ging door met de Seretide disk 500, dat voelde toen weer beter.
Een andere huisarts (vervanger) raadde aan om toch maar weer de Seretide spray 25/250 te gebruiken maar dan met voorzetkamer. Nou, het resultaat wat dat het probleem van een jaar geleden weer terugkwam.
Enzo .... via dit forum kwam ik op Symbicort, wat als een vervanger voor Seretide kan dienen.
Via de assistente van de huisarts dit overlegd en jawel, na 6 dagen was Symbicort 400 aangekomen.
Duurde wel lang .....
Gister alles gelezen, de gebruiksaanwijzing en de bijsluiter en voor het eerst gebruikt.
Dat voelde wel goed totdat .... ik in bed lag en het behoorlijk benauwd had.
Vandaag meteen via internet alles erover opgezocht en jawel ....
De werkzame duur van Symbicort is 12 uur!
In de apotheek hadden ze een fout gemaakt door het middel maar 1x per dag voor te schrijven.
Maar, eerlijk is eerlijk, een uurtje later belde de apotheek dat ze een foutje hadden gemaakt, ik moest het 2x per dag gebruiken. Ja bedankt zei ik, daar was ik in bed ook al achter gekomen.......
En nu gebruik ik dus Symbicort 400 2x per dag, en Atrovent 20, 2 pufs 3x per dag.
Zo achter de pc heb ik weer het gevoel van lekkere koude lucht in mn longen.
Afwachten hoe het gaat met eventuele bijwerkingen.
Maar volgens mij is het afwisselen van medicijnen (1x per jaar) best wel eens goed, ik voel dat het nu weer wat beter werkt.
In plaats van Atrovent heb ik daarvoor eerst een jaartje Spiriva gebruikt, maar de werking daarvan was in het begin wel goed, maar na een jaar was de gebruikelijke dosis niet meer genoeg.
Het voordeel van Atrovent vind ik dat er geen poeder in zit, en dus ook geen dunne longbuisjes kan afsluiten.
Misschien was dat juist het geval met Seretide en Spiriva, waarmee je toch heel wat poeder binnenkrijgt in de maanden van gebruik.
Aldus mijn ervaringen tot nu toe, Klaas :W
Volgens mij is het wisselen van medicijnen alleen zinvol als je astma niet meer goed onder controle is met de medicijnen die je op dat moment gebruikt. Ik zou zeker niet stellen dat het zinvol is om ongeveer 1 keer per jaar van medicijnen te wisselen, omdat dit ook weer een hele zoektocht kan zijn en je longen er niet bij gebaat zijn om die overstap te maken, tenzij dit noodzakelijk is.
Maar fijn dat bij jou de overstap naar symbicort goed uitpakt! Wel gek dat je huisarts zo weinig lijkt mee te denken (als ik tenminste je verhaal goed lees) en ook dat de apotheek een fout maakt over dosering, terwijl dit toch in eerste instantie door de behandelend arts moet worden bepaald en de apotheek hier vooral een controlerende functie in heeft.
Bedankt voor je Re, Veronie, meningen en ervaringen delen maken de mens wijzer.
Maar tot mijn schrik zag ik dat ikmijn bericht 1 onder het hoofstuk Astma & medicijnen heb geplaatst.
Het had eigenlijk onder COPD & medicijnen moeten staan.
Maar ik ben nog erg nieuw hier op dit forum zodat ik er ook weer wat van heb geleerd.
Mijn COPD kwaal is misschien wat heftiger dan astma, vandaar ook mijn zoektocht naar de beste medicijnen.
Hoi Klaas,
Ik ben het helemaal er mee eens dat het zinvol is om te zoeken naar de beste medicijnen in jouw situatie. Alleen reageerde ik op de zin dit jij schreef: "volgens mij is het afwisselen van medicijnen (1x per jaar) best wel eens goed". Ik denk dat je dat niet zo kunt stellen, want als de medicijnen goed werken zou ik niet zomaar gaan wisselen. Maar in jouw geval, zoals je dat hier beschrijft, is het natuurlijk heel zinvol op zoek te gaan naar de medicatie waarmee jouw ziekte het best onder controle is. Zou het geen goed idee kunnen zijn om hierover uitgebreider met je huisarts of longarts in gesprek te gaan. Om af te stemmen wat jouw wensen en verwachtingen zijn, hoe jij de behandeling op dit moment ervaart en wat zij jou kunnen bieden aan medicatie en welke verwachtingen realistisch zijn en welke niet. Lijkt mij heel zinvol, dan ligt alles open op tafel en kun je een plan maken hoe je samen met de arts te werk gaat om zo goed mogelijk met de COPD uit de voeten te kunnen.
Iedereen bedankt voor alle reacties!
Spiriva leek eerst een beter middel dan Atrovent voor mij.
Iemand in de kennissenkring gebruikte dit middel met goede ervaringen en gaf advies om dit ook te gaan proberen. En inderdaad, in het begin leek het een verbetering.
Op een zeker moment dacht ik een soort huidziekte te hebben gekregen, schilfers zoals roos op de hoofdhuid, en daarna op het voorhoofd en wangen en dat werd steeds erger na een half jaar.
Hier op het forum las ik dat het wel eens een bijwerking kan zijn van Spiriva.
Na overleg met de arts ben ik ermee gestopt en weer terug naar Atrovent.
En nu, een paar weken later heb ik ineens veel minder last van de schilfers en jeuk op de hoofdhuid.
Daarom was het voor mij de moeite waard om eens wat anders te gaan proberen.
Er kan dus niet alleen gewenning ontstaan (afhankelijk van de persoon of medicijn), maar ook duurt het vaak even voordat de bijwerking(en) duidelijk worden.
Dankzij dit forum heb ik al veel bevestiging gekregen van eerdere vermoedens, maar ook nieuwe medicijnen gevonden die in overleg met de arts weer een verbetering hebben gegeven.
Zo heb ik nu een 4 dagen ervaring met Symbicort als vervanging van Seratide en dat voelt momenteel erg goed.
Van Symbicort gebruik ik nu 2x daags de dosis van 400 en ik heb gemerkt dat je dit trouw met een tussentijd van 12 uur moet gebruiken, en eigenlijk merk ik soms dat 12 uur iets te lang duurt, maarja, dat ligt aan mij natuurlijk.
Jullie zullen gemerkt hebben dat ik liever zelf dingen onderzoek, meestal in overleg met een arts.
Ik hou er niet van om zomaar blindelings op artsen te vertrouwen met hun kijk op patiƫnten en medicijnen, daarmee heb ik in het verleden al te vaak slechte ervaringen gehad.
Gelukkig is de kennisbron van internet een prima middel om de kennis op allerlei gebied te vergroten.
Klaas ^O^
Zelf denk ik dat er bedoelt wordt dat na verloop van tijd een "bepaalde" gewenning aan medicaties kan optreden zodat de bedoelde effecten van de medicatie minder kunnen worden. Dit kan inderdaad in sommige gevallen gebeuren. Waarbij dan soms gewisseld wordt van medicatie of de dosis verhoogd wordt, maar ga hiervoor altijd naar de longarts.
Zelf vindt ik het altijd jammer dat er geen langdurige puf is die 6 uur werkt, zodat je die voor en na het slapen kan gebruiken. Bij opstaan heb ik toch echt behoefte aan een dosis namelijk. Nu heb ik diverse pufjes van 24u en van 12 uur en een kort werkende.
Om die reden heb ik 3x daags 2 Foster (ipv 2x3), en ook 3x Theolair Retard. Bij het opstaan, u om 16.00 u en s'avonds laat. Med's die 24 uur werken neem ik bij t opstaan.
Atrovent werkt zes uur :) maar wat is het probleem met medicatie die 12 uur werkt? Die kan je desnoods ook om de zes uur nemen. Zelf puf ik ook Foster als ik opsta (6.45 uur), als ik thuiskom uit m'n werk (17.45 uur) en als ik ga slapen (ongeveer 22.30 uur). Voor mij werkt dat het beste. 's Ochtends neem ik dan vier pufjes, 's middags en 's avonds twee. In het weekend als ik langer slaap puf ik ook wel eens 2x4.
Of er sprake kan zijn van gewenning, weet ik eigenlijk niet. Zelf heb ik van mijn 6e tot mijn 26e pulmicort gebruikt en nooit last van gewenning gehad, dus ik herken het niet. Wel ben ik vorig jaar van medicatie veranderd omdat ik niet langer goed onder controle was. Volgens mij kwam dat niet door gewenning, maar door dat mijn astma verslechterde.