Zoveel vragen - aanpassen woning
14-06-2008 om 21:07 uurVandaag zaten we er weer, op de spoedpost. Onze jongste dochter van 6 maanden piepte, kraakte, hoeste en proeste en is al dagen behoorlijk uit haar doen en humeurig. Al sinds haar geboorte heeft ze last van allerhande klachten die nu goed aan astma gerelateerd kunnen worden. Al noemen ze het zo niet direct zo snel bij zo'n pukkie. Maar met een papa en mama met zware hooikoorst en beiden een broer (haar ooms dus) met astma is 1 en 1 plus alle klachten al snel een hele dikke 2. O ja, grote zus (van 4) heeft ook hooikoorst.
Sinds een paar weken mogen we haar dagelijks tot vier maal een pufje Ventolin geven en al duurt het een poosje en krijgt ze er vaak een flinke hoestbui van, het geeft na een uurtje soms wel wat lucht.
Maar vandaag was ze helemaal tammetjes, huilerig en klonk er weer het bekende rochelende geluid. Dus toch naar de HAP. Gelukkig trof ik wel een arts die wist waar hij het over had en echt alles rustig controleerde en uiteindelijk duidelijk was; mevrouw, dit is een kerngezonde baby met een minpuntje en dat kunnen we rustig Astma noemen... Fijn, nu heeft het dus toch een naam.
Zijn advies was om behalve de Ventolin, ons vooral te richten op de "sanering" van ons huis. We hebben alleen niet echt een idee waar we moeten beginnen. We hebben gladde vloeren maar wel een stoffen bankstel en natuurlijk gordijnen. Ook hebben we een stel hondjes en gras in de tuin... De arts vertelde dat er specialisten zijn die je kunnen adviseren hierover.
Heeft iemand daar ervaring mee? En welke tip(s) zou je me kunnen geven?
We zijn echt nog een beetje zoekende, dus alle tips zijn welkom.
Dankjewel voor je moeite!
Hoi :W
Longverpleegkundigen kunnen vaak bij je thuis komen kijken om een gericht advies te geven over de gewenste aanpassingen. Huisarts kan je doorverwijzen naar de longverpleegkundige.
Verder kun je hier al enige info vinden. Zie ook PDF-bestand op deze site. Hier onder klachten voorkomen staat nog meer info. Als je bij google zoekt op saneren huis, kom je nog veel meer tips tegen.
Groeten Mirjam
Ik denk ook dat het belangrijk is dat ze een ontstekingsremmer krijgt en dat ze eerst goed nagekeken word (bv longarts) die kan dan precies zeggen wat ze nodig heef, (op alle gebieden, zeker omdat ze nog zo jong is) voordat jullie nu zelf alles gaan aanpassen.
Ik zou als eerste haar slaapkamertje grondig aanpakken, speciale hoezen voor het bed, gladde vloerbedekking, lamellen, daar ligt ze toch de meeste tijd neem ik aan dan is dat in ieder geval in orde, zo heb ik het ook bij mijn zoontje gedaan. Wij hebben daarna de vloerbedekking vervangen (die er nog maar 2 jaar in lag) voor laminaat. Samen met de medicatie die hij nu krijgt is het redelijk onder controle, maar mocht hij nog steeds last hebben, dan hadden wij het bankstel, de gordijnen e.d. ook vervangen.
Bij astma ben je eigenlijk vrij machteloos, maar dit zijn de dingen waar je zelf iets aan kunt doen.
Dus kortom begin met het kamertje waar ze de meeste tijd ligt en wacht het daarna gewoon even af, misschien krijgt ze binnenkort andere medicatie waardoor het beter gaat.
Het lijkt me niet zinvol om je in de schulden te steken om alles te saneren, vaak kun je met kleine dingen al veel doen. In ieder geval veel sterkte met je dochtertje
groetjes chantal & bart
Het is het handigste om met de HA/LA en/of longverpleegkundige te kijken naar de prikkels waarvoor je dochtertje allergisch is. Dan kun je vervolgens deze prikkels bestrijden door te saneren in de ruimte waar deze prikkel het meest voorkomt. Vaak is dit inderdaad de slaapkamer (huisstofmijtallergie), zoals Chantal en Bart zeggen; dan daar beginnen met saneren. Wat betreft je in de schulden steken met saneren: soms is het ook mogelijk kosten terug te krijgen:
Kosten saneren
Saneringsmaatregelen kosten vooral tijd, maar soms ook geld. De aanschaf van matrashoezen en het schoonmaken met mijtendodende middelen kan aardig in de papieren lopen, net als het vervangen van tapijt of meubilair of de aanschaf van een wasdroger.
Tegemoetkoming in kosten saneren
In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.
Neem altijd eerst contact op met een gespecialiseerde longverpleegkundige die u kan voorzien van een deskundig saneringsadvies. Uitkerende instanties vergoeden vaak alleen op basis van dit advies.
Tip: Wacht met het vervangen of aanschaffen van materialen tot u een schriftelijke toezegging voor een vergoeding hebt ontvangen!
Wettelijke regelingen
Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Deze wet kent een onderdeel woonvoorzieningen. Daaronder vallen de kosten die u maakt bij het saneren in verband met een allergie voor de huisstofmijt. De uitvoering van deze wet verschilt echter per gemeente. Er kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Soms kan via de wet Bijzondere Bijstand de aanschaf van bijvoorbeeld een droogtrommel vergoed worden.
Voor vergoeding van allergeendichte matras-, kussen- en dekbedhoezen kunt u terecht bij uw ziektekostenverzekeraar.
ANGO
Wordt u door bovengenoemde instanties en regelingen onvoldoende geholpen, dan kunt u een aanvraag voor een vergoeding indienen bij de ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie). Het Astma Fonds stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar aan de ANGO om mensen met astma en COPD te steunen wanneer zij door hun aandoening financieel in de knel dreigen te komen.
Het Astma Fonds kan in de kosten bijdragen als de te maken kosten:
onvoorzien en éénmalig zijn
op medisch advies strikt noodzakelijk zijn door astma of COPD
niet te verhalen zijn op wettelijke of andere regelingen (zie hiervoor)
bovendien een bovenmatige belasting vormen op het gezinsbudget
Belastingaftrek is meestal niet mogelijk, maar elke belastinginspecteur mag hierin - binnen bepaalde grenzen - een eigen beleid voeren. Informeer bij de belastinginspecteur of bel de belastingtelefoon.
De afhandeling van aanvragen voor individuele financiële hulp wordt verzorgd door de ANGO. Deze organisatie zal de aanvragen volgens de normen en criteria van het Astma Fonds beoordelen en afhandelen.
Voor een aanvraag kunt u contact opnemen met de ANGO via het telefonisch spreekuur van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, tel. (033) 465 32 91. De ANGO stuurt u vervolgens een aanvraagformulier.
Adres: ANGO, Postbus 850, 3800 AW Amersfoort,
tel. (033) 465 43 43, fax (033) 465 43 53, http://www.handicap.nlof via e-mail.
Bron
Verder wat betreft saneren:
Ik heb al sinds mijn geboorte astma; weet dat als het huis bij ons thuis te steriel werd; ik alleen maar meer last van astma kreeg wanneer ik bij mensen kwam waar wel wat stof voorkwam. Ook nu merk ik dat nog; bijvoorbeeld op mijn werk, bij vrienden etc. Dus voor mij geldt dat saneren goed is; maar het moet ook niet té prikkelvrij worden; weet natuurlijk niet of dit ook voor jouw dochtertje of anderen zal gelden.
Veel sterkte met je dochtertje!
Groeten Mirjam
Hoi,
Ik weet met voor vragen je allemaal loop.
Wij hadden het zelfde probleem met onze dochter. Veel advies gekregen van de caraverpleegkundige. Wel wisten we al dat ze niet allergisch was voor huisstof mijt. Alles gesaneerd en wat bleek na 2 jaar kwamen ze er achter dat ze ook nog ontzettend allergisch voor onze kat. Dus onze kat van 17 jaar de deur uit. Maar ze knapte wel er op. En er kwam weer wat rust in de tent. Dus mijn advies ga naar een kinderarts of longarts en laat ook eerst uitzoeken waar ze misschien allergisch voor is. Dat kan je een hoop kosten schelen. Want als ze niet allergisch is voor huisstofmijt kan je iets minder streng saneren. En laat je niet afschepen met dat kunnen we niet testen op die kleintjes want dat is bij onze dochter gebeurd toen ze 10 weken was op voedsel en huisstofmijt. en dan ben je wel weer een stapje verder.
Groetjes saskia
Beste allemaal,
Wat ontzettend fijn, al deze reacties. Ik weet zeker dat ik hier iets mee kan.
Momenteel ben ik een beetje murw van alle toestanden. Robine (zo heet onze jongste dochter) is nu ook nog "gewoon" ziek; koorts en flink verkouden. Morgen dus maar weer de huisarts bellen. Ik ga dan meteen een afspraak maken om alles eens echt goed door te spreken.
Gister waren we met haar bij het cb. De arts daar, waar ik trouwens wel altijd een goed contact mee heb gehad, deed het hele verhaal een beetje lacherig af. Hij hoort natuurlijk zoveel van deze verhalen. Volgens haar was ze gewoon (...) een "happy wheezer". Daar heb ik natuurlijk naar gegoogeld, maar ik heb toch het gevoel dat er met m'n meissie meer aan de hand is. Want behalve de benauwdheid is ze ook geen "happy" baby. Ze is vaak humeurig en hangerig. Ze heeft duidelijk echt last van het hoesten, de benauwdheid en de blijvende verkoudheid. Hopelijk kom ik met de huisarts wat verder...
Maar in ieder geval enorm bedankt voor jullie belangstelling en lieve en waardevolle woorden.
Grtz, Iris
Op de website van het astmafonds kun je saneringstips vinden en als je hier klikt kun je een virtuele tour door een huis maken opdat je kunt zien wat er allemaal te saneren valt: http://www.astma-en-allergiekoepel.be/allergeenarm_huis
Ik vond dat toen erg handig en leuk ook :).
Veel sterkte met je ziekenboeg; veel komt er dan op je af! Hopelijk kom je er met je arts een beetje uit en krijg je een goede doorverwijzing als dat nodig blijkt te zijn!
Groetjes Wendy
Wij hebben moeten verhuizen omdat het huis te vochtig bleek te zijn voor onze jongens,na een vloeren onderzoek bleek er heel veel schimmels en betonrot in de vloer te zitten,ook hebbe wij de hondjes weg moeten doen en ons huis moeten aanpassen helaas allebei nog veel ziek en hebbe vanaf dat onze jongste 4 maanden was een vernevelapparaat thuis,ook de oudste mag deze gebruiken,dus bij ons helaas weinig uitgemaakt,prikkels op de luchtwegen komen overal vandaan.maar het zijn je kinderen en daar die je alles voor,hopelijk groeien ze er overheen,de oudste is nu bijna 4 jaar maar is er nog niet overheen we blijven positief ondanks de hoop zorgen!