wat doet de longverpleegkundige?
10-04-2007 om 15:43 uur20 april moeten we voor het eerst naar de longverpleegkundige (hier in het Rijnlandziekenhuis wordt ze trouwens nog CARA-verpleegkundige genoemd). O.a. om naar het puffen te kijken begreep ik, maar wat gaat ze nog meer doen en wat kan ze nog meer voor ons betekenen?
Als ik weet wat ik van haar kan verwachten, kan ik ook vna te voren bedenken welke vragen ik aan haar wil gaan stellen namelijk.
Wie heeft er ervaring mee?
sorry, ik heb geen ervaring met een longverpleegkundige.
meestal als ik naar de HA ga, schrijf ik vragen op.
misschien kan je iets vragen van wanneer ze kunnen zeggen met zekerheid wat er aan de hand is en wat je kan doen mocht het fout gaan (heel erg benauwd). zoiets kan je altijd vragen.
ik denk dat vast iemand anders wel ervaring heeft met een longverpleegkundige en die kan je vast beter helpen dan ik, maar heb het toch een beetje geprobeerd.
:W schorpioentje :W
Hoi mama van Isis,
ik heb 2 kinderen die bij de longverpleegkundige komen. Het ligt een beetje aan de leeftijd van het kind wat de longverpleegkundige precies kan doen.
Bij mijn dochter van 6 controleert ze de longfunctie d.m.v. een blaastest (ze moet dan zo hard mogelijk uitblazen) en met een andere blaastest controleert ze de ontsteking in de longen. Hebben ze allemaal waardes voor die passen bij bepaalde lengtes en gewicht.
De longfunctie controleren ze op deze manier vanaf 4 jaar en de ontstekingsgraad in de longen pas vanaf 6 jaar. Dit omdat het voor kinderen niet eenvoudig is precies te weten wat ze moeten doen.
Bij mijn zoon van 3 kunnen die testen nog niet en hij moet gewoon ademen in een maskertje en dan ziet ze aan een grafiekje en de bijbehorende cijfers of het goed gaat. Ik kan je alleen niet zeggen wat ze daar precies mee meten.
In ieder geval kan je bij een longverpleegkundige goed terecht met al je vragen en zorgen. Ze hebben een heleboel ervaring en kijken nergens van op.
Ik wens je een goed gesprek bij de longverpleegkundige. Ik zou als ik jou was zeker even bespreken wat te doen bij klachten van Isis. Bij ons in het ziekenhuis kan ik bijvoorbeeld de longverpleegkundige ´s ochtends voor 10 uur bellen en dan meestal dezelfde dag nog terecht als ik bezorgd ben ergens over.
Hoi,
Bedankt voor jullie reacties. Isis is natuurlijk nog erg klein, dus ben benieuwd of en wat ze gaat testen. WE hebben inderdaad wel wat vragen, zoals hoe zorgen we dat het puffen niet zo'n strijd wordt (en doen we het uberhaupt wel goed :?)
Er is bij Isis nog geen diagnose gesteld (het kan astma zijn, het kan ook zijn dat haar luchtwegen nog niet goed meegegroeid zijn (ze was dysmatuur bij de geboorte)), maar ik wil graag weten wat ik met onze katten moet. Ik heb ze al 10 jaar, maar als het voor Isis beter is om ze weg te doen..... :'(
Maar wat ik zou willen weten is of we dan niet misschien iets doen, wat achteraf niet nodig blijkt te zijn....moeilijk allemaal hoor.
Hopelijk kan ze ons daarmee helpen.
Ja katten. ik weet dat ik ontzettend allegisch ben voor harige dieren dus ook voor katten. je kan dit het beste denk ik ook gewoon aan de longverpleegkundige vragen, maar zodra er bij ons thuis ook maar een dier is merk ik het al.
Over huisdieren, kijk ipv het onderwerp "astma en kinderen" eens bij "astma - algemeen" daar staat een (positief ! ) stukje over huisdieren en astma ! *O*
Hopelijk heb je er wat aan, groetjes Bianca
Dank je Bianca, ik ga het meteen even lezen!
Wij hebben heel veel aan de longverpleegkundige. Ze komt aan huis om advies te geven voor ev. woningsanering bij huisstofmijtallergie.
Geeft gewoon veel tips en advies.
We zijn net terug, was een heel positief gesprek. Ze heeft ons tips gegeven en gekeken hoe we met het puffen omgingen. De techniek was goed, ze heeft ons tips gegeven hoe we het met Isis nu moeten aanpakken, want ze wil momenteel echt niet. Het is een enorme strijd. We hebben een ander mondkapje gekregen voor op de aerochamber, hij is net iets anders van vorm, waardoor het beter past bij Isis.
De katten hoeven de deur nog niet uit, gewoon goed ventileren en schoonhouden. Verder moeten we gaan kijken naar de luchtvochtigheid in huis en de temperatuur altijd boven 17 graden houden.
we kunnen bij haar altijd ene afspraak maken als we info willen, vragen hebben en tips willen. Zij heeft gewoon net even meer tijd dan de kinderarts, die is er toch meer voor de medische check-up. Zij doet meer het praktische deel.
Fijn dat dit bestaat.