2 hoestjongens
22-04-2012 om 16:40 uurDag allemaal,
Mijn naam is Kathleen, 28 jaar en heb 2 jongens: 1tje van 7 en 1te die 3 wordt volgende maand.
Mijn oudste is ons zorgenkindje: hoesten, hoesten, hoesten. Longontsteking op bronchitis, koortsaanvallen, ziekenhuisopnames, we hebben het allemaal gehad.
Op de leeftijd van 3,5 jaar werd er bij hem reflux vastgesteld via een slikfoto en phmetrie. Hij heeft toen tot vorig jaar (nu 1 jaar geleden) medicatie gehad en dat ging vrij ok. 1 stoppoging liep uit op een longontsteking, een zware dan nog wel.
Sinds een jaar is hij dus refluxmedicatievrij. Na het stoppen had hij enorme last van maagzuur, braakneigingen, hoestne,... maar dat zal een rebound geweest zijn want dat is nu niet meer zo extreem.
Wel was afgelopen winter weer moeilijker. Vaak hoesten en verstopte neus, niezen, soms hele nachten door en vaak als hij zich inspant wordt hij kotsmisselijk. Hij was eignelijk uitbehandeld maar de pneumoloog wil hem 3 mei as toch terugzien omdat de winter niet makkelijk was. HIj heeft ook voor het eerst in jaren weer hevige koortsaanvallen gehad (tot 41).
Ons kleinste jongetje hoest al sinds hij een maand of 4 is. Tot vorig jaar zei de ki-arts "ja hij rolt van de ene infectie in de andere, het zal wel beteren".
Hij wordt nu 3 volgende maand.
In januari heeft hij rsv gehad en daar zwaar op gereageerd en een bijna longontsteking gedaan. Hij is niet opgenomen maar ben elke dag op controle moeten gaan toen. Na 3 flesjes antibioitca was hij er min of meer door, maar het hoesten gaat nooit weg.
Zolang hij geen koorts maakt, kijk ik daar eigenlijk niet zoveel van op, ik ben n eenmaal veel gewend.
Vorige week heeft hij koorts gemaakt. Eerst 3 dagen lichte (niet hoger dan 38,6) en dan 3 dagen tot 39,5. Ik was van plan om op vrijdag naar de arts te gaan, maar toen was de koorts weg dus joepie, afspraak afgebeld.
Hoesten was aanwezig, maar niet meer of erger dan anders.
Woensdag halat mijn man hem mieperig uit zijn bedje (hij slaapt nog in de namiddag). Hij kloeg van pijn in zijn buik en oortjes. Wat koorts ook. Hebben hem wat Perdolan gegeven (= paracetamol) en de volgende ochtend leek hij ok.
smiddags telefoon van school of we hem konden ophalen, hij was enorm ziek, wilde niet spelen, koorts,...
Mijn man is hem gaan ophalen met 40,7 koorts.
Als de koorts gezakt was, was onze jongen redelijk actief en wilde hij zelfs wat eten, hoesten was wel aanweizg maar alweer niet erger dan anders. Toch afspraak bij onze ki-arts, omdat ik het wel heel snel vond volgen op de vorige infectie, en omdat hij kloeg over zijn oortjes acht ik aan een oorontsteking.
Hij had geen oorontsteking, maar dus wel alweer het begin van een longontsteking. (foto is genomen, beide longen vol slijm en rechts onderaan een nog niet uitgebreide ontsteking).
Ik schrok hier toch wel van, had dit niet verwacht. Is nu met antibioitca bezig en aerosol en sinds vandaag zo goed als koortsvrij en terug vrolijk en zo.
Ki-arts heeft heel zijn dossier bekijken en vindt het nu toch tijd om eens verder te kijken. Dit was de 4de beginnende longontsteking op 1 jaar tijd. We zijn er gelukkig telkens vroeg bij. Eerst een bloedname als hij genezen is om immuniteit na te kijken, daarna foto van poliepen en amandelen en daarna eventueel refluxonderzoek.
Onze oudste heeft een tijd gepuft maar nu enkel de laatste keer toen hij ziek was, toen hoorden ze weer veel weezing op zijn longen en heeft een week of wat Ventolin gehad.
de jongste heeft ook al moeten puffen tijdens infecties met Ventolin en Flixotide en aerosollen met lysomucil en ventolin. Tussen de infecties door hoeft het niet meestal.
(voorlopig)
Herkenbaar?
Hoi Kathleen,
Ik heb je verhaal gelezen en kan alleen maar zeggen dat ik het naar vind voor de jongens, maar ook voor jullie als ouders om dit te horen en te moeten merken elke keer.
Aan het gehoest wen je op den duur idd wel, maar koorts en zeker zulke hoge koorts zijn niet bepaald goed en gewenning voor je.
Perdolan is helaas geen paracetamol, maar een combinatie van paracetamol, coffeïne en acetylsalicylzuur.
De acetylsalicylzuur kan trouwens bij sommige mensen met astma benauwdheidsaanvallen veroorzaken en het wordt door artsen ook weinig meer voorgeschreven omdat het teveel kans op bijwerkingen geeft. (maagklachten en dergelijke)
Wat een vervelend verhaal! Wat mij alleen opvalt is dat je ook steeds stopt met flixotide terwijl dat volgens mij vooral werkt op de lange termijn die moet je dus door blijven gebruiken om luchtweginfecties en benauwdheid te voorkomen! Misschien kun je dat eens overleggen met je kinderarts