Waarschuwingen voedselallergie verwarrend
21-03-2007 om 15:01 uurVoedselfabrikanten zetten vaak verwarrende informatie op de verpakking over ingrediƫnten. Consumenten kunnen daardoor denken dat ze allergisch zijn voor het product terwijl dat in feite niet zo is.
De Gezondheidsraad schrijft dat in een advies dat woensdag is gepresenteerd.
Mensen kunnen door de gebrekkige informatie besluiten het product niet te eten en dat kan slecht zijn voor hun gezondheid.
Noten
Als voorbeeld noemt de Gezondheidsraad een fabrikant die op de verpakking meldt dat in zijn fabriek gewerkt wordt met noten. Iemand die denkt allergisch te zijn voor noten, zal het product misschien niet gebruiken, terwijl er geen noten in zijn verwerkt.
Volgens de Gezondheidsraad denken veel Nederlanders dat zij of hun kinderen aan voedselallergie lijden terwijl dat niet zo is.
Overlijden
Vier- tot zesduizend Nederlanders kampen met een ernstige vorm van voedselallergie. Zij kunnen zelfs overlijden als ze iets verkeerds eten. Een paar procent van de bevolking heeft een vorm die hinderlijk is, maar niet levensbedreigend.
Volgens de raad is het van belang dat artsen goede diagnoses stellen. De echte patiƫnten kunnen dan rekening houden met wat ze eten. En daarvoor is goede informatie op de producten van groot belang.
Verpakking
Wetenschappers, artsen en de overheid zouden gezamenlijk moeten bepalen hoeveel van een bepaalde stof in een product mag zitten, vindt de raad. Als dat op de verpakking komt te staan, weet de consument beter waar hij aan toe is.
Bron nu.nl