[nieuws]Onbekende voedselallergie komt veel voor
26-03-2007 om 08:59 uurOvergevoeligheid voor lupinemeel, een ingrediënt van brood en banket, komt waarschijnlijk relatief veel voor onder de Nederlandse bevolking. Dat stelt dermatoloog in opleiding Kim Peeters van het UMC Utrecht in haar proefschrift. Zij voerde een onderzoek uit waarbij ze 39 mensen aardappelpuree te eten gaf waar onzichtbaar lupinemeel in toenemende hoeveelheden in verwerkt zat. Eenderde van de mensen bleek allergische verschijnselen te krijgen, variërend van jeuk in hun mond of keel, tot buikpijn, misselijkheid en benauwdheid. Sommige mensen kregen al last bij een dosis van een halve milligram lupinemeel, een koekje kan 300 milligram bevatten.
Bij hoeveel mensen lupine-allergie precies voorkomt, kan Peeters niet zeggen. De mensen in haar onderzoek hadden al antistoffen tegen pinda’s in het bloed. Dat wil zeggen dat hun immuunsysteem kan reageren op het eten van pinda’s, overigens had een kwart van die patiënten had overigens geen klachten op pinda. Het betekent dat de resultaten niet zomaar toepasbaar zijn op de bevolking als geheel. Maar omdat Peeters ook aantoont dat lupine-allergie op zichzelf voor kan komen, vermoedt zij dat het een relatief vaak voorkomende voedselallergie is.
Peeters pleit voor het beter informeren van patiënten die allergisch zijn voor peulvruchten zoals pinda en soja. Die patiënten moeten gewezen worden op de aanwezigheid van lupinemeel in voedingsmiddelen en de mogelijkheid dat ze daar allergisch voor zijn. Eind vorig jaar heeft het Europese Parlement besloten dat vanaf december 2008 ook lupine verplicht op etiketten van voedingsmiddelen vermeld moet zijn, naast elf andere ingrediënten waarvoor vaak allergieën optreden. Peeters vindt dat terecht, maar stelt tegelijkertijd dat het weinig zin heeft mensen te waarschuwen voor een voedselallergie waarvan ze niet weten dat ze die hebben. Nu geven allergische mensen, die jeuk in hun mond of keel krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, vaak de schuld aan pinda’s. Circa een half procent van de volwassenen is allergisch voor pinda’s.
Lupinemeel wordt sinds de jaren negentig steeds vaker verwerkt in voedingsmiddelen zoals pasta’s, koekjes (bijvoorbeeld glacékoeken en stroopwafels), pannenkoekenmeel en snacks. De voedingsmiddelenindustrie beschouwt lupine als een goed alternatief voor vaak genetisch gemodificeerde soja.
zorgkrant.nl