[nieuws]kan glutenintolerantie in de toekomst worden voorkomen?
20-03-2007 om 11:00 uurOnderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn op zoek naar aanstaande ouders van baby’s met een verhoogde kans op coeliakie. Coeliakie is een chronische aandoening veroorzaakt door overgevoeligheid voor gluten. Gluten bevinden zich in verschillende graansoorten zoals tarwe, gerst en rogge. Baby’s hebben een verhoogd risico op coeliakie als zij ouders, een broertje of een zusje hebben met deze glutenintolerantie. Binnenkort starten wetenschappers met een onderzoek dat moet uitwijzen of coeliakie kan worden voorkomen.
Nu luidt het advies nog om pas na zes maanden te starten met het toedienen van gluten bij baby’s. Deze huidige voedingsadviezen over de hoeveelheid gluten en de leeftijd waarop introductie van gluten dient plaats te vinden zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het coeliakie-onderzoek in het LUMC richt zich op het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen gedurende de periode van borstvoeding. Het vermoeden is dat het immuunsysteem leert niet op een stof te reageren wanneer deze herhaaldelijk, met kleine hoeveelheden, wordt ingenomen. Borstvoeding kan daarbij een beschermende rol bieden bij de introductie van gluten. Dit blijkt uit een eerder grootschalig onderzoek aan de Umeå universiteit in Zweden.
De coeliakie-onderzoekers in het LUMC zijn op zoek naar 150 Nederlandse baby’s. Drie jaar lang zullen de kinderen samen met hun moeders gevolgd worden. Deelname aan de studie is vrijwillig en er zijn geen risico’s aan verbonden. Wilt u deelnemen aan dit onderzoek of wilt u meer informatie, mail naar preventcd@lumc.nl of bezoek de website www.preventcd.com. De Europese Unie subsidieert dit wetenschappelijke project waar tien Europese landen, de AOECS (Association of European Coeliac Societies) en de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) aan deelnemen.
Coeliakie is een chronische aandoening, die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Sinds de ontdekking van coeliakie in de jaren vijftig is er niets veranderd in het behandelingsbeleid. De enige therapie tot op heden is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Ongeveer 1% van de bevolking lijdt in meer of mindere mate aan coeliakie.
Bron zorgkrant.nl