[nieuws]Hooikoortsplant dreigt zich in Nederland te vestigen

19-08-2007 om 12:58 uur

Onderzoekers van De Natuurkalender waarschuwen voor een mogelijk blijvende vestiging in ons land van de plant ambrosia. Ambrosia is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in de Verenigde Staten en Zuid-Europa.  

Dat meldde het VARA-radioprogramma Vroege Vogels zondag.
De warmteminnende plant lijkt zich op diverse plaatsen, vooral in tuinen, te ontwikkelen. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit wil een verdere verspreiding van de hooikoortsplant tegengaan.

Vogelvoer
Zaadjes van de plant zitten in vogelvoer, dat in de tuin valt. Seppe Raaphorst, directeur natuur van het ministerie, zei dat Landbouw binnen enkele weken gaat overleggen met importeurs van vogelzaad om af te spreken dat het ambrosiazaad uit het voer verdwijnt.

Een verbod op het gebruik van het zaad komt er voorlopig nog niet, aldus Raaphorst in het programma.

Bron nu.nl

19-08-2007 om 13:04 uur

Getverderrie, hoe kunnen ze nou zo stom zijn om zaadjes van een hooikoortsplant in vogelvoer te stoppen, terwijl ze zich zo druk maken over de volksgezondheid :? >:(

Login of registreer om te reageren
22-08-2007 om 13:28 uur

Onderzoekers van De Natuurkalender waarschuwen voor een mogelijke blijvende vestiging in ons land van ambrosia. Deze plant is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in de Verenigde Staten en Zuid Europa. De warmteminnende plant lijkt zich op diverse plaatsen te vestigen. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit wil een verdere verspreiding van de hooikoortsplant tegengaan.

De meeste ambrosiaplanten worden in tuinen aangetroffen. Dat komt doordat ze ieder jaar weer via verontreinigd vogelvoer uitgezaaid worden. Volgens Seppe Raaphorst, directeur Natuur van LNV, gaat het ministerie binnen enkele weken overleg voeren met importeurs van vogelzaad om af te spreken dat het ambrosiazaad uit het voer gehaald word. Dat zei hij zondagmorgen in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. In Duitsland is er al een verbod op het gebruik van ambrosiazaad. “Zo ver willen we voorlopig nog niet gaan”, aldus Raaphorst.

Vanwege de extreem warme maanden begint ambrosia nu al in bloei te komen. De kans op zaadzetting neemt hiermee toe, waarna de zaden veertig jaar kiemkrachtig kunnen blijven. “Vestiging van de plant kan grote gevolgen hebben voor hooikoortspatiënten, de landbouw en het natuurbeheer” zei Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit in Vroege Vogels. In oktober 2006 ontdekten medewerkers van De Natuurkalender een groot aantal ambrosiaplanten in een berm in Wageningen. Het lijkt er op dat door de extreem warme juli, herfst en winter in 2006 enkele planten zich hebben uitgezaaid. Dit jaar staan er enkele honderden planten over een groter gebied verspreid. Ook in Scheveningen werden op de rand van de duinen enkele honderden planten bij elkaar aangetroffen. Doordat 2007 tot nu toe tot 2,7°C warmer is dan normaal, zijn de eerste planten de afgelopen weken al in bloei gekomen. De kans is groot dat de planten, die een lang groeiseizoen nodig hebben, dit jaar tot zaadzetting komen als ze niet tijdig verwijderd worden. Een enkele plant kan rond de 50.000 zaden produceren die tot veertig jaar kiemkrachtig blijven.

Oproep om vindplaatsen te melden
Na een oproep in het radioprogramma Vroege Vogels op 8 oktober 2006 werden vanuit heel Nederland 160 waarnemingen van ambrosia gemeld op www.natuurkalender.nl . De meeste planten werden in tuinen aangetroffen. Dat komt doordat ze ieder jaar weer via verontreinigd vogelvoer uitgezaaid worden. Vanwege de zeer vroege bloei dit jaar herhalen we nu al de oproep. Om een beter beeld te krijgen van de mate waarin de plant zich uitbreidt in Nederland vragen we mensen dit keer om ook aan te geven hoeveel planten er bij elkaar staan en of de planten zijn aangetroffen in de tuin, de berm of in de vrije natuur. Via natuurkalender.nl kan met behulp van Google Maps zeer precies worden aangegeven waar de plant is aangetroffen.

Ambrosiapollen zijn de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in de Verenigde Staten en in toenemende mate in Zuid en Midden Europa. Een enkele plant kan een miljard pollen produceren en de allergeniciteit is enkele malen sterker dan de tot nu toe belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland, de grassen. Ambrosia lijkt zich in het rijtje te willen scharen van de eikenprocessierups en blauwtong die steeds meer problemen veroorzaken als gevolg van de stijgende temperaturen. Met de verwachte temperatuurstijging tot 2,8°C in 2050 zullen de groeiomstandigheden voor ambrosia de komende jaren sterk verbeteren. Het zal daarmee voor de planten steeds makkelijker worden om vaste grond onder de voeten te krijgen. Als de plant zich eenmaal gevestigd heeft, is hij zeer moeilijk onder controle te houden wat consequenties heeft voor de landbouw en het natuur- en groenbeheer.

Bron zorgkrant.nl

Login of registreer om te reageren
24-08-2007 om 19:37 uur

Hoi,

Weet iemand ook hoe deze plant eruit ziet?

Groetjes Yolanda :W :W

Login of registreer om te reageren
24-08-2007 om 19:47 uur

Google maar even op ambrosiaplanten.
Dan kun je vast een plaatje vinden

Ik geniet ongelooflijk van de natuur, maar ben met deze plant niet zo blij................. :N

Login of registreer om te reageren
24-08-2007 om 20:41 uur

Hier nog meer informatie over de plant en hoe hij/zij er uit ziet.

Login of registreer om te reageren
24-08-2007 om 21:54 uur

Gelukkig ziet ie er wel aardig onkruidig uit....
Dan is de kans groter dat mensen hem eruit trekken...
als ie nou nog mooie bloemetjes had ofsow dan zouden ze hem wel laten staan....
tenminste nog 1 lichtpuntje voor ons hooikoortspatientjes ;)

Login of registreer om te reageren
28-08-2007 om 19:25 uur

ik had dit vorige week idd ook gelezen, we gingen gelijk ff in de tuin kijken en wat bleek!! Er stond er 1tje in een pot met aarde...m'n moeder had aarde gekocht en daar zitten dus standaard zaadjes van de ambrosia plant in! >:( Meteen weggehaald natuurlijk!

En bij ons in de buurt staan ze ook buiten heb ik gezien... het schijnt dat ze vooral nu in de bloei zijn!

Login of registreer om te reageren