[Nieuws] Bacterie ingezet tegen allergieën

02-08-2007 om 21:00 uur

Allergieën kunnen straks mogelijk beter behandeld worden dankzij de melkzuurbacterie die gewoonlijk wordt gebruikt voor het maken van yoghurt en kaas. Het slikken van een genetisch veranderde versie van Lactococcus lactis zorgt dat allergische muizen hun overgevoeligheid kwijtraken.

Dat schrijven onderzoekers van het AMC en de Universiteit Gent in het augustusnummer van tijdschrift Gastroenterology. Allergie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem overdreven reageert op onschuldige stoffen uit bijvoorbeeld stuifmeel (hooikoorts), pinda’s (voedselallergie) of uitwerpselen van de huisstofmijt. Een systematische, lichte blootstelling aan de stof die de reactie veroorzaakt – het allergeen – kan de overgevoeligheid verminderen. Tot nu toe is er echter geen adequate manier om het lichaam met allergenen in contact te brengen.

Daar denken de wetenschappers iets op te hebben gevonden. Zij willen Lactococcus lactis gebruiken om allergenen heel gericht in de darmen te krijgen; een deel van het lichaam dat in het bijzonder geschikt is om tolerantie in het hele lichaam op te wekken. Om deze werkwijze te testen, plaatsten de onderzoekers het gen voor het eiwit ovalbumine in het DNA van de bacterie, waardoor deze ovalbumine ging produceren. De transgene bacterieën voerden zij aan muizen die overgevoelig zijn voor het eiwit. Al een uur daarna bleken de bacteriën ovalbumine in het darmstelsel uit te scheiden.

Gewoonlijk krijgen deze muizen zwellingen in de oren wanneer zij worden ingespoten met ovalbumine. De oren van muizen die de transgene bacterie hadden gegeten, zwollen echter 15 keer minder.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het niet werkt om het allergeen zelf te eten. Waarschijnlijk wordt deze grotendeels afgebroken in de maag. Ook in dit onderzoek bleken de oren van muizen die verschillende doses ovalbumine hadden gekregen even hard te zwellen als de muizen die een controlestof hadden gegeten. Overigens zouden voor medicinaal gebruik grote hoeveelheden zuiver allergeen nodig zijn, wat duur is om te produceren.

Of deze strategie ook bij mensen werkt, is nog de vraag. Het helpt wel dat Lactococcus lactis een onschuldige bacterie is; wie kwark of yoghurt eet krijgt hem immers ook binnen. Eerder werd de bacterie al succesvol gebruikt bij patiënten met de ziekte van Crohn. Bij hen werd hij ingezet om de ontstekingsremmer interleukine-10 af te leveren in het ontstoken maagdarmkanaal.

Bron: NRC

Login of registreer om te reageren