Hennatatoeage en allergische reacties

20-09-2005 om 23:23 uur

Sinds enkele maanden duiken er geregeld klachten op door tijdelijke henna-tatoeages die mensen tijdens vakanties of feesten laten aanbrengen.

Zuivere henna-tatoeages verdwijnen na enkele weken zonder problemen. Voor een sneller en donkerder effect wordt soms parafenyleendiamine aan de henna toegevoegd en die kan voor serieuze allergische problemen zorgen met zware gevolgen voor de rest van het leven.

Tijdelijke tatoeages zijn een elegant vakantiesouvenir. Ze zijn snel aangebracht, pijnloos en ze verbleken binnen enkele weken. Straatkunstenaars in toeristenoorden over heel de wereld doen er goede zaken mee. De keuze aan motieven kent geen einde en de tatoeages worden, net als de blijvende, over heel het lichaam aangebracht, al zijn vooral de handen, vingers, armen en schouders geliefkoosde plaatsen.

Bron: Gezondheid.be

21-09-2005 om 11:01 uur

ik heb nog even wat meer informatie opgezocht over die allergene stof:


Zuivere henna veroorzaakt slechts zelden allergieproblemen en dan nog bijna uitsluitend bij mensen die er beroepshalve aan blootgesteld zijn.

Parafenyleendiamine    
Parafenyleendiamine (afgekort tot PPD volgens de Engelse wetenschappelijke naam paraphenylenediamine) is een sterk allergeen. Het lokt bij zeer veel mensen allergische reacties uit. Omwille van dit risico op allergische reacties is het volgens de richtlijnen van de Europese Gemeenschap verboden om parafenyleendiamine rechtstreeks op de huid aan te brengen. In haarverven is de maximale concentratie beperkt tot 6%. Het is verboden in mascara, cosmetica en in kleuringen voor wenkbrauwen.

Het probleem met henna-tatoeages is dat men vaak niet weet dat er stoffen zoals parafenyleendiamine aan het hennakleurmengsel toegevoegd werden. Het is ook fout te denken dat dit probleem zich beperkt tot derde wereldlanden of vakantieoorden. Er zijn evengoed meldingen geweest vanuit wereldsteden zoals Londen, Los Angeles, Parijs, Hannover, Toronto, enz.

Sommige mensen brengen extra flesjes met het hennakleurmengsel van hun vakantieoord mee naar huis om de tekening later opnieuw in te kleuren zodat ze langer blijft. Indien dit mengsel parafenyleendiamine bevat, neemt het risico op allergie zéér sterk toe.

Aan mensen die na een henna-tatoeage last hadden van jeuk of huiduitslag moet ten sterkste afgeraden worden nadien opnieuw een henna-tatoeage te laten plaatsen of de tekening opnieuw te laten inkleuren, tenzij ze absoluut zeker zijn dat het kleurmengsel uitsluitend zuivere henna bevat.

Symptomen    

Zoals gezegd veroorzaakt parafenyleendiamine bij veel mensen een allergische reactie. Meestal ontstaan de eerste symptomen rond de tijd waarop de oorspronkelijke hennatekening bijna verbleekt is, zo'n 2 weken na het aanbrengen ervan. De eerste klachten betreffen meestal jeuk, lichte pijn of branderigheid, roodheid, zwelling en eventueel vorming van blaren. Het reliëf volgt vaak exact de oorspronkelijke tekening. Indien de huiduitslag in dit stadium niet behandeld wordt, kunnen bijkomende infecties optreden.

Soms blijft de last niet beperkt tot de tekening en het betrokken lichaamsdeel, maar voelt men zich algemeen niet goed, soms zelfs wat ziek; bij een aantal mensen werden er ook zwellingen van de lymfeklieren vastgesteld.

Sommige mensen zijn reeds allergisch voor parafenyleendiamine door vroegere blootstelling aan de kleurstof zelf bv. via haarkleurmiddelen, of zelfs via kruisallergie door scheikundige verwantschap met bvb. lokale anesthetica, textielkleurstoffen, rubber-en plastic-additieven.enz. Zij zijn niet altijd op de hoogte van deze allergie en wanneer zij een henna-tatoeage laten aanbrengen, kan de reactie veel sneller optreden, bv. reeds na enkele dagen, en kan ook uitermate heftig zijn.
      zie ook artikel : Anafylaxie

Behandeling    
Het contacteczeem wordt meestal behandeld met corticosteroïden, bv. onder de vorm van crèmes die rechtstreeks op de huid gesmeerd worden, of onder orale vorm (tabletten die via de mond ingenomen moeten worden).
Vochtige compressen kunnen helpen om het eczeem af te koelen.

Ondanks alle behandelingsinitiatieven duurt het vaak 3 tot 4 weken vooraleer het letsel genezen is.

Na de genezing blijven er vaak restletsels over. Meestal een lichte of donkere verkleuring (hypo- of hyperpigmentatie) van de huid die overeenkomt met de oorspronkelijke tekening. Deze verkleuring verdwijnt in het beste geval na een drietal maanden, maar bij sommige mensen blijft ze veel langer zichtbaar (tot meer dan een jaar nadien).

Gevolgen    
Een allergie voor parafenyleendiamine heeft vaak aanzienlijke consequenties voor het verdere leven. Parafenyleendiamine en derivaten zijn immers veel gebruikte substanties die in veel producten voorkomen, bv. in rubber, lak, leder, bont, textiel, haarverven, schoenpoets, plastics, fotografische ontwikkelaars, enz. Het kan onder meer voorkomen in zwarte handgrepen van fietsen, drukinkten, rubberlaarzen, slangen in tankstations, lederen handschoenen, zwarte nylons of panty's, kunststoffen mappen, enz.. Deze en nog veel meer andere producten zijn in de toekomst vaak te vermijden wanneer men allergisch is voor deze stof.

Dit betekent ook dat mensen met een allergie voor parafenyleendiamine eventueel bepaalde beroepen niet meer zullen kunnen uitoefenen. Om er enkele te noemen: drukker, schoenverkoper, kapper, tewerkstelling in de leder-, textiel- en rubberindustrie, garagist, enz
Login of registreer om te reageren
21-09-2005 om 11:07 uur

http://De allergische reacties die door PPD worden uitgelokt, verschijnen in het algemeen 2 tot 3 dagen na het aanbrengen van de tijdelijke tatoeage bij een reeds gevoelige persoon, maar kunnen slechts na een tiental dagen optreden wanneer de tatoeage aan de basis van een primaire sensibilisatie ligt (wat trouwens vaak het geval is). Er zijn verschillende symptomen waargenomen: jeuk, roodheid, puistjes, blaren, erosie, … Er kunnen blijvende hyperpigmentatie van de huid en blijvende littekens optreden.

In principe wordt men een leven lang overgevoelig en kan men vervolgens allergieën ontwikkelen voor alle producten die PPD bevatten of analoge producten, met name kleurstoffen voor het haar, bepaalde kleurstoffen voor textiel, rubber, zonnefilters of zelfs sommige geneesmiddelen. Wanneer dergelijke reacties optreden, moet men snel contact opnemen met de behandelende arts of dermatoloog, die een aangepaste behandeling zal voorschrijven.

Deze tijdelijke tatoeages worden in het algemeen aangebracht door rondtrekkende artiesten, op stranden, kermissen of festivals. Vooral bij jongeren is deze vorm van tatoeage erg populair.In het buitenland worden hennatatoeages vaak aan toeristen voorgesteld.

In België zullen op de gevoelige plaatsen controles worden georganiseerd door de Dienst Inspectie van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Login of registreer om te reageren
27-02-2006 om 13:58 uur

Hoi Annelies

Een collega van mij is met familie naar Turkije geweest op vakantie.
Haar dochter heeft daar een hennatatoeage op haar bovenarm laten zetten.
Eenmaal thuis ontstond een allergische reactie.
De huid onder de tatoeage werd dik en rood. Het meisje voelde zich hierbij erg beroerd. Van de huisarts kreeg ze zalf(ik weet helaas niet welke zalf en of ze meer medicatie heeft gekregen), maar ze knapte hier niet snel van op. Haar handen en voeten zwollen helemaal op.
Het meisje is echt flink ziek geweest en de rest van haar leven zal er een litteken van een hondje op haar bovenarm staan.
Deze allergische reacties schijnen vrij vaak voor te komen!!!

Groetjes

Login of registreer om te reageren