Gluten/caseïnevrij dieet
20-02-2015 om 22:59 uurHoi allemaal,
Ik ben heel benieuwd of er iemand is die mijn een hyperlink kan geven waar ik GOEDE informatie kan vinden over gluten én caseïnevrij(melkeiwit) eten kan vinden.
Mijn zoon zou hier mogelijk op reageren en ik wil proberen of dit enig effect heeft op zijn autisme en al zijn allergieën.
Daarbij ga ik samen met hem het dieet volgen omdat ik vind dat als je met 2 mensen in een gezin bent je niet 2 potjes eten kunt gaan koken, zeker niet als het glutenvrij is en daarbij vind ik dat het niet eerlijk is als ik hem gluten/caseïnevrij eten voorzet, terwijl ik zelf "geniet" van mijn broodjes kaas.
is caseïne vrij gelijk aan lactose vrij. Beide is vast zonder melk ;-)
je kunt op t coeliakie forum veel info halen
bij de albertheyn hebben producten van de ah een tekentje dat ze glutenvrij en/of lactose vrij zijn
en zelf koop ik veel bij de glutenvrijemarkt.nl Hier kun je invoeren wat je niet mag hebben en dan komt er een lijst.
succes
(zelf glutenvrij)
Hey Emsepems,
Dank je wel voor je reactie.
Lactose is 1 van de eiwitten in melk.
Caseïne bestaat uit 6 of 7 verschillende soorten eiwit die in melkproducten zit.
Glutenvrijemarkt.nl lijkt mij een hele goede site om te kijken.
Ik wist dat je glutenvrij leeft vanwege de coeliakie, daardoor durfde ik de vraag ook te stellen, wetende dat er leden zijn die glutenvrij eten.
Zo heb je wat meer aansluiting en wat meer informatie.
Elk beetje hulp helpt.
Ik weet intussen dus al wel dat maïs en haver glutenvrij zijn, maar heel vaak besmet zijn met gluten door de verwerking in de fabriek of bij de boer.
De lijst die ik in elk geval moet vermijden is;
melk, yoghurt, boter, lactose, melkpoeder, geitenmelk, kaas, caseïne, caseïnaat, caseinaten, weipoeder, tarwe, griesmeel, kamut, spelt, rogge, gerst, triticale en de E-nummers 102,129,320, 321 en 319.
Natuurlijk is dit een snelle opsomming, maar het dekt wel aardig de lading van wat het dieet inhoud.
Het is behoorlijk omvangrijk helaas, maar ja de opties die ik overhoud (antipsychotica, waar zoon 6 jaar terug doodziek van is geweest, of naar een gezinsvervangend tehuis) zijn geen opties als ik zelf nog iets kan oplossen.
weet je, het is even een omslag in denken, maar zelf heb ik er echt geen problemen mee.
je mag wel soja, er is soja boter, je kan soja melk drinken. en er is lactose vrije kaas.
veel producten zijn ook echt bij de ah te koop.
glutenvrij is boekweit, mais, rijst. (BMR)
haver is ook gv maar staat vaak in velden bij granen, dus niet doen. je kan het prima gv kopen bij de glutenvrijemarkt.
mais staat bij mijn weten nooit bij granen. maar ook dit koop ik altijd bij de glutenvrijemarkt.
t grootste probleem is koekjes en brood. (en sociaal, bij iemand gaan eten)
brood kun je prima zelf bakken, crackers van schar zijn lekker. en pannenkoeken bakken (met sojamelk) is ook heerlijk.
koekjes: bitterkoekjes mogen wel
en natuurlijk de dure koekjes van de glutenvrijemarkt. maar die koop ik bijna nooit hoor. veel te duur. heb even lief een stukje chocola ;-)
en ben je gewend aan jullie dieet kun je bij de toko veel halen (rijstlinten bv, rijstmeel, kleefrijstmeel, tocomeel, rijstvellen..... allemaal lekker!)
Lactose is melksuiker en heeft niets met eiwitten te maken mi. Als je niet tegen lactose kan, mis je een bep enzym in de darm die dat afbreekt en heb je vaak diarree. Er zijn bij de drogist tabletjes die je kunt nemen als je bv een keer een ijsje wilt eten. t Beste neem je geen producten die je niet verdraagt!!
De meeste mensen die geen koemelk verdragen, verdragen ook geen geitenmelk en sojamelk. De alternatieven zijn rijstmelk of amandelmelk of schapenmelk.
Alternatieven voor boter zonder soja, zijn plantaardige boters, bv wajang. In je baksels lijkt t net roomboter. En voor op brood is Zeeuws meisje lactose vrij.
Let bij haver dan wel goed op of het zuiver is, t merendeel is besmet met granen. Zo bakte ik laatst havermoutkoekjes en die havermout was niet zuiver, wat hadden mn zoontje en ik buikpijn!! Wij zijn nl ook gluten en melkvrij!
Verder zijn rijstmeel, teff en amandelmeel ook glutenvrij.
Voor glutenvrije spullen doe ik ook altijd een bestelling bij de FreeFromShop. Kun je aanvinken wat er niet in de producten mag zitten en krijg je vervolgens t assortiment op je scherm.
En idd AH XL heeft veel gv producten en Jumbo ook. Ook bij de Tuinen en FoodPlaza is er glutenvrij en drogisterijen met uitgebreid assortiment. Op zich adressen genoeg, je moet ze in je buurt alleen weten te vinden.
Veel succes, t is in t begin gewoon zoeken. En veel lezen op de verpakkingen. Hopen dat t werkt bij je zoon, de andere optie's zijn eigenlijk geen optie's, moeilijk hoor! Sterkte!!
Op de site van t voedingscentrum kun je een print aanvragen waar bep dingen inzitten en hoe die eiwitten ect met andere woorden genoemd worden op verpakkingen.
I.v.m. een groot scala aan voedselintoleranties eet ik ook glutenvrij, en beperk ik de lactose (was eerst geheel lactosevrij). Dus een dergelijk dieet komt mij wel heel bekend voor. Eieren mocht ik ook heel lang niet, en nu met mate. Ik mocht dan wel geitenmelk, maar ben daar niet bepaald dol op. En zelfs soja verdraag ik niet goed. Wel kokosmelk, amandelmelk, dus er is wel wat. Haver is voor mij ook heel lang verboden geweest (zeer sterke vertraagde reactie van het immuunsysteem), evenals citrusvruchten, maar die schijn ik nu wel weer te mogen (m.u.v. kiwi).
En zou het niet zomaar kunnen dat je voor je eigen gezondheid ook een bepaald dieet nodig hebt? Want je hebt toch ook veel problemen met je gezondheid, ik dacht o.a. CVS?
Je zou ook nog een diëtist kunnen raadplegen die gespecialiseerd is op allergieën. Het is nl. wel belangrijk dat jullie nog voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. En voor 3 uur per jaar zit de diëtist in het basispakket. Ik weet geen link.
Een goed receptenboek voor glutenvrij brood is 'Lekker brood zonder gluten' van Jessica Frej. Deze broden lijken echt op normaal brood en worden niet zo droog.
Ik heb het boek sinds afgelopen december en het bevalt me goed. Een nadeel is dat er wel dure ingrediënten in moeten, maar ja, je moet wat..
Succes met jullie dieet. Waarschijnlijk went het snel.
Een goed receptenboek voor glutenvrij brood is 'Lekker brood zonder gluten' van Jessica Frej. Deze broden lijken echt op normaal brood en worden niet zo droog.
Ik heb het boek sinds afgelopen december en het bevalt me goed. Een nadeel is dat er wel dure ingrediënten in moeten, maar ja, je moet wat..
Succes met jullie dieet. Waarschijnlijk went het snel.
Hoi allemaal,
Even een laatste update op het gv/mv dieet.
Mijn zoon is gestopt sinds ca 4 weken met het gv/mv eten omdat de weerstand tegen "anders "steeds groter werd en omdat ik ziek ben geworden en voor een operatie(galblaas) moet over niet al te lange tijd, maar ook omdat ik amper verschil zag tussen voor en na het gv eten.
Gevolg is dat om alles tot rust te brengen weer gewoon te gaan eten.
Uiteindelijk is ook met de transitie van gv naar gewoon eten weinig verschil gekomen.
Dus waarom zouden we dan dure producten kopen die geen aantoonbare verschillen geven?