Dochter 5 jaar Astma en huisstofmijtallergie. Woning saneren. Waar beginnen?
08-03-2016 om 18:33 uurHallo Iedereen,
Ik ben nieuw hier en ik weet niet of het goed geplaatst is, maar ik word van het kastje naar de muur gestuurd en ik weet even niet meer wat ik moet doen. Ik dacht laat ik hier naar ervaringen vragen.
We zijn er gisteren achter gekomen dat mijn dochter naast astma ook een huisstofmijt allergie heeft.
Omdat wij tapijt in de slaapkamers hebben liggen, werd ons geadviseerd om onze woning te saneren. Maar omdat de kinderarts het druk had, kon ik geen vragen meer stellen en liep ik eigenlijk met een vol hoofd weg. Gelukkig kon ik de meeste adviezen vinden op internet, maar daar stopt het.
Ik heb een minimuminkomen en voor mij kan het niet uit, om meteen voor de helft van ons huis, laminaat of Vinyl te kopen en ik weet dat ik via de gemeente hiervoor een vergoeding kan krijgen.
Ik belde het zorgloket van de gemeente en die kon me alleen vertellen dat ze een CARA rapport nodig hebben, voor ze wat voor mij kunnen betekenen.
Ik moest dit bij de huisarts aanvragen. De assistente van huisarts wist van niets. Ze ging het navragen bij de huisarts. Daarna belde ik naar de assistente van de kinderarts en die kon mij alleen vertellen dat een gespecialiseerde thuiszorg medewerker of verpleegkundige dit rapport kon samenstellen, na een huisbezoek. Nadat ik de assistente van de huisarts had teruggebeld, kwam daar ook niets uit. Gelukkig wilde ze wel met mij meedenken en meekijken, juist zodat als ze deze vraag nogmaals van iemand anders zou krijgen, ze wel weet wat ze kan zeggen en doen. Ik ben blij dat er tenminste iemand wil meedenken, want ik heb het gevoel dat het de instantie van de gemeente weinig kan schelen.
Alleen niemand, maar dan ook niemand kan mij vertellen hoe ik in aanraking kan komen met zo een verpleegkundige of thuiszorg medewerker. De ene instantie stuurt me naar de andere instantie en zo kom ik gewoon niet verder, terwijl ik gewoon zo snel mogelijk een goede leefomgeving wil hebben voor mijn dochter. We lopen ook alleen bij de kinderarts in het ziekenhuis, dus ik kan ook niet aankloppen bij de longverpleegkundige jammer genoeg, of ik moet weer doorverwezen worden.
Wie heeft ervaringen met saneren en hoe kwam je in aanraking met de persoon, die dit in gang kan zetten?
In ieder geval heel erg bedankt voor het lezen.
Liefs Vanity
Hoi Vanity,
Vervelend dat je dochter deze allergie heeft. Zelf heb ik hier ook erg last van.
Ik weet niet hoe je in aanraking komt met de juiste mensen, maar ik kan je wel een aantal tips geven:
- Verschoon elke week haar bed! En probeer het dekbed ook eens per maand te wassen. Je kunt zelfs het matras eens per jaar huisstofmijt vrij laten trillen, dat kun je op internet opzoeken wie dat bij jou in de buurt doet (kost iets van 60 euro dacht ik).
- Stofzuig in ieder geval 2 keer per week en neem ook de meubels af met een natte doek, zodat je het stof vangt met water.
- Was eventuele knuffels en dekens die ze veel gebruikt ook regelmatig.
Succes!
Groetjes Frann
Vervelend dat je zo van het kastje naar de muur wordt gestuurd! Ik ben Belgische en bij ons is hier geen vergoeding voor. Dus wij moeten het sowieso zelf bekostigen. Als je het financieel niet haalbaar ziet meteen alle ruimtes van nieuwe vloer te voorzien, zou je kunnen overwegen om in ieder geval al wel haar slaapkamer te doen. Die is het belangrijkste. En vervolgens de andere ruimtes in volgorde van de tijd die ze daar spendeert. De adviezen hierboven zijn ook erg nuttig. Veel succes en ik hoop dat iemand je hier op weg kan zetten!
Heeft je ziekenhuis ook een longverpleegkundige, misschien kan zij je op de goede weg helpen. Gewoon bellen naar je ziekenhuis en vragen naar de longverpleegkundige. In mijn ziekenhuis hoef je daar niet heen verwezen te worden, maar kun je daar zo aankloppen.
Zou stichting MEE wat voor je kunnen doen?
Op de site van het long fonds staan goede tips voor saneren.
Belangrijkste is haar slaapkamer iedere dag zuigen (liefst hier als eerste zeil laten leggen), iedere week haar lakens wassen op 60C, haar dekbed en kussen eens in de 6 weken op 60C, knuffels ook op 60C (of eerst 2 nachten in de vriezer en daarna wassen)
Vervelend voor je dochter! Ook dat je van het kastje naar de muur word gestuurd. Bij mij is het van de zomer vastgesteld. De Longverpleegkundige heeft toen een Longverpleegkundige van de thuiszorg ingeschakeld, die is toen bij me thuis komen kijken. Ze hebben een hele lijst die ze afgaan, ook rekening houdend met het budget. Dan word er ook een rapport opgemaakt. Ik denk dat het ziekenhuis je hiervoor moet doorverwijzen. Hierboven staan al goede tips.
Succes ermee!
Misschien gewoon zelf contact opnemen met de thuiszorg en aan hen vragen hoe zoiets normaal gesproken geregeld wordt?
dit geldt niet voor heel nederland. In het noorden is dit weg bezuinigd vertelde de longverpleegkundige mij.
Bij mij is er destijds wel iemand geweest hier maar dat is al jaren geleden dus geen idee hoe dat nu zit hier.
mijn ervaring is toch ,dat je heel veel zelf moet doen, ik was altijd en elke dag, dweil elke dag, zoek een middel zonder chemische stoffen verder een heel goede stofzuiger, ben lid van longforum daar haal ik heel veel af,, verder verplaats ik steeds,, de spullen, doe af met een bijna natte doek, zijl op de grond werkt prima en onder de tafel heb ik gekozen voor een katoenen kleed, heb er twee dus hup in de was zo hoe ik t aardig leefbaar in huis,, ja t is veel werk, maar heb het toch met weinig kosten onder controle. wat betreft kleding trouwens kies ik zoveel mogelijk voor katoen,, en eet niets meer dat kant en klaar is,,goedkoper ook trouwens,, het enige dat altijd op de ligt, en waar ik last van heb , zijn verkouden mensen, dat blijft lastig . .. bovendien reageert iedereen met longklachten anders,, succes