Dilemma: luchtbevochtigen en huisstofmijt

02-12-2014 om 09:48 uur

Beste leden,

Een vervelend dilemma: ons huis heeft in de winter een luchtvochtigheid van ongeveer 30%. Naar mijn weten is dan net onder de gezonde grens. Anderzijds begrijp ik dat een lage luchtvochtigheid goed is tegen huisstofmijt, omdat de mijten zich niet kunnen vermenigvuldigen. Dit gebeurt pas bij >55%.

Nu heb ik astma, bronchitus en ben allergisch voor huisstofmijt en gras-boom pollen.
Voor deze klachten ben ik van plan om een luchtwasser aan te schaffen (een luchtbevochtiger en reiniger in 1).  Het dilemma zit hem in de stijgende luchtvochtigheid, dat weer effect heeft op het groeiend aantal huisstofmijt in huis. Moet ik daar dan ook weer een oplossing voor bedenken (bijv. een aangepaste matrashoes etc.)?

Kortom:
- Wie heeft er ervaringen met een luchtwasser?

06-12-2014 om 11:53 uur

Geen ervaring met een luchtwasser hier, maar ik heb wel iets met HEPA filters. Dat verhoogt de luchtvochtigheid niet maar als je de luchtvochtigheid omhoog wilt brengen kun je dat met een luchtbevochtiger doen.
Volgens mij zijn er ook apparaten die vanzelf afslaan bij een ingestelde luchtvochtigheidsgraad en anders misschien een handige Harry vinden die een hygrometer op een luchtbevochtiger kan aansluiten?

Ik weet niet hoe jij je was droogt maar was binnen drogen en ophangen verhoogt ook de luchtvochtigheid, geen idee hoeveel zoden dat aan de dijk zet trouwens .

Login of registreer om te reageren
20-12-2014 om 14:48 uur

Ik zou persoonlijk er nooit voor kiezen om een luchtbevochtiger op te hangen. In een huis wordt in de regel voldoende vocht verspreid als er een gezin woont en leeft.
Met douchen, koken, strijken, was drogen etc, verhoog je gegarandeerd de luchtvochtigheid.
Goed ventileren, ook bij regenachtige dagen.
Je zou evt. een schaaltje water op de verwarming kunnen zetten of zo'n reservoir er aan kunnen hangen, gevuld met water.

Login of registreer om te reageren
20-12-2014 om 15:06 uur

Ik heb er 1 gehad, vond de reinigende werking maar zwaar onder de maat.
Ik hoef er geen meer.

Login of registreer om te reageren
20-12-2014 om 21:55 uur

Mijn longarts is erg negatief over luchtbevochtigers in het algemeen, ze zijn vaak een broedhaard voor schimmels en bacteriƫn en kunnen veel meer kwaad aanrichten dan een iets te lage luchtvochtigheid.

Login of registreer om te reageren
29-12-2014 om 21:01 uur

Beste Irshad,

Tegen een te lage luchtvochtigheid helpt het om de verwarming enkele graden lager te zetten.
In mijn vorige beroep had ik veel met de RV waarde te maken, vandaar dat ik dat weet.

Hier nog een stukje gekopieerd van Wikipedia over Relatieve Luchtvochtigheid:



In een kamer die goed afgesloten is, daalt de relatieve luchtvochtigheid als er gestookt wordt, omdat de absolute hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft en de warmere lucht veel meer vocht zou kunnen bevatten. Gaat de verwarming weer uit, dan stijgt de relatieve luchtvochtigheid weer. Ventileren helpt niet tegen een lage luchtvochtigheid, want wanneer de koude lucht van buiten de kamertemperatuur heeft bereikt is hij veel droger geworden, de relatieve luchtvochtigheid daalt immers door verwarmen.

Om dezelfde reden helpt ventilatie niet om veelvoorkomende vochtproblemen in kelders op te lossen. Deze vochtproblemen, die dan 's zomers optreden, zijn het gevolg van condensatie aan koude keldermuren en vloeren. De warme en vochtige buitenlucht condenseert aan koude oppervlakten in de koele kelder. Hier helpt alleen luchtontvochtiging, bij voorkeur in combinatie met een beperking (!) van de ventilatie.

Vochtproblemen in een badkamer zijn vrijwel altijd het gevolg van condensatie. Dit ontstaat door de zeer hoge luchtvochtigheid, en dan vooral in combinatie met een matige isolatie. De lucht in de nabijheid van koude buitenmuren zal daardoor gemakkelijk tot onder het dauwpunt afkoelen waardoor die plaatsen nat worden en schimmelgroei kan ontstaan. Verwarmen helpt in een dergelijke situatie maar gedeeltelijk. De warme lucht neemt weliswaar meer vocht op, maar vervolgens condenseert die grotere hoeveelheid vocht op dezelfde koude oppervlakten. Op de door stook verwarmde oppervlakken (boven radiatoren) zal geen condensatie optreden. Deze vochtproblemen zullen verminderen door isolatie van de koude oppervlakten, en vooral door ventilatie van de zeer vochtige lucht.



Ik hoop je je hier wat aan hebt.

TeeWee

Login of registreer om te reageren