Allergie als vaste vijand
13-05-2008 om 12:24 uurAllergie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Steeds meer mensen hebben last van pollen in de lucht, bepaalde voedingsmiddelen, fruit, zonlicht of een wespensteek. Wat kunnen we doen?
De lente is niet voor iedereen een feest. De natuur komt tot bloei en pollen, stuifmeelkorrels van bloeiende planten, komen vrij. Voor allergische mensen een ramp.
Tien procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. En niet alleen hooikoorts, maar alle soorten allergie komen steeds meer voor in ons land. Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft er last van.
Inge Krans is zo allergisch voor pinda’s dat ze doodziek kan worden als ze bijvoorbeeld boter uit een margarinekuipje smeert waar een pindakaasmes in heeft gezeten. De waarschuwing ‘kan sporen van pinda’s of noten bevatten’ is voor haar van levensbelang.
Behalve voor pinda’s en noten is Inge allergisch voor eieren, appels, aardbeien, kiwi’s, chocolade, melkproducten, pollen, huisdieren en huisstofmijt. ,,De grens verschuift ook steeds. Vroeger at ik nog wel chocolade en tot een paar jaar geleden ook kiwi’s. Dat kan nu niet meer.’’
Het dagelijks leven van Krans wordt sterk beïnvloed door haar allergie. ,,Ik heb er altijd mee te maken. Ik word sneller moe dan anderen omdat ademhalen meer energie kost en soms ben ik slechtgehumeurd door de jeuk. Buiten de deur eten is moeilijk, want ik moet altijd opletten wat ik eet. Omdat allergie voor de buitenwereld onzichtbaar is, begrijpen anderen dat niet altijd. Ik kan er goed mee leven, ik weet niet beter, maar ik sta wel altijd onder druk.’’
Bron
Groeiende plaag van het Westen
Allergie is een verkeerde reactie van het lichaam op een in principe onschuldige stof. Een foutje in het immuunsysteem.
Het afweersysteem is bedoeld om dingen die niet in het lichaam horen op te ruimen. Bij een allergie wordt zo’n reactie opgewekt tegen stoffen waarbij een reactie niet hoort op te treden, bijvoorbeeld een voedingsmiddel. Dat heet een allergeen.
Door die onterechte afweerreactie krijg je bijvoorbeeld luchtwegproblemen, hooikoorts of eczeem. Eén van de belangrijkste allergenen is de berkenpol. Maar ook gras en huisstofmijt staan hun mannetje.
In de westerse samenleving neemt allergie in ernst en omvang snel toe. In de afgelopen twintig jaar is het aantal allergiepatiënten in Nederland verdubbeld.
Huub Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie, wijt de explosieve groei aan vier typisch westerse problemen, namelijk luchtverontreiniging, hygiëne, voeding en levensstijl.
,,De hygiënehypothese is op dit moment een gangbare verklaring voor de enorme toename in allergieën. Kinderen die in grote gezinnen opgroeien, naar de crèche gaan, opgroeien tussen huisdieren en op jonge leeftijd al infecties doormaken hebben minder kans op allergie dan kinderen die te schoon worden opgevoed. Daarom is allergie ook een westers probleem. In ontwikkelingslanden krijgen kinderen allerlei infectieziekten maar allergie komt vrijwel niet voor. Als een land de westerse levensstijl aanneemt, schiet het aantal allergieën omhoog. Dat gebeurde bijvoorbeeld in voormalig Oost-Duitsland.’’
Een eerdere theorie ging uit van luchtverontreiniging als belangrijke oorzaak voor een toename van allergieën. ,,Kinderen die in de buurt van snelwegen wonen hebben vaker allergie dan kinderen die daar ietsje vanaf wonen. Maar ook roken is slecht. Van vrouwen die tijdens de zwangerschap roken of kort na de bevalling weer gaan roken, zijn de kinderen vaker allergisch.’’
Volgens Savelkoul moeten we ook voorzichtiger zijn met voeding. ,,We eten steeds meer voorbewerkt voedsel dat complexer is met meer toevoegingen en meer exotische producten bevat. Daardoor komen we ook met steeds meer verschillende stoffen in aanraking waar we allergisch op kunnen reageren. Een goed voorbeeld is de kiwi. Dat is een product waar heel veel allergenen in zitten. En als je allergisch bent voor kiwi, word je ook weer sneller allergisch voor andere producten zoals banaan of latex.’’
Ook levensstijl is van belang. Veel bewegen is goed voor het immuunsysteem. ,,Verder heeft levensstijl vooral te maken met langdurige stress - slecht voor het afweersysteem - en de omgeving waarin je woont en werkt. Dat kan soms een groot verschil maken. In de ene omgeving zijn veel allergenen, in de andere omgeving weinig.’’
Als ouders allergie hebben, is de kans dat een kind ook allergie ontwikkelt 70 tot 80 procent. De moeder geeft meer allergieën door dan de vader. Met een allergische moeder heb je 35 procent kans op allergie. Een allergische vader geeft de allergie in 25 procent van de gevallen door. Die allergie hoeft niet hetzelfde te zijn. Het kan best zo zijn dat een vader hooikoorts heeft en zijn kind een koemelkallergie.
Veel jonge moeders maken zich zorgen dat hun kindje een allergie ontwikkelt, bleek uit recent onderzoek van babyvoedingproducent Nutricia. Niet ten onrechte: op dit moment heeft één op de drie kinderen kans om een allergie te ontwikkelen. Ook kinderen van ouders die geen verhoogde gevoeligheid hebben.
,,Voor zwangere vrouwen die zelf allergisch zijn, is het belangrijk dat ze de stof waar ze allergisch op reageren vermijden tijdens de zwangerschap,’’ vindt Savelkoul. ,,Ook is het verstandig om baby’s het eerste half jaar borstvoeding te geven en om niet te snel te beginnen met voedingsstoffen waar veel allergenen in zitten zoals kiwi en pindakaas.’’
Voorkomen is beter dan genezen, vindt Savelkoul. Het vermijden van allergenen is belangrijk. ,,Bijvoorbeeld door het huis goed te ventileren en planten en bomen waar je allergisch op reageert weg te halen.
,,Ik denk dat er nog grote winst te behalen is als we oppassen met voeding. Nieuwe voedingsmiddelen zouden voorzichtiger moeten worden geïntegreerd. Dat zal zeker schelen in het aantal allergieën.’’
Bron