Allergenen vanaf 25 november beter zichtbaar
30-11-2005 om 22:29 uurFabrikanten zijn vanaf 25 november verplicht om van twaalf allergenen aan te geven of ze in hun produkt voorkomen. Mensen met een allergie krijgen dan via het etiket een betere voorlichting.
Veel fabrikanten zijn hier al enige tijd geleden mee begonnen. Iedere fabrikant moet nu binnen vier maanden zijn etiketten verplicht aanpassen. Elk van de omschreven stoffen die een overgevoeligheidsreacties kunnen oproepen en die in hun produkt zitten moet dan op het etiket vermeld staan.
[b]Het gaat om de volgende stoffen:
Glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, selderij, mosterd, sesamzaad en sulfiet. Tevens hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. [/b]
Het afweersysteem maakt bij een voedselallergie specifieke antistoffen aan tegen de allergenen. Zo'n zes tot acht procent van alle kinderen heeft een voedselallergie en het komt bij ongeveer twee procent van de volwassen Nederlanders voor. Aard en ernst van de klachten bij voedselovergevoeligheid zijn nogal verschillend. De één krijgt uitslag, terwijl een ander in een anafylactisch shock kan geraken. Verreweg de meeste klachten betreffen de huid, luchtwegen en / of maag-darmen.
Vele wetenschappers hebben een toename geconstateerd van het aantal mensen die een voedselallergie hebben. De oorzaak hiervan is nog niet gevonden. Tevens is het niet ALTIJD duidelijk of het wel of niet om een voedselallergie gaat. Kinderarts Charles Bijleveld van het Groningse Centrum voor Kinderallergologie stelt dat bij dertig procent van de kinderen bij wie voedselallergie als diagnose is gesteld, deze niet bleek te kloppen. Deze kinderen zijn vaak jarenlang onnodig op een streng dieet gezet. Ewoud Dubois internist allergoloog geeft aan dat de testen die tot op heden worden gebruikt niet altijd volledig betrouwbaar waren. Er bleef altijd onzekerheid bestaan of er nu wel of niet sprake was van een allergie. De ouders zijn dan of te voorzichtig of nemen het niet zo nauw. Over een diagnose mag geen twijfel bestaan. Wil je mensen een goede begeleiding geven moet een juiste diagnose gesteld kunnen worden.
Stan Lenssen eigenaar van de Allergiewinkel geeft aan dat er een tijd is geweest dat haast alle kinderen een voedselallergie hadden. Kijk je naar de topdrie, dan staat daar geen voedsel tussen. Voedsel is niet de hoofdzaak van allergie. Tevens is niet aangetoond dat er een verband is tussen voeding en druk gedrag bij kinderen. Het is wel zo, dat voedselallergie meer bij kinderen voorkomt. Oorzaak is het feit dat dat de darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Koemelk bijvoorbeeld dringt nog gemakkelijk door de darmwand. Deze komt dan in het lichaam en veroorzaakt vervolgens allergie.
Deze nieuwe wetgeving is een belangrijke verbetering voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten of sulfiet of allergisch reageren op ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, selderij, mosterd en sesamzaad. Tot op heden gaf het etiket weinig houvast over de aanwezigheid van deze allergenen. De ingrediënten van samengestelde produkten, zoals salami op pizza of worst in hutspot hoefden niet te worden vermeld zolang deze minder dan een kwart uitmaakten van het eindprodukt. Sulfiet hoefde bijvoorbeeld niet te worden vermeld op alcoholische dranken. Vanaf heden moet dat wel zodra er meer dan 10 milligram per kilo of liter voorkomt in het eindprodukt.
Onderzoekers van de Landbouwuniversiteit wageningen onderzoeken hoe allergenen uit voeding kunnen worden gehaald. Het uiteindelijke doel is dat ze willen komen tot een speciale en vooral complete dieetlijn voor mensen met een voedselallergie.
Tot deze onderzoekers zo ver zijn, moeten de mensen met een voedselallergie het doen met de informatie die op het etiket staat.
Bron: ZorgPortaal