Problemen begonnen met andere medicatie
28-05-2006 om 14:55 uurDag allemaal,
Ik ben Ansar en sinds ik 2 ben heb ik astma. Tot 2 jaar geleden heb ik altijd becotide en ventolin gebruikt en werkelijk nergens last van gehad. Wel altijd netjes mijn medicijnen ingenomen, maar daarnaast heb ik echt nooit last gehad van benauwdheid, vermoeidheid of andere verschijnselen die met astma te maken hebben. Ik heb zelfs op een redelijk hoog (amateur) niveau gevoetbald, ondanks dat ik 'astmapatient' ben.
Inmiddels ben ik 26 en twee jaar geleden vertelde mijn apotheek dat becotide niet meer geleverd wordt. Zij hebben mij toen een vervangend medicijn gegeven, genaamd beclomethason... En toen is de ellende begonnen. Ik was constant vermoeid, mijn conditie holde achteruit, ik was continue benauwd en de ventolin hielp nog maar nauwelijks. Met alle gevolgen van dien natuurlijk: sporten ging moeilijk, op het werk kreeg ik concentratieproblemen en uitgaan oid zat er ook nauwelijks nog in. In overleg met de huisarts ben ik toen overgestapt op flixotide en serevent. Ook ventolin heb ik toen een tijd niet meer gebruikt. Maar ook dat hielp niet, de klachten bleven en sterker nog, ik werd zelfs allergisch voor alles en nog wat: brood kon ik niet meer eten, ik kreeg last van hooikoorts en ook koffie en thee trok mijn lichaam heel slecht. Ook mijn zicht is achteruit gegaan en ik heb nu zlefs een bril! Sinds december 2005 heb ik de ventolin weer terug en is flixotide vervangen door pulmicort. Ik moet zeggen dat dat in het begin heel goed ging, maar sinds februari zijn de eerdergenoemde klachten weer terug. Zo ben ik nu twee jaar verder en het sukkelen duurt voort. Met veel pijn en moeite heb ik mijn conditie weer redelijk op peil gekregen. Hierdoor heb ik wel iets meer energie, maar het gaat erg met pieken en dalen.
Mijn vraag aan jullie is: Hebben jullie ervaring met het wisselen van medicijnen en dat daardoor het ziektebeeld veranderd is? Ik heb sterk het vermoeden dat de verandering in medicatie (corticosteroiden) mijn eigen hormoonhuishouding volledig in de war heeft geschopt. Is dit mogelijk en zo ja, wat zijn mogelijk oplossingen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
Ansar
Het kan zijn dat je eigen hormoonhuishouding wat in de war geschopt wordt maar eigenlijk alleen als je jarenlang hoge doseringen corticosteroiden gebruikt. Ik heb eerst Seretide (Flixotide zit daarin) gebruikt en daar had ik veel bijwerkingen van maar volgens mij arts deed ik het er wel goed op. Ik heb nu Qvar en die bevalt me ook goed.
Als ik jou was zou ik vragen of je Qvar eens mag proberen, daar zit ook beclomethason in, net zoals in Becotide. Ik heb wel vaker gehoord dat mensen soms minder goed op merkloze producten (in dit geval Beclomethason) reageren dan op merkproducten (Becotide en ook Qvar). Misschien is dat bij jou ook het geval want het is zonde dat het jarenlang zo goed ging en nu niet meer.
Hoi!
Bij mij heeft de overstap van pulmicort naar flixotide ooit geresulteerd in een ziekenhuisopname van ruim twee weken. Destijds beweerde men nog dat je van flixotide minder nodig zou hebben omdat het krachtiger zou werken, maar in mijn geval bleek dus het tegendeel waar... En het vervelende was ook nog dat ik na die opname ook niet goed meer reageerde op pulmicort in een turbuhaler, maar dat ik het vervolgens vier keer per dag moest gaan vernevelen. Inmiddels is die ellende gelukkig allang weer achter de rug en doe ik het weer redelijk met gewone pulmicort, maar mij krijgen ze dus echt niet meer aan een andere ontstekingremmer... :N Ik ben tevreden met wat ik heb!
Wat die merkloze puffers betreft dat herken ik ook wel, mij krijg je niet meer aan de generieke salbutamol... ventolin doet het bij mij veel beter!
Groetjes, Gabrielle
Daantje en Gabrielle,
bedankt voor jullie reactie. Toch bijzonder dat zo'n apotheek bij hoog en bij laagt beweert dat becotide en de merkloze vervanger exact hetzelfde zijn. Op de vraag waarom het een dan 3x zo goedkoop is als het ander krijg je helaas geen goed antwoord. Maar goed, ik heb binnenkort een uitgebreid onderzoek in het OLVG in Amsterdam. Ik zal ze daar eens vragen naar Qvar. Het blijft zoeken naar de juiste medicatie...
Ansar
Amsch: de werkzame stof is meestal wel hetzelfde maar de hulpstoffen niet, bij een aerosol kunnen bijvoorbeeld de dragergassen anders zijn waardoor jij er minder of in sommige gevallen ook zelfs beter op reageert. Het kan dus wel degelijk uitmaken welke variant je krijgt maar dan ligt het niet aan de werkzame stof zelf. Die is hetzelfde.
Ik ben onlangs overgestapt van Seretide (Flixotide) naar Qvar en gebruikte eerst 2x per dag 500 mcg en nu twee keer per dag 100 mcg. Het kan dus wel zijn dat je van het een een lagere dosering nodig hebt.
Van Qvar weet ik dat het dragergas er voor zorgt dat de deeltjes kleiner zijn waardoor je het makkelijker kunt inhaleren en het ook dieper in je longen terechtkomt dan een merkloze variant.