Peakflow meter

17-02-2023 om 08:53 uur

Hoi,
Ik heb al een tijdje astma en op aanraden van de longarts mag ik stoppen met mijn spiromax en ben ik overgestapt op budesonide vooraf aan een inspanning. Nu vind ik het persoonlijk toch wel fijn om soms even op mijn peakflowmeter te blazen om te kijken of alles nog wel goed "openstaat". Nu snap ik alleen niet helemaal goed hoe ik dit ding met het stoplicht moet lezen:
Zonder medicatie: Blaas ik tussen de 570 en 620
Met medicatie : Blaas ik tussen de 630 en 680
Ik voel me in beide situaties overigens prima en heb het niet benauwd of peipen/hoesten/slijm.

Nu zeggen ze echter dat als je 20% minder blaast als je max, moet je eens kijken of je medicatie nog wel voldoende is. Maar is dat dan mijn max met medicatie of mijn max zonder medicatie (met zou onder de 545 geel zijn en zonder zou 495 geel zijn)?

Ik haal overigens mijn 80% van max met medicatie ook wel, maar dan zit ik wel dichter bij de grens natuurlijk.

Login of registreer om te reageren
17-02-2023 om 09:46 uur

ook een peakflowmeter doe je in overleg met je longarts of verpleegkundige.
het is per persoon verschillend hoeveel je moet blazen, wanneer en hoe je dat moet meten etc. En wat je moet doen als je te laag zit.

uiteindelijk is het het belangrijkste hoe je je voelt.
een peakflow is een hulpmiddel maar zegt niet alles. Mijn longarts ziet zelfs het nut niet van een peakflowmeter ;-)

Login of registreer om te reageren
17-02-2023 om 10:17 uur

Wat goed dat je je astma actief wil monitoren met een piekflowmeter.
Het kan heel helpend zijn, mits je goede instructies hebt gehad van je arts of longverpleegkundige. En mits het iets is wat bij jou past.
Het is gebruikelijk dat je arts of longverpleegkundige een piekflowmeter adviseert. En je daar instructies over geeft. Er komt wat bij kijken om dit juist te gebruiken en te interpreteren. Je blaastechniek moet ook juist zijn. Dat kan je zorgverlener controleren.
Verder is je piekflowmeter niet geijkt.
Dus ik zou bij een volgende afspraak met je zorgverlener eerst overleggen of een piekflowmeter in jouw situatie handig is.

Meet een week lang in de ochtend en avond je piekflow. Op dezelfde tijd. Altijd zonder luchtwegverwijder vooraf. Je blaast altijd 3x. De hoogste waarde noteer je.
Pak de hoogste waarde van de afgelopen week. Dat is je personal best = uitgangspunt = 100%
groen = 80%-100% van je personal bestoranje = 60%-80%.
rood = <60%
Blaas je op een bepaald moment meer dan je personal best, ook al is dat slechts 1x? Dan is dat je nieuwe personal best. En veranderen de andere waardes dus ook mee.

De korte versie.
Vraag bij de volgende afspraak met je longarts wat je piekflowwaarde is. Dat is dan 100% en dus je uitgangswaarde. Weet je zeker dat je goed zit. Je piekflowmeter is weliswaar niet geijkt, maar je mag wel verwachten dat hij zo deugdelijk is dat die meting aardig overeen komt met je eigen gemeten personal best-waarde.

Dan je luchtwegverwijder.
Je meet vóór inname van je luchtwegverwijder. Dat noteer je op je kaart.
Dan neem je je luchtwegverwijder.
20 minuten later weer je piekflow blazen. Want na 20 minuten heeft je luchtwegverwijder echt kans gehad om zijn werk te doen. En weet je zeker dat je luchtwegen maximaal open staan.
Je piekflow moet echt wel hoger zijn dan 20 minuten eerder. Dan weet je dat de luchtwegverwijder zijn werk doet. Is je piekflow dan niet hoger, dan ervaar je vermoedelijk eerder een benauwd gevoel had in plaats van dat je benauwd bent.
Grote uitslagen, van >20% zijn vaak een signaal. In combinatie met eventuele andere astmaklachten kan dat reden zijn om contact op te nemen met je arts. Dat hoeft overigens niet. Zolang jij je prima voelt, is het oké.
Zit je in rood, dan is dat ook vaak een reden om contact op te nemen met je arts. Dan heb je vaak ook meer klachten dan enkel een lage piekflow.
Let op dat je aan een eenmalige lage piekflow ook weer niet té veel waarde hecht. Dan komt voelen om de hoek krijgen. Soms blaas je verrassend laag terwijl je voelt dat er niks aan de hand is.

Of je piekflowwaardes "geaccepteerd" worden door je behandelend arts is wisselend in de tijd. Het gebruik van de piekflowmeter in de thuissituatie is meer of minder in de mode bij artsen. Het is een golfbeweging.
De ene zorgverlener neemt je waarde mee in zijn overwegingen. De andere niet.

Is je astma goed onder controle, dan is 1x per week blazen en noteren voldoende.
Is je astma slecht onder controle, dan is dagelijks blazen in de ochtend en avond verstandig.

Succes!

Login of registreer om te reageren
20-02-2023 om 08:19 uur

ok, dus ik vergelijk zonder medicatie met elkaar.
Zonder is mijn max 620, dus dan is 495 geel(80%). Thanks.

Login of registreer om te reageren
20-02-2023 om 09:14 uur

Je zegt dat je alleen nog budesonide gebruikt. Dan is het bijzonder dat je een verschil hebt in je waardes met en zonder medicatie.

Belangrijkste advies, wat mij betreft: overleg met je zorgverlener over de inzet van een piekflowmeter in jouw situatie. Het apparaatje is niet voor iedereen geschikt. Zorgvuldige instructie en begeleiding door je zorgverlener is belangrijk hierbij. Anders schiet het zijn doel voorbij. Dan heb je meer kans op bijvoorbeeld onjuist medicatiegebruik door onjuist zelfmanagement. Dat wil je voorkomen, dunkt me.

Hopelijk geeft je zorgverlener goede instructie over het gebruik van een piekflowmeter, tijdens je volgende reguliere afspraak.
Succes!

Login of registreer om te reageren