Ontstekingsremmers en botontkalking
25-08-2014 om 19:41 uurIk gebruik nu sinds een jaar Symbicort 200/6.
Er staat in de bijsluiter dat je door het gebruik botontkalking kan krijgen, ook wordt dit genoemd in de zorgstandaard astma van het longfonds. Daarom adviseren zij er goed op te letten dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt.
Is dat iets wat ik moet laten controleren door de huisarts? Want hoe weet ik nu of ik voldoende binnenkrijg?
Meer mensen ervaring hiermee? Zijn er mensen die supplementen slikken of zijn jullie onder begeleiding van een diëtist. Graag jullie bevindingen! Alvast bedankt.
Ik gebruik al jaren een hoge dosis inhalatiecorticosteroïden en gebruik regelmatig stootkuurtjes prednison maar nooit langer dan twee weken. Ik heb het vorig jaar eens aan mijn longarts gevraagd, hoe het nou zit met botontkalking en zijn antwoord was dat ik me er geen zorgen over hoefde te maken zolang ik niet langdurig prednison slik. Dat doe ik dus ook maar niet. Wel slik ik een multivitamine. Als je voldoende buiten komt (dagelijks minstens een half uur), zorgt dat ook voor de aanmaak van vitamine D.
Voldoende buiten komen in de zomer (en dan tussen zeg 11 en 15 uur) zorgt zeker voor voldoende aanmaak van vitamine D. In de winter echter niet! Dan is het aan te raden om vitamine D bij te slikken (en dan niet in de muizenbeetjes die in multivitamines zitten).
Ik slik 3000 IE per dag, zomer en winter. Ik kom niet in de zon. Toch is mijn vitamine D niveau niet exceptioneel hoog, bij 2000 IE kwam ik niet verder dan 60 nmol/l. waar meer dan 80 inmiddels wordt aangeraden.
Bij mij controleert de LA het wel standaard. Eens in de zoveel tijd wordt de botdichtheid gemeten. Echter wordt deze bij mij gedaan ivm vele prednison gebruik. Misschien dat het bij enkel inhalatiecorticosteroïden, of maar weinig prednisongebruik, het niet nodig is? Ik durf dat niet te zeggen. Je zou het voor de zekerheid na kunnen vragen, maar ik vermoed dat het bij de meeste mensen met astma niet nodig is, ik hoor het niet veel namelijk.