nieuwbouwwoning met wtw installatie
02-04-2006 om 13:40 uurwij wonen sinds 2004 in een nieuwbouwhuis met wtw (warmte terugwininstallatie). Onze dochter heeft vroeger wel last gehad van astma, maar was al een jaar of 6 van de medicijnen af *).
Sinds we hier wonen gaat het steeds verder achteruit :'( (en is ze weer aan de medicijnen. 2x daags flixotide 250 en 4x daags ventolin 200.
Wij denken dat het van de installatie komt die enorme droge lucht in huis blaast. 's Winters komt de luchtvochtigheid (met bevochtiger in de kamer) niet boven de 41%. Dit is veel te laag.
Wie heeft er ook ervaring met wtw installatie en astma? En wat doen jullie er aan.
Hallo Stort,
Zelf woon ik niet in een nieuwbouwhuis en heb ook geen wtw, wel zag ik vorige week hierover een stuk op tros radar. Hieronder het stuk wat op de website staat. Ook is een fragment te bekijken via de site van trosradar (www.trosradar.nl). Daarin was ook een vrouw met astma te zien, die door wtw ook meer last en problemen kreeg. Misschien heb je er iets aan.
Groetjes, Esther
Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de site van de Stichting HR Ventilatie op www.stichtinghrv.nl.
Het hele rapport van de GGD Groningen dat in de reportage wordt aangehaald, vindt u hier.
Vanaf dit jaar moeten huizen waarvoor een bouwvergunning wordt aangevraagd een zogenaamde 'energieprestatiecoeffecient' (EPC) halen van 0,8 of minder, een maat van energiezuinigheid. Een mooi streven op papier maar de vraag is in hoeverre dit haalbaar is in de praktijk. En: is energiezuinige nieuwbouw ook gezond voor de bewoners?
Ventilatie
Het probleem zit 'm vooral in de ventilatie van de goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen. Ventileren moet, 24 uur per dag. Hoe regel je de ventilatie van een woning die tot de nok toe volledig is geïsoleerd? Een hightech oplossing is de zogenaamde balansventilatie met WTW, warmteterugwinning. Hierbij wordt vieze lucht in het huis afgezogen terwijl frisse lucht van buiten wordt ingeblazen. Beide luchtstromen passeren elkaar in een kastje. Hier wordt de warmte van de afgevoerde binnenlucht toegevoegd aan de inkomende buitenlucht. Op deze manier blijft een groot deel van de warmte behouden en wordt energie bespaard.
Met deze balansventilatie is het niet meer nodig ramen of roosters te openen. Huizen worden dan ook gebouwd zonder ventilatieroosters of te openen bovenlichten. Het systeem regelt immers in principe de schone lucht voor een goed binnenklimaat. Toch klagen veel bewoners met zo'n systeem in huis over hun gezondheid.
Klachten
Uit rapporten van GGD's en onderzoek van TNO is gebleken dat mensen met balansventilatie vaker binnenmilieuklachten (zoals tocht, droogte, stoffigheid, warmte en hinder van geuren van buiten) hebben. En mensen met binnenmilieuklachten hebben vaker gezondheidsklachten: prikkeling van ogen, neus, keel en luchtpijp, hoofdpijn en moeheid. Het doet denken aan de 'sick building' problematiek in kantoorgebouwen.
Volgens het ministerie van VROM is balansventilatie een uistekend systeem, 'mits dit goed is ontworpen, geïnstalleerd en ingeregeld en mits de bewoner het systeem goed gebruikt, beheert en onderhoudt'. En juist al deze mitsen veroorzaken in de praktijk problemen.
Wettelijke norm
Het systeem moet voldoen aan een wettelijke minimumnorm voor de luchtstroom in een woning. Deze norm wordt gehaald op de maximale stand, die bewoners moeten inschakelen als ze thuis zijn. Probleem is echter dat de installatie dan vaak zoveel lawaai maakt dat mensen het systeem op de laagste stand, de afwezigheidstand, zetten. In de praktijk wordt dan de wettelijke minimumnorm voor de luchtstroom niet gehaald en bewoners in een ongezond binnenklimaat leven.
Die geluidproblemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door verkeerd ontwerpen of installeren van het kanalenstelsel, het onvakkundig inregelen of het kiezen voor verkeerde lay-out van de installatie.
Mits goed aangelegd, kan het systeem zorgen voor schone lucht in huis. Uit metingen van GGD Groningen is echter gebleken dat in 21 van 25 nieuwe woningen de maximale afzuiging in de keuken, het toilet en/of badkamer ondermaats is. Vorig jaar is uit onderzoek van VROM-Inspectie gebleken dat van de 40 woningen in oplevering voldeden er maar 2 aan de wettelijke eisen die de gezondheid moeten beschermen.
Toch vindt staatssecretaris Van Geel extra regelgeving in dit kader niet wenselijk.
Onderhoud
Balansventilatie is een onderhoudgevoelig systeem. Filters moeten regelmatig, soms wekelijks, worden schoongemaakt en jaarlijks vernieuwd. Maar ook de kanalen moeten zeker een in de vijf jaar worden gereinigd. En de ventielen behoeven jaarlijks een sopje. Hierbij moet de bewoner opletten dat ze daarna niet worden dichtgedraaid. Bovendien moeten de elementen van het systeem zelf worden losgehaald en schoongemaakt.
Van dit alles zijn gebruikers helaas niet goed op de hoogte. Zeker niet als ze tweede bewoner zijn van een nieuwbouwhuis. Ze worden niet goed voorgelicht en gebruiksaanwijzingen worden niet altijd meegeleverd. Vandaar dat Stichting HR Ventilatie nu een sticker heeft ontworpen, die op iedere ketel wordt geplakt. Hierop staat aangegeven dat de handleiding ook is te downloaden via hun site www.stichtinghrv.nl.
Zomer
In de zomer kan balansventilatie met warmteterugwinsysteem heel vervelend zijn. Het systeem zuigt warmte uit je huis en voegt die toe aan de lucht die wordt ingeblazen. Temperaturen kunnen op die manier binnen oplopen tot 45 graden. Als je dan geen raampje of rooster kunt openzetten, dan kun je alleen maar ventileren door bijvoorbeeld een balkondeur open te zetten om de temperatuur in huis te laten dalen. Een inbraakgevoelige oplossing. Dus wat doen mensen: ze schaffen een koelinstallatie aan die stroom vreet. Het hoeft geen betoog dat zo de norm van energiebesparing niet wordt gehaald.
Het probleem zou kunnen worden ondervangen door balansventilatiesystemen te voorzien van een zogenaamde bypass die de toevoer van koele lucht regelt. Maar hier is geen regel voor en de vraag is of de markt dit oplost.
Meldpunt
Het binnenmilieu maakt honderd maal zoveel slachtoffers als brand, en meer dan duizend keer zoveel slachtoffers als inzakkende daken of balkons. Met het aanscherpen van de energienorm voor nieuwbouwhuizen, komen meer mensen te wonen in een huis met balansventilatie, zonder dat ze er bewust voor kiezen. Het wordt tijd dat men weet wat men in huis heeft. Na de zomer start het ministerie een voorlichtingscampagne.
Voor bewoners met klachten over het balansventilatiesysteem in hun huis, heeft de Stichting HR Ventilatie een meldpunt op de site. Binnenkort is er via de stichting ook een informatievel beschikbaar, aan de hand waarvan bewoners snel kunnen checken wat er wel en niet klopt in de aanleg van hun systeem.