Koken
10-06-2009 om 18:12 uurHallo allemaal,
Ik woon nog thuis en kook eigenlijk heel weinig, maar áls ik kook slaat dat op me longen. Van alleen 'wat benauwd', tot echt hele tijd hoesten en daarna echt benauwd.
Nu ben ik blij dat ik nog niet altijd hoef te koken (heb er ook een hekel aan, haha) maar ik ben toch al erg lang op zoek naar een eigen huisje, en wanneer ik dan op mezelf zit zal ik toch elke dag even moeten koken.
Hoe doen jullie dat? Of ben ik de enigste met dit probleempje? Of 'went' dit, dat als je op een gegeven moment elke dag kookt je er geen last meer van hebt?
Groetjes Evi
Hey,
ik benauwdere periodes kan ik ook heel slecht tegen kookluchtjes :{w
ik moet er verschrikkelijk van hoesten en zo, maar ja, als je alleen woont kook je toch natuurlijk ;)
als het niet anders kan neem ik een pufje
maar als ik heel benauwd ben heb ik toch geen trek...
het kan ook wel helpen om goed te verluchten als je kookt, effe alle ramen open en de dampkap op max.
groetjes
Bedankt al voor je reactie!
Dat luchten is wel een goeie, hoewel ik 't eigenlijk al krijg nadat ik een tijdje sta te koken, als je er dus best dichtbij staat zeg maar, en vooral als 't kouder is is het dan toch een wat lastigere optie om alles te luchten... Afzuigkap zet ik wel altijd volop aan ja, en laat ik ook altijd nog een tijd aanstaan daarna...
Ik heb hier af en toe last van. je moet in ieder geval een goed afzuig systeem hebben. Als ik te erg benauwd ben haal ik een magnetron maaltijd of iets voor in de oven. Daar komen veel minder geuren vanaf.
volgens mij is er ooit al eens een topic over geopend, ik zal es zoeken........
na flink zoeken, ik kan het niet vinden..... al weet ik dat het bestaat.
ik weet niet of je een zelfstandig huisje zoekt of met huisgenoten. Ik woon zelf sinds een aantal maanden alleen en ik kook echt niet elke dag. Ik probeer om de dag te koken, maar meestal wordt t minder. Ik kook voor meerdere personen en bewaar dan de rest voor 1 of 2 dagen. Dat scheelt waarschijnlijk ook geurtjes. Je kan ook een keer per week een flinke salade maken, dan hoef je niks op te warmen.
Ik heb er zelf weinig last van... maar misschien helpen deze tips voor jou.
Een goede afzuigkap doet wonderen in ieder geval(zorg dat je hem regelmatig schoonmaakt, doe je dat niet dan vermindert de zuigkracht), zelf gooi ik als het even kan ook de deur open. Ik probeer ook af en toe weg te lopen (als het eten dat toe laat) dus niet de hele tijd met je neus op de pannen. Ik probeer ook simpel en voedzaam te koken, snelle gerechten zodat ik niet de hele tijd in de damp sta.
Als ik benauwd ben dan warm ik sowieso snel een soepje op, of iets uit de oven of een salade. Of ik eet ook regelmatig brood. Maar het blijft lastig dat koken...
Wat bioloogje doet, doe ik ook... Dus meer koken en dan invriezen. Het scheelt ook veel energie, wat mijn grootste probleem is wat betreft koken. Opwarmen dampt in ieder geval minder :) Of je stopt het in de magnetron, dat kan natuurlijk ook.
als je een huisje zoekt, zoek dan een met aparte keuken. Dit heeft bij mij al veel ellende voorkomen, toen mijn eten aanbrande, de pannekoekpan zo sterk rook, en toen mijn tosti ijzer de kruimels liet branden... mijn woonkamer is altijd fris.
dagen dat ik benauwd ben kook ik geen sterk geurende producten (denk aan ui), en bak ook geen pannekoeken bijvoorbeeld. Het wordt dan een pan wortelstampot...
het afzuigen is hier al genoemd, dat is een goede. ik doe alles via het raam, dat gaat ook prima
kook dubbel, dat scheelt werk en geur. Al eet ik meestal vers, goed eten is belangrijk om je lichaam in zo'n goed mogelijke conditie te houden
maak goed schoon, en vieze oven/magnetron en fornuis zorgt voor veel 'brand' luchtjes
ben ik moe of benauwd dan heb ik altijd potjes groente in de kast. En die gehaktballetjes van ikea gaan ook erg goed (zijn kant en klaar en lekker)
Ik hou van lekker eten en dus ook koken, benauwdheid daarbij is eigenlijk zelden aan de orde, omdat ik een proffesonele afzuiging hebt en daarnaast een ruime woonverdieping en heel veel 'open' glas.
ventileren afzuigen helpt heel goed, maar wat ook een goeie tip is zet in de buurt van je kooktoestel een schaal met bananen. trouwens niet rijp fruit, is samen met bananen in de schaal na twee dagen rijp.
Dit neemt prikkelende stoffen die bij het kruiden en bereiden van het voedsel vrijkomen grotendeels weg.
We hebben een keukendeur :s) da's helemaal handig.
Als ik echt benauwd ben vraag ik aan vriendlief om te braden. Koken zelf lukt wel.
Soms word ik ook benauwd van de oven, dus dat is ook wel eens geen optie.
En wat al gezegd werd, als ik écht benauwd ben, heb ik toch geen trek.
Salades kun je ook erg lekker en voedzaam maken inderdaad, creatief denken!
Wordt je van dingetjes opwarmen als soep of het koken van boontjes oid ook benauwd?
Of alleen van de echte baklucht?
Wow wat een boel reacties zeg! Fijn!
Ems idd.. Ik dacht ook al dat er een topic over was, maar na een tijd zoeken kon ik ook niets (meer) vinden, vandaar toch maar nieuw topic.
Die tips van salades/magentronmaaltijden zijn ook goeie! Zeker voor als je benauwd bent...
Maar ja... wat buiten al die periode's om hè... Dan zal er toch ook af en toe gekookt moeten worden. ;)
Ja ik zal ook nog eens kijken naar een écht goeie afzuiging wanneer ik op mezelf ga. Misschien dat er idd wel verschil is tussen 'de afzuigkap op zijn hoogst aan' of een extra goede afzuiging die echt alles wegneemt.
Hihi, ja brood zou ik 't liefst 3x per dag eten nien, vind ik heerlijk... Maar ja vlees en groente's heb je ook nodig hè. ;)