Budesonide zwangerschap
21-01-2023 om 08:06 uurIk heb tijdens mijn eerste twee zwangerschappen geen budesonide gebruikt de eerste trimester. Het was heel heel zwaar maar het was me gelukt. Nu ben ik opnieuw zwanger maar mijn astma is erger geworden waardoor ik genoodzaakt ben het te gebruiken. Ik voel mij nu schuldig tegenover de baby in mij.
Ik weet dat budesonide veilig zou zijn, maar ik zit toch met angsten. Ik ben op zoek naar ervaringen van moeders die dit ook de eerste trimester gebruikt hebben en waar het goed bij is gegaan en de baby gezond (mind en body) geboren is. Dit geeft mij namelijk hoop en kan de angsten doen verminderen.
Gefeliciteerd met je zwangerschap!
Volgens de informatie in het Farmacotherapeutisch Kompas kun je budesonide gebruiken tijdens de zwangerschap.
Als je een tekort aan zuurstof zou krijgen tijdens je zwangerschap, dan gaat de beschikbare zuurstof eerst naar de moeder. Dan pas naar het kind. Een instabiel(er) astma is mede om die reden zorgelijk tijdens een zwangerschap.
Als je blijft twijfelen is mijn advies om het gebruik van je medicatie met jouw arts te bespreken. Die kent jou en jouw context. Die kan je vast ook vertellen over zwangerschappen die goed zijn gegaan met het gebruik van puffers. Hoewel dat vaak geen directe ervaringsverhalen zijn zoals jij nu graag hoort. Dat snap ik ook.
Ik wens je een mooie zwangerschap, goede bevalling en een gezond kind toe!
Jammer dat de zoekfunctie het niet meer doet😳. Ik kan me herinneren dat een longarts deze vraag al eens heeft beantwoord! Weet iemand anders dat ook nog?
Wat ik me van het antwoord herinner is dat ontregeld astma schadelijker is voor moeder en het ongeboren kind dan een onderhoudsdosering budesonide.
In ieder geval van harte gefeliciteerd met je zwangerschap.
Wellicht kun je beter vertrouwen op wat de longartsen en onderzoeken hierover zeggen en schrijven, dan het luisteren naar verhalen van anderen, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Elke astmapatiënt is immers ook anders.
Heel veel sterkte
Jippie
Klopt @jippie46 dat kan ik me ook nog herinneren en is me vaker ter oren gekomen door verschillende longartsen.
@Lisaislief nog gefeliciteerd met je zwangerschap trouwens! En ik heb op je andere bericht gereageerd😊
https://www.longfonds.nl/zwanger-en-astma-zorg-goed-voor-jezelf
Citaat hieruit: Blijf inhalatiemedicijnen (puffers) vooral gebruiken. De baby heeft er geen last van en een longaanval is veel schadelijker voor een ongeboren kind.
@Nckiie goed van jou😀. Dat bedoelde ik inderdaad!
Ik ben ook moeder die bij beide zwangerschappen de medicatie gewoon moest blijven gebruiken. Ventolin alleen deed niet voldoende. Mijn kinderen zijn inmiddels 15 en 13 jaar oud. Hier zeiden de longarts en de gynaecoloog beide dat als astma ontregeld is, dat dat meer schade aanricht dan het gebruik van de budesonide. Dit was toen ook de enige die ik wel mocht gebruiken in de zwangerschap icm Ventolin. Ze zijn beide "gezond" geboren. Hetgeen wat ze mankeerde (oudste) en mankeert (jongste) staat hier volledig buiten. Ik heb wel extra echo's gekregen bij beide kinderen mede hiervoor. Ik weet natuurlijk niet wat de richtlijnen daar nu in zijn, want het is al even geleden natuurlijk.
Reactie op Mamv2Mag ik vragen wat ze hebben dan? Ik heb veel wetenschappelijke onderzoeken gelezen en deze medicijnen kunnen wel effect hebben op de vrucht. Helaas is mijn astma nu te erg om ze niet te gebruiken. Ik hoop dat je het delen wilt maar ik begrijp ook als je dat liever niet wilt.
@Lisaislief het lezen van wetenschappelijke artikelen zou ik ook doen, heb je ze ook wel geselecteerd op het juiste aantal deelnemers dat de betrouwbaarheid zo groot mogelijk is? En hoe recent zijn ze? Zijn het case-studies en hoe zitten de onderzoeken in elkaar?
Ik weet dat er ook ergens een poli is voor astma en zwangerschap in een astma expertisecentrum. In astma expertisecentra is de kennis veel breder, zien ze veel meer en maken ze dit veel mee zonder er direct een studie aan te hangen, maar zullen ze wellicht wel cijfers bijhouden.
Mij is verteld dat ik om tafel moet met mijn artsen als ik zwanger wil worden, dit omdat ik ten eerste veel medicatie gebruik en ten tweede ook nieuwe medicatie gebruik zoals biologicals, eentje die nog niet heel lang op de markt is en ze dus ook niet van weten wat de effecten zijn. Van 1 biological weten ze ondertussen wel dat het veilig is om die te blijven gebruiken, dat is de Xolair. Omdat die al zolang op de markt is dat veel vrouwen toch zwanger zijn geworden terwijl ze dat medicijn zijn blijven gebruiken.
De inzichten veranderen in de loop van de jaren en daarom is het belangrijk om altijd de meest recente artikelen eruit te pakken. Artikelen ouder dan 5 jaar zijn eigenlijk al niet meer echt relevant, en hoe ouder hoe minder relevant.
Mijn advies is om te vragen naar astma expertisecentra en hun ervaringen, ik weet dat het haga ziekenhuis, amc, Franciscus gasthuis en Vlietland en MCL dat dit expertisecentra zijn op het gebied van astma. Speel het desnoods via je longarts die wellicht makkelijker die info verkrijgt. Of kijk of ze een speciaal spreekuur hebben, er staat me iets van bij dat er zoiets is en kijk of je daar langs kunt gaan om de informatie in te winnen en op basis daarvan je keuze te maken.
In het Haga Ziekenhuis in Den Haag zit een astma expertisecentrum met een longarts gespecialiseerd in astma en zwangerschap.
Mijn oudste had op jonge leeftijd een nierreflux. Dit houdt in dat er urine terugstroomt de nieren in. Dit is wel al in verband gebracht met een familiaire afwijking aan de baarmoeder. Daar gaat ze dan ook nog op getest worden op het moment dat zij volgroeid is, en eraan toe is. Dan mag zij dit zelf beslissen.
Mijn jongste heeft astma en aangeboren longafwijkingen die de astma versterken. De astma heeft hij overerft van mij. Ik heb zelf ook astma en ben de eerste in mijn familie om het zo maar te zeggen. Sowieso heb ik over de jongste hier al best veel geschreven ook. Verder is mijn jongste prematuur geboren door mijn baarmoederafwijking, en is de astma en de aangeboren longafwijkingen hier een restverschijnsel van. Net als wat andere klachten die hij heeft.
Paginering