Bronchiectasie

12-05-2006 om 13:57 uur

Hi,

wie kan mij wat meer vertellen over bovengenoemd onderwerp? Belangrijkste vraag: kan het nu wel of niet overgaan? De longarts hier zegt van wel, met de gewone astma-medicijnen en fluimicil moet het overgaan, maar op internet lees ik anders.

De B.E. is waarschijnlijk een gevolg van enkele longontstekingen door astma, en heeft weer sneller longontstekingen tot gevolg, dus we willen deze cirkel wel doorbreken.

Reintje

12-05-2006 om 14:10 uur

Wat ik geleerd heb met anatomie op school is dat bronchiectasieen verwijdingen zijn van de bronchus (hoofdvertakking van de luchtpijp in je longen) doordat de zijwanden afgebroken worden door ontstekingen. Bij mijn weten gaat dat niet meer over.

Login of registreer om te reageren
12-05-2006 om 19:01 uur

Hoi Regina,

Mijn vader heeft dit ook en helaas gaat dit niet meer over. Maar mijn vader gebruikt 2x 1 puf pulmicort en verder niets. Maar hij heeft minstens zo'n 1x per jaar een fikse longontsteking waar hij zware AB voor krijgt.

Groetjes, Nina

Login of registreer om te reageren
03-07-2008 om 19:44 uur

    Beste mensen,
Ik wil even reageren op het oproepje over bronchiectasieen. Allereerst klopt het dat het NIET over gaat. Wat beschadigd is kan niet meer hersteld worden. Meestal wordt het vastgesteld middels een ct-scan/ bronchoscopie. Op een gewone rontgenfoto kan men het niet zien. Er is inmiddels behoorlijk wat informatie over bekend op internet. Bij mij is het zo'n 5 jaar geleden gediagnostiseerd. Je kunt er veel last van hebben; snel moe ,vaak koorts... Maar er zijn ook mensen die weinig hinder ondervinden. Het wordt steeds meer erkend/gezien als een aparte longaandoening, eentje die niet veel voorkomt. Van mijn longarts kreeg ik een patienteninformatiefolder... vraag er een aan je longarts of aan de longverpleegkundige. Enkele longartsen uit het St. Annaziekenhuis/ Geldrop en het MMC/Veldhoven hebben er een uitgegeven..ze zijn altijd op te vragen aldaar.
Veel succes!!
Joosje

Login of registreer om te reageren
06-11-2008 om 22:55 uur

Ik zit al een tijdje te zoeken naar meer informatie die deze aandoening die trouwens erg weinig aandacht krijgt van longartsen. Ook mijn longarts had het er nooit over todat een andere longarts in het AMC mij vertelde dat ik Bronchiëctasieën heb, die duidelijk op een CT-scan was te zien die ik 2 jaar daarvoor was gemaakt. Toendat ik dit bij mijn eigen longarts aanstipte praate hij er weer heel snel overheen, alsof het niet belangrijk was. Nu heb ik op internet een heel mooi filmpje gevonden die deze aandoening heel duidelijk uitlegt (in het nederlands). Misschien hebben meer mensen hier profijt van en hopelijk kan er in de toekomst meer aandacht komen voor deze longaandoening.

Video bronchiëctasieën

Login of registreer om te reageren
06-11-2008 om 22:57 uur

Ik heb het destijds bij anatomie behandeld en kan wel eens zoeken of ik mijn boek daarvan terug kan vinden en wat daarover instond. Is wellicht interessant voor mensen hier als er zo weinig over te vinden is.

Login of registreer om te reageren