bronchieextasieen: multi resistente pseudomonas> welke medicatie nog in te zetten?
24-07-2015 om 08:06 uurBeste allemaal,
Mijn moeder heeft in haar jongere jaren een, door de huisarts niet onderkende longontsteking, gehad. Omdat deze dusdanig verwaarloosd was heeft ze pas na enkele maanden kunnen starten met langdurig gebruik van antibiotica. Vanaf dat moment is ze enkele malen per jaar geveld door longontsteking. Dit ging gepaard met hoge koorts en veel sputum ophoesten. Deze waren altijd redelijk goed te behandelen. tussentijds heeft ze ook twee maal (vogel) tb gehad. Nu is ze 30 jaar ouder en heeft bronchieextasieen ontwikkeld, waar sinds twee jaar een Multi resistente pseudomonas zich heeft genesteld. Ik lees op het forum over colistine en meropenem. Ze heeft alle antibiotica al gehad. Behalve dee twee zijn nog niet ingezet. Wanneer zet met deze middelen in> En op welke manier worden deze toegediend? Mijn moeder heeft nu om de maand een prednison kuur. de laatste keer met een antibioticum. Deze kon nog slechts twee van de drie stammen behandelen. Volgens de longarts moeten we afhankelijk van het ziektebeeld, goed bedenken wanneer we nog iets in gaan zetten. Ze heeft geen hoge koorts maar is vooral erg moe en vermagerd. Wie heeft er wat meer info over de middelen colistine en meropenem: wanneer zetten ze die in? En hoe kun je leven met deze bacterie?
Hoi Annied_p, dat is een moeilijk probleem, helaas. Pseudomonas is een lastig te bestrijden bacterie, die idd resistent kan worden op den duur.
Meestal behandelen ze op geleide van sputumkweken, diepe sputumkweken met name, dus die uit de lagere luchtwegen komen. En in het lab kijkt men dan welke a.b.'s werken bij die specifieke pseud. stammen.
Zelfs als de lab-uitslagen een bepaalde resistentie laten zien hoeft het niet zo te zijn dat het in de longen helemaal niets doet.
Patiënten besmet met pseudomonas kunnen bijvoorbeeld sprayen met Tobramycine., 4 weken, dan 4 "rustweken", soms wordt het afgewisseld met een andere a.b.
En dan moet er ook nog gekeken worden of je moeder niet allergisch reageert op deze a.b.
Misschien wil de longarts afwachten, de pseudomonas gaat immers niet meer weg, maar geeft soms een tijd minder klachten. Zodat als de klachten wel ernstiger worden - hoesten neemt toe, koorts, vermagering - heeft hij dan nog een infuuskuur met 1 van de middelen achter de hand.
Er zijn dus nog meer middelen dan colistine en meronem. Ze worden ingezet als het echt nuttig en noodzakelijk is. Hoe je kunt leven is echt per persoon verschillende, hangt af van de longziekte, leeftijd, conditie enz.
Sterkte!
Beste Thirza
Bedankt voor je reactie.
Mijn moeder is onlangs gestopt met de tobramycine. Ze heeft hem lange tijd gebruikt, maar het afgelopen half jaar ontwikkelde zich telkens na ongeveer 7 dagen gebruik extreme moeheid en hierdoor was ze niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Het was echt happen naar lucht. In overleg met de longarts is ze nu gestopt met de tobi podhaler en de moeheid is zo goed als verdwenen. Het kraakt en piept soms nog wel een beetje, maar ze is weer veel actiever. Soms zijn er wel dagen dat ze wat gelig sputum ophoest. Als dit opgehoest is geeft dat verlichting.
Ik hoop dat de multi resistente stam nog heel lang rustig blijft of beter nog verdwijnt. Al heb ik begrepen dat deze kans heel klein is.
Zijn er misschien ook dingen die kunnen doen (voeding, alt geneeswijzen, Therapie in Davos?)
En hoeveel kans is er dat ook anderen in haar omgeving mee worden "besmet"?
In het ziekenhuis moet ze in elk geval op de isolatiekamer.
TOBI kan idd heel vervelende bijwerkingen hebben. Maar er zijn nog meer a.b.'s hoor, die je kunt sprayen. Er is helaas geen alternatieve therapie, al is natuurlijk gezond eten, op gewicht blijven, dagelijkse beweging, altijd goed. Vooral het goed ophoesten en slijm uitspugen, is belangrijk. Een oude longarts zei: een flinke opgehoeste fluim is beter voor je dan een shot a.b.
Zeg tegen je moeder dat ze op moet passen met vies bloemenwater, de afvoerputjes (om de paar dagen een flinke scheut dikbleek in alle afvoerputjes) en rottende uien. Daar kan de pseud in huizen nl.
De bacterie kan lang overleven in een dot slijm. Als je die zou laten liggen, bestaat de kans dat je hem na 14 dagen nog steeds kan kweken.
Een verdwaalde spetter sputum is iets minder erg, dan droogt hij als het ware snel in.
De kans op besmetting is bij gezonde personen vrij gering, bij normale hygiëne betrachting.
Bij andere longpatiënten dient een afstand van anderhalve meter in acht worden genomen. Zo is het segregatiebeleid van de meeste ziekenhuizen.