PCD; Een relaas

20-03-2024 om 15:42 uur

Als kind had ik vooral last van neuspoliepen. Voor mijn 18e ben ik er ook wel 18 keer aan geopereerd.

Een jaar of zeven geleden zijn daar longklachten bijgekomen: pseudomonas, bronchiëctasieën. Ik gebruik permanent antibiotica. (En pufjes, en weet ik veel allemaal wat).

Het is een lange weg geweest. Een weg van gebrek aan erkenning, geen baan aankunnen, geen studies af kunnen maken, en niet weten wat ik had. Volgens artsen waren neuspoliepen niet erg genoeg om mijn verminderd functioneren te verklaren. Eigenlijk zeiden ze me dat ik loog.

Vanaf mijn 18e eigenlijk altijd te maken gehad met de sociale dienst. Die probeerden me aan het werk te zetten. Wat niet ging. Ik moest beter mijn best doen, op tijd komen en niet zo eigenwijs doen. Ik ben meermalen gekort op mijn uitkering omdat ik niet meewerkte.

Als chronische klachten mijn gedrag niet konden verklaren, dan moest de verklaring een andere zijn. Volgens de sociale dienst was dat mijn houding. Volgens anderen (huisartsen, psychologen) zat het tussen de oren. Het heeft altijd gebeten. Het klopte gewoon niet. Het maakte me boos en gefrustreerd. Iedere cel in mijn lijf wist dat het anders zat, maar hoe precies dat wist ik ook niet.

Omdat ik altijd al goede perioden heb gehad en slechte, heb ik ook nooit een relatie gehad. In heel slechte perioden kan ik nog geen discussie van een vierjarige winnen. In een goede periode merkte je al gauw snel dat ik ook heel sterk kan zijn.

Kinderen heb ik ook niet. Als jonge vrouw besloot ik dat ik eerst erkenning moest en dan zou ik nadenken over kinderen. Het is een hele verantwoordelijkheid en ik wilde zeker weten dat ik een beroep kon doen op hulp als de klachten erger werden.

Nu ik weet dat ik PCD heb veranderd er niets.
"Ja, het is een beetje laat, maar je wet het nu."
Tenminste, zo wordt er mee omgegaan. Maar ik trek nog steeds een uitkering. Ik loop bij de soos. Ik ben uitschot. Ik heb een lage sociale economische status. Ik ben vast een forummer. Ik ben vast een racist. Ik kan mijn kleding amper betalen. En volgens de maatschappij ben ik hun heel veel verschuldigd. Alsof ik hier voor gekozen heb.

Geen erkenning, geen excuus, en geen financiële compensatie. Het spelletje gaat dat je niet van de bijstand de IVA in kunt. Ik zou graag rechtszaken aan willen spannen. Ik weet alleen nog niet hoeveel miljoen de geleden schade compenseert, maar ik heb wel een berekening gemaakt.

Ik ga er vanuit dat ik vanaf mijn 24e zou werken. Ik zou eerst moeten afstuderen. Dan een sabbatical, of een jaartje in een zenklooster om zo de vervelende intelligentsia uit te kunnen hangen als ik weer in Nederland ben. Daar ik slim ben en gekozen zou hebben voor een baan dat goed verdiend, en omdat het bij de overheid de max is, hanteer ik de balkenende norm. Dat is 233.000 per jaar. Omdat ik daar toch ook niet echt voor gewerkt heb wil ik daar 70 procent van. Dat is 163.100 p/j. Ik zou dan 22 werkjaren er op hebben zitten en dat geeft afgerond 3,6 miljoen. Pensioengerechtigde leeftijd voor mij is 68 (een schatting van de rijksoverheid). Dat geeft nog 22 werkjaren waarin ik recht zou hebben op 163.100 p/j. Vanaf mijn 68 zou ik kunnen leven met nog een keer 70 procent van 163.100. Dat geeft ongeveer 114.000 per jaar.

Daarnaast zou ik nog een compensatie willen voor de emotionele schade. Aangezien ik eigenlijk niet veel nodig ben in mijn leven zal ik een groot bedrag schenken aan goede doelen.

Alles wat minder is, is onacceptabel. Gaat nooit gebeuren dat weet ik ook wel. Maar dat is wel waar ik sta. Wie ik precies verantwoordelijk moet houden weet ik ook niet. Het slechte luistergedrag van artsen door de jaren heen? De overheid die vertrouwen heeft gesteld in het oordeel van de artsen? Ik heb geen idee.

 

Tot slot wil ik u vragen om het een en ander te lezen met relativisme en begrip voor ironie, want dat moet je er tegenwoordig bij zeggen. Dank u voor het lezen van mijn relaas. 

Moderator
25-03-2024 om 13:14 uur

Beste Merel, wat een verhaal en wat een lange weg naar een diagnose. Ik zie dat je eerder (op het oude forum) ook een uiteenzetting hebt gedaan, die bij anderen voor herkenning heeft gezorgd. 

Ik hoop dat jouw verhaal ook nu mensen weet te bereiken.  

Groeten, Sanne (community coördinator)

Login of registreer om te reageren
25-03-2024 om 21:55 uur

Beste Merel,

Jouw verhaal is o zo herkenbaar. Zelf weten dat het geen onwil is en dat er echt  iets anders aan de hand is maar wat. 

Blijkbaar zijn de genen in ons gezin niet zo goed, al zien we er best goed (gezond) uit. Maar er zijn 3 personen met klachten waar men geen antwoord op had. Na verloop van tijd werd er inderdaad gezegd dat het tussen de oren zat. Gelukkig dacht een geraadpleegde psycholoog daar anders over en ik was blij dat ik altijd het volgende tegen mijn kinderen gezegd had:  Ik geloof dat je lichamelijke klachten hebt, alleen weten we nog  niet wat het is. 

Zelf had ik al heel lang rugklachten, die ook niet zo goed te verklaren waren. Dus het zat ook tussen mijn oren. Jaren later bleek het toch verklaarbaar te zijn. Lang leve de vooruitgang van de medische kennis maar intussen heb ik een (on?)gezond wantrouwen ontwikkeld ten aanzien van de kennis van artsen en andere behandelaars en stel kritische vragen en bedenktijd voor ik toe stem in een behandeling.

Mijn grote vraag is iedere keer weer; hoe kom je bij de arts terecht, die werkelijk wil uitzoeken wat er aan de hand is. Voordat er een behandeling gedaan wordt die niet bij het ziektebeeld past en dus niet de 80 tot 100% verbetering brengt die verwacht wordt maar helaas nog geen 40%verbetering.

Ik probeer mijn ervaringsdeskundigheid naast de kennis van de arts te leggen en dan een beslissing te nemen . Dat is behoorlijk lastig vind ik want jij bent de patient en komt met een hulpvraag, dat voelt als  afhankelijk zijn van een ander.  Wanneer ik niet weet wat ik moet doen, welke keuze het beste zal zijn, probeer ik alle voors en tegens op te sommen en luister uiteindelijk naar mijn gevoel. Hoe voelt deze beslissing, past het bij mij of zou  ik het liever anders of zelfs niet doen. 

En soms heb je niet echt een keuze dan moet er iets gebeuren en hoop je dat het goed gaat.             Onze volwassen kinderen kunnen intussen zelf beoordelen en kiezen welke behandeling ze nodig hebben. 

En Merel  blijf geloven in jezelf wat anderen ook over je zeggen. Je hebt bewezen er boven te kunnen staan.

Lieve groet Spirit

 

Login of registreer om te reageren
03-04-2024 om 15:40 uur

Dank je wel Spirit.

 

Mijn ouders zeiden dat ook altijd wel (dat ik iets had, maar nog niet wisten wat).

In een ideale wereld omschrijven we een klacht. Dat is de taak van de patient. De arts zoekt dan uit wat het is. Maar we leven niet in een ideale wereld. Soms moet je zelf gaan dokteren. Het is soms wel een beetje aanmodderen, en misschien zelfs kwakzalven, maar je wilt wat.

 

Hebben al je drie kinderen PCD? Of hebben ze andere klachten? 

Login of registreer om te reageren
03-04-2024 om 15:42 uur

Dank je Sanne. Het is fijn als mensen het kunnen herkennen. Ik kan mijn frustratie en boosheid makkelijk uiten, maar ik maak me soms toch wel zorgen over de consequenties.

 

 

Login of registreer om te reageren