Pleuritis
06-01-2013 om 18:27 uur GeslotenPleuritis
Bij pleuritis is het longvlies (de pleura) of het borstvlies ontstoken. Dat geeft een scherpe pijn tijdens het ademhalen. Het longvlies zit strak om de buitenkant van de longen. Het borstvlies zit strak tegen de borstwand aan. Samen vormen ze de longholte (pleuraholte). In deze holte zit normaal gesproken een klein beetje longvocht. Dat drukt de longen (met het longvlies) tegen het borstvlies aan. Wanneer u ademt, glijden de vliezen via dit longvocht soepel over elkaar heen. Dit gaat vanzelf, u voelt hier niets van. Bij pleuritis gaat dit niet meer zo soepel. Het glijden verandert in schuren. En dat geeft een scherpe pijn tijdens het ademhalen. Die pijn komt doordat het longvlies vol zenuwen zit. Pleuritis wordt ook wel longvliesontsteking of borstvliesontsteking genoemd.
Er zijn twee soorten pleuritis: droog en nat. Bij droge pleuritis is er een ontsteking zonder vochtophoping. Bij natte pleuritis is er een ontsteking met vochtophoping: er zit dan veel vocht in de longholte. Daardoor ‘schuurt’ de ademhaling minder, wat de pijn kan verlichten. Soms ook is er juist te veel vocht, wat tegen de long aandrukt. Die extra druk kan voor benauwdheid zorgen en het vocht kan de ontsteking erger maken. Daarom zal een arts het vocht zo snel mogelijk weghalen met een naald of drain, die langer blijft zitten dan een naald.
Er zijn veel oorzaken voor pleuritis. Omdat het longvlies lastig te bereiken is voor bacteriën en virussen, ontstaat pleuritis vrijwel nooit zomaar. U loopt er juist kans op als u al last heeft van een andere ziekte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld acute bronchitis, een longontsteking of reuma (een ziekte die het hele lichaam beïnvloed).
Hoe de behandeling verloopt, hangt voor een groot deel af van de onderliggende ziekte. Als die behandeld is, is de pleuritis meestal ook genezen. In overleg met uw arts kunt u pijnbestrijding krijgen, want pleuritis kan heel pijnlijk zijn. Geen pijn hebben is ook belangrijk om goed en diep door te ademen. Zo houdt u uw longen schoon en is de kans op eventuele (extra) infecties kleiner.