Longontsteking

06-01-2013 om 18:26 uur Gesloten

Longontsteking

Bij een longontsteking zijn de bronchiën en de longblaasjes diep in de longen ontstoken. Het lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Door de ontsteking en het slijm kunnen de longblaasjes minder goed zuurstof opnemen. De oorzaak van een longontsteking is vaak een virus, een bacterie of een combinatie van beide. Vaak begint het met een virus en komen er bacteriën bij. Benauwd gevoel, hoesten, koorts, spierpijn en vermoeidheid, zijn de belangrijkste symptomen van een longontsteking. De ontsteking zelf doet geen pijn, maar ademhalen doet vaak wel pijn. Daarnaast kan irritatie van het longvlies pijnlijk zijn en kunnen de spieren rond de borst en rug pijn gaan doen door het vele hoesten.

Vaak schrijft de arts bij een longontsteking een antibioticakuur voor. Bij een ernstige longontsteking kan het zijn dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking vrijwel altijd een kuur voorschijven. Het is namelijk moeilijk om erachter te komen of de ontstekingen door een bacterie, een virus of een combinatie ervan worden veroorzaakt. Bij gezonde mensen duurt de genezing van een longontsteking meestal twee tot drie weken. Dit hangt af van of de antibiotica aanslaat. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kan het hoesten nog wel weken aanhouden. Ook kan het weken, maar ook wel maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

Per jaar krijgen ongeveer 172.000 mensen in Nederland een longontsteking. Leeftijd speelt hierin een grote rol. Bij kinderen tussen 0-9 en ouderen boven de 55 jaar komt het vaker voor. In veruit de meeste gevallen heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen. Jaarlijks worden 35000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Ongeveer 5500 mensen overlijden aan een longontsteking.

De reacties zijn gesloten.