Onzekerheid

Beste lezers,

Tot anderhalf jaar geleden was ik kerngezond. Ik had nooit ergens last van totdat ik langzaam aan steeds meer last kreeg van mijn ademhaling. Tot de dag van vandaag loop ik er nog steeds mee rond en ik heb al zo veel geprobeerd en rustiger aan gedaan. Ik ga zelfs naar een psycholoog.. Terwijl ik de grootste optimist ben die er rond loopt. Ik ben 23 en ik heb altijd de droom gehad (en nog steeds) om carrière te maken.

Ik vraag me alleen soms gewoon af of ik het überhaupt nog wel kan als ik heel de dag last heb van mijn ademhaling. Dit maakt me verdrietig en onzeker. Ik ben me bijna de hele dag door bewust van mijn ademhaling wat mijn concentratie voor andere dingen soms in de weg staat. Daarnaast word ik er af en toe wat duizelig van en daar wordt ik dan angstig van omdat ik dat zelf niet in de hand heb.

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit ook zo ervaren en of er ook mensen zijn die er prima mee hebben leren leven en waarbij het dus niet in de weg heeft gestaan om carrière te maken of bepaalde doelstellingen te behalen.

Liefs,

Laura

Reacties

 • ReuzenkakatoeReuzenkakatoe Moderator
  Hoi Laura,
  Wat ik mis in je verhaal is de rol van je huisarts of longspecialist. Ik schat in dat je al onder behandeling bent voor je ademhaling. Die psycholoog kan je wel adviseren maar uiteindelijk zul je zelf een inschatting moeten maken. Mijn ervaring is dat een stabiele toekomstverwachting helpt om aan je moeizame ademhaling te wennen. Het feit dat je hijgt en piept hoeft geen belemmering voor een carrière te vormen, mits je rekening houdt met je beperkingen. Tot zover en verder niet, dus. De grootste fout is om meer te willen dan je lichaam toelaat. Want dat sloopt je geestelijk. Ik ben geen arts en dus is de kans groot dat ik onzin zit te mompelen. Maar ik vermoed dat je minder psychische hulp nodig hebt, en meer en strakkere begeleiding van je huisarts of longarts om zodoende je ademhaling stabiel te krijgen. Laat je niet klein krijgen want daar is geen reden voor.
 • SpiritSpirit Gebruiker
  Hallo Laura,

  Je droom/doel moet je vasthouden. Misschien moet de weg daar naar toe alleen aangepast worden.
  Het is belangrijk dat je dat je weet wat er gebeurt in je longen en ook wat voor invloed dat op je geest kan hebben en andersom.

  Wat is de oorzaak dat je longen niet zo functioneren als jij wil. Wat is veranderd in vergelijking met vroeger. Kan de huisarts/longarts een oorzaak vinden en de werking van je longen eventueel ondersteunen met medicijnen.

  Met de psycholoog kun je onderzoeken hoe je omgaat met het feit dat je je de hele dag bewust bent van je ademhaling. En er soms zelfs wat angstig door wordt.

  De algemene adviezen die je krijgt spreken elkaar soms tegen. Veel sporten, op tijd rusten/ontspannen. Wanneer je druk bent met studeren/werken is veel sporten en op tijd rusten/ontspannen moeilijk in te passen. Het vergt onderzoek, discipline en aanpassing voor je je evenwicht hebt gevonden.

  Sommige mensen gaan een paar keer per week naar de sportschool/zwembad, andere mensen pakken juist dagelijks de fiets en wandelen meer om zo aan beweging en ontspanning te komen. Genoeg rust is ook belangrijk; gewoon even niets doen en genoeg slaap zijn maar een paar voorbeelden. Je lijf de kans geven om te herstellen na een grote inspanning. Kan bijvoorbeeld op sportief gebied zijn, of na een dag keihard werken of na een avondje uit.
  Dus aangepast naar persoonlijke behoeften en interesses.

  Groeten van een ervaringsdeskundige in puzzelen naar evenwicht in het bestaan.
  Ik (61 jaar) heb een plezierig leven met ups en downs, familie, vrienden en werk (paar keer aangepast aan mijn lijf).
  Denk in mogelijkheden. En soms heb je inderdaad even iemand nodig, die samen met je kijkt hoe je verder moet om je droom te realiseren.


  Succes,

  Spirit

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Volgens mij is dit geen longprobleem maar hyperventileren.
 • ReuzenkakatoeReuzenkakatoe Moderator
  Stefanie schreef: »
  Volgens mij is dit geen longprobleem maar hyperventileren.

  Dat was mijn eerste gedachte ook, en daarom ben ik benieuwd wat de behandelaars daarvan vinden.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Reuzenkakatoe ; Het viel me op dat je schreef over hijgen en piepen maar dat heb ik niet kunnen lezen uit het verhaal.. ik denk dat een longarts niet nodig is, tenzij sprake is van astma oid wat nog niet vermeld is.
Log in of Registreer om te reageren.