Geen kans bij defensie als je astma heb!

DimebagDimebag Gebruiker
edited december 2008 in School en werk
Hallo Allemaal  :)

Ik wilde graag even wat kwijt! Misschien denken sommige van jullie van wat interesseert mij dat nou..!
maar toch wil ik even mij verhaal doen!

Ik ben 22 jaar en heb sinds mijn 4e levensjaar astma,ik heb altijd ventolin en flexotide gebruikt.Ik gebruik sinds dit jaar seretide.

Mijn droombaan was altijd werken als hondengeleider (heb mijn diploma dierverzorging ook gehaald)
maar toch bleef die droom staan  ;)
Vorig jaar ontdekt ik de functie bewaking hondengeleider bij de luchtmacht op het internet,ik heb gebeld ernaar,er werdt mij verteld dat ik het maar in de gaten moest houden want ze wisten niet precies wanneer de functie open zou gaan.
En eindelijk dit jaar augustus stond het open,ik als een gek er op gesolliciteerd en ik werd uitgenodigd voor een voorlichting! en werd verteld dat het een zware funcitie was,vooral fysiek enz.
Ik kreeg de sollicitatiepapieren mee ingevuld en opgestuurd,eind september kreeg ik bericht dat ik in okt voor me psygologische keuring moest. Alles goed doorstaan ik was psygisch goedkeurd laat maar zeggen! ;) er werd mij wel door de psygoloog verteld dat ik ''rekening'' moest houden met mij astma maar voor de rest was het niet erg duidelijk! in de tussentijd ben ik elke dag gaan sporten (aan sport deed ik al maar niet elke dag) vooral veel cardio,ik merkte ook echt goed dat ik van al dat sporten een stuk minder last van me astma had! ik heb toen nog een fittest gedaan,wilde graag weten in hoeverre ik vooruit was gegaan kwa longinhoud,conditie.ik was van de 18 naar 40 gegaan,mijn conditie was zeer hoog,dus was best trots op mijzelf na al dat sporten! 27 okt had ik de medische keuring,
ogen,oren,hart,urine,fysio alles was getest en was goed,smiddags zou ik de fietstest krijgen maar daarvoor moest ik nog naar een keuringsarts ik vertelde haar over mijn astma. Ze ging even weg en kwam terug met slecht nieuws,mijn wereld stortte op dat moment echt in! Ze vertelde mij dat mensen met astma over andere longproblemen niet in dienst mogen NOOIT ! afgekeurd voor alle functie's, tenzij je 12 mnd zonder medicijnen kan,en dan een longfunctie test,en bewezen worden dat je echt niks meer heb,nou ja weinig kans natuurlijk! iig voor mij dan! Ik had er wel een beetje rekening mee gehouden,maar ik dacht zoveel mensen hebben astma dus ja waarom zou ik daar op afgekeurd worden! Ik snap ook wel dat ze zulke mensen niet in dienst willen ze zijn er heel erg streng over,dat begrijp ik nu volkomen! ( maar was het me maar eerder verteld ) er werd mij ook verteld dat het in NL niet heel erg zou zijn,het gaat vooral om als je op uitzending zou moeten,je mag geen gevaar voor jezelf en je collega's zijn! Ik ben heel erg teleurgesteld,want ik had zoiets van ja als je afgekeurd wordt op een fietstest,dan kan je jezelf nog de schuld er van geven,maar aan het hebben van astma kan je niks aan doen en dat is er gewoon zo moeilijk aan !!
Ik baal er gewoon ontzettend van dat het mij NOOIT eerder DUIDELIJK is verteld is ,bv op een voorlichting,of zet het van mij apart op de internet site ''mensen met astma hoeven niet te solliciteren'' dan is het duidelijk en scheeld het een hoop verdriet voor sommige mensen! Ik vind mij droombaan heus nog wel hoor!  ;)

Maar ik hoop hiermee de mensen onder ons die graag bij defensie zouden willen werken het mee te kunnen geven! Ik kan zowieso een klacht indienen bij defensie en ga dat ook zeker doen,ik wil hun graag duidelijk maken dat ze het echt op voorlichtingen moeten melden!

Groetjes Suzanne

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Klopt. Als je met astma bij defensie (luchtmacht, landmacht, marine oid) wil moet je een normale longfunctie hebben en minimaal een jaar medicijnvrij zijn. Ik wil zelf graag bij de politie (technische recherche, recherchekundige of gewoon agent) en ik vind eerlijk gezegd dat ze er bij de politie veel vager over zijn. Ik heb van defensie altijd te horen gekregen wat ik hierboven schreef.
 • StijgertjeStijgertje Gebruiker
  Ik ben dit jaar voor zowel Defensie als de Politie gekeurd, dus ik ben The Man op het gebied van de sporttesten daar.

  Bij de politie is het oké als je medicijnen gebruikt. In de sporthal waar je de B-keuring doet (met het circuit rennen) is een relatieve luchtvochtigheid van 0, dit merk je wel als je klaar bent... Je rent de longen uit je lijf, en dat voel je! Zooo je moet daar echt alles geven.

  Bij de keuring voor defensie (ik ben gekeurd tijdens mijn medicijnvrije periode) moet je op een fiets een fietstest doen waar iedere minuut 10% weerstand bij komt. Je bent niet bezig met explosief geheugen zoals bij de politie, maar je fietst op je tandvlees.

  Bij Defensie moet je medicijnvrij zijn, als dit niet zo was had ik wel in dienst gezeten...
 • ik vind dit echt heel erg voor je :)
 • StijgertjeStijgertje Gebruiker
  Ik vind het niet meer erg hoor ;). Ik doe nu een geweldig leuke opleiding (Juridisch Medewerker) en hierna kan ik het evt. weer proberen bij de politie of rechten studeren. En werken met een juridische opleiding lijkt me ook erg leuk, je komt leuke casussen tegen.
 • MARLOESMARLOES Gebruiker
  Halloo!
  Ik wil ook graag naar de marine .. ben er al flink voor aan het sporten ..maar heb ook astma!
  Maar als ik dit zo lees hoef ik het denk ik niet te proberen of wel :O?
  Miss komen ze er wel niet achter .. en hou ik ook gewoon me mond dicht :P

  X Marloes
 • Hilde1984Hilde1984 Gebruiker
  je astma achterhouden lijkt me niet echt verstandig. Vroeg of laat komen ze er toch achter en dan zit je met de gebakken peren. En het vervelende met astma is dat het op de meest ongewenste momenten ineens weer komt opzetten.
 • ninanina Gebruiker
  op 1235993961:

  Halloo!
  Ik wil ook graag naar de marine .. ben er al flink voor aan het sporten ..maar heb ook astma!
  Maar als ik dit zo lees hoef ik het denk ik niet te proberen of wel :O?
  Miss komen ze er wel niet achter .. en hou ik ook gewoon me mond dicht :P

  X Marloes


  Als ik jou was zou ik het gewoon proberen! Iemand die ik ken heeft als kind licht astma gehad en heeft dit wel verzwegen. Het ligt er maar aan hoeveel last je hebt. Als je bijvoorbeeld medicatie gebruikt dan komen ze daar toch wel achter, want je kunt dit natuurlijk niet altijd stiekem doen. Maar wie weet belemmert je astma je niet...

  Wie niet waagt wie niet wint! Zet 'm op!
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Hoi Marloes

  Ik ben ook geen voorstander van het verzwijgen van Astma er zal sowieso naar gevraagd worden
  Wanneer je dagelijks medicatie gebruikt is het echt niet slim om het niet te zeggen
  Straks gebeurt er wat terwijl je ver van de bewoonde wereld bent dat moet je ook niet hebben!
  Veel succes en wees verstandig!
 • GrungerGrunger Gebruiker
  Hallo ik had het je al kunnen vertellen, met astma geen kans in het leger, dat is mij tijdens de toenmalige keuring, (vroeger was men nog dienstplichtig),op een wel heel ironische manier verteld, de keurings arts zei, "aha meneer ik zie dat u astma hebt, nou we wilden u bij de zandhazen plaatsen en dat gaat dus niet, dus u bent hierbij afgekeurt ", maar vrees niet hoor, u hoort mij hier niet over klagen. want ik hoopte namelijk al dat ik zou worden afgekeurt, ik ben namelijk niet zo,n fan van het leger, mijn credo is; het leger kan leger;) .

 • RijkRijk Gebruiker
  #10
 • AstmapetientAstmapetient Gebruiker
  #11
  Hallo
  Een klein vraagje, ik heb namenlijk ook zin om arts te worden bij het leger. Kan dit echt niet als je inspanningsastma hebt? Ik kan wel niet zonder mijn medicatie want dan word ik ziek en krijg ik uiteindelijk een longontsteking maar ik zwem competitief met die medicatie, zou dit dan niet mogen. Ookal wil je gewoon arts worden?
  Alvast bedankt om te antwoorden
 • thijs9603thijs9603 Gebruiker
  Hoi, ik heb ook astma en zit er aan te denken om bij defensie te gaan. Ik kan meer dan een jaar lang zonder medicatie. Heb ik dan kans?
Log in of Registreer om te reageren.