Suiker lokt telkens een kleine astma-aanval uit

TiffTiff Gebruiker
Ik vraag me eigenlijk af hoe het komt dat ik telkens zo zwaar reageer op suikerrijke voeding. Chocolade, honing (ja ook de natuurlijke suikers), druivensuiker, bepaalde koekjes,... zorgen er bij mij telkens voor dat mijn luchtwegen vernauwen waardoor het een precies een kleine astma-aanval is. Ik krijg het vrij snel onder controle door kalm te blijven omdat ik het ondertussen wat gewend ben en het niet volledig dicht gaat, dus ik krijg nog zuurstof binnen. Maar er zijn momenten waarbij het langer duurt eer ik het onder controle krijg, en ik ben bang dat er momenten gaan komen wanneer ik het niet meer onder controle kan houden.

Ik heb het met mijn vorige huisarts over gehad, maar deze lachte mij resoluut uit en zei dat suiker een natuurlijk product was dat het lichaam nodig heeft. Daar kan je niet op reageren. Ik had niet meer erg veel vertrouwen in deze arts omdat deze me pas na 16 jaar eindelijk heeft doorgestuurd naar een longarts op aandringen van mezelf omdat ik al 6 maanden rondliep met een zware bronchitis.
Ik heb sinds kort een andere huisarts

Ik heb hier al heel lang last van, maar ik probeer het gewoon te vermijden. Af en toe sta ik er niet bij stil en ik eet ik onbewust iets waar veel suiker in zit.

Maar mijn vraag is gewoon hoe het komt dat ik daar zo zwaar op reageer, is suiker altijd al slecht geweest voor astma-patiënten of is het een allergie of weer iets anders?

Tiff

Reacties

 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Dag,

  De relatie van suiker met astmaklachten is bij ons niet bekend. In zijn algemeenheid wordt er over het gebruik van suiker wel veel gepubliceerd ((of het nu wel óf niet verstandig is het te gebruiken) en zijn de meningen van de deskundigen hierover verschillend.

  Misschien kunt de suiker(s) een paar weken niet gebruiken waarna u weer voorzichtig start met het gebruik ervan. Overleg met een diëtiste, eventueel met een allergoloog, lijkt raadzaam.

  Graag verwijzen we u verder naar de websites http://www.voedingscentrum.nl<br />en http://www.stichtingvoedselallergie.nl<br />
  Sterkte en succes.
  Met vriendelijke groet,
  De Advieslijn
   
 • TiffTiff Gebruiker
  Bedankt voor het antwoord.
  ik ben al eens naar een specialist geweest, ook mijn longarts is een specialist in allergieën. ik ben ook al in UZ in Leuven (België) geweest. Maar er werd daar niet verder op in gegaan. Omdat ik niet levensbedreigend reageer vinden ze dat ik het zelf gemakkelijk onder controle kan houden door niet te eten waar ik op reageer.
  Ook mijn bloedtesten op gluten en tarwe waren positief, maar ik reageer niet typisch en niet heel hevig, dus er wordt niet verder op ingegaan.
  Dus ik heb niet veel behoefte om nog eens te proberen om er verder op in te gaan.
  Ik had gehoopt dat ik niet alleen was en dat er een verklaring was waarom ik daar op reageer.
  Maar ik zal geduld moeten hebben.

  Tiff
 • moromoro Gebruiker
  Ik kook en eet al jaren zonder zakjes en pakjes alles zo puur mogelijk. Ik probeer het in ieder geval met zo veel mogelijk producten. Nu heb ik ook gemerkt dat wanneer ik een suikerdag heb . Dus chocolade snoep chips etc. Ik diezelfde avond nog heel benauwd ben. Ik heb het zelfs een aantal keer geprobeerd en idd super benauwd door suikers. Dat niet alleen want de dagen erna meer hoofdpijn en soms zelfs ziek ervan. Ik geloof dus dat het wel degelijk kan.

 • marlenmarlen Gebruiker
  Ja hoor, dat kan.

  Vroeger heb ik er hier al eens over gelezen en zelf krijg ik het ook vaak heel benauwd na het eten/drinken van suikers en ook van melkproducten.
  Omdat ik veel te licht ben (40 kg), probeer ik het niet te vermijden, maar me er doorheen te worstelen.
  Niet in paniek raken; ademen, ademen, ademen en afleiding zoeken.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Het is misschien mogelijk. Ik heb geen astma maar COPD. Ik heb een tijdje een chocolade manie gehad. Na een tijdje kreeg ik meer last van benauwdheid. Dacht toen al dat komt door de chocolade! Ben toen gestopt met dat te eten, maar ik ben het verder helemaal vergeten. Nu krijg ik ongemerkt toch veel suiker naar binnen. Toch maar eens bijhouden hoe het gaat.
 • TheeleutTheeleut Gebruiker
  Hoi beste forumlezers,
  Als kind en tiener hoestte ik als een zeehond en was ik heel vaak verkouden. En is er bij mij astma geconsteerd. Ook at/dronk ik als kind elke dag wel suiker in de vorm van suiker in de thee, cola, koekjes. Als volwassene neem ik dat allemaal niet. Sindien hoest ik niet meer zo hard en ben ik zelden verkouden en voor kortere duur. Als ik nu wel suiker nuttig krijg ik een dikkere slijmlaag in mijn keel en neus en hoest ik weer af en toe zoals vanouds. Als ik weer stop met koekjes en chocolade trekt het met een paar dagen weg. Voor mij is er absoluut een verband tussen suiker en astmaklachten. Als ik suikerarm eet eet ik wel bananen, appels etc. Maar geen koekjes en chocolade en frisdrank drink ik helemaal niet meer. Hoop dat je er iets aan hebt. Groetjes
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #7 edited december 2018
  In koekjes en chocolade zitten vaak melkproducten vraag me af of het echt de suiker is die de trigger is of dat het in de producten verwerkte melk is. Juist van melk is bekend dat dit bij longpatiënten een slijmlaag vorming tot gevolg kan hebben. Melk zit in heel veel producten verwerkt in de vorm van melkpoeder.
 • MiriamGovaersMiriamGovaers Gebruiker
  Goedemorgen Tiff,

  Ik kwam op je vraag uit toen ik googelde op de vraag ‘astma aanval na eten suiker’. Ik heb zelf namelijk ook weleens die reactie. Als ik een snoepje te snel eet en inadem loop ik ook te happen naar adem. Erg lastig, ik moet dus als ik een snoepje of iets met erg veel suiker eet. Kleine hapjes, goed kauwen, doorslikken en dan pas adem halen. Als ik dat niet doe is het net of mijn longen dichtslaan. Het is inderdaad wel onder controle te krijgen, als je maar kalm blijft komt de lucht vanzelf weer binnen. Maar als je in gezelschap bent denken ze altijd dat ik me heb verslikt en willen ze altijd op mijn rug gaan slaan. Mijn tip om een aanval te voorkomen is dus bij iets dat zeer suikerrijk is, kleine hapjes eerst doorslikken dan pas ademhalen. Eigenlijk nog beter is geen suiker, maar ja dat is zo lekker.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Miriam ik denk niet dat Tiff je berichtje nog ziet dit is van 2009 dus 11 jaar geleden.
Log in of Registreer om te reageren.