Verbod op vuurwerk


Het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw moet worden verboden. Dat vindt GroenLinks in Rotterdam.
afbeelding vergroten Vooral de duurdere vuurpijlen zijn dit jaar populair. FOTO ANP
De partij komt met een voorstel om consumentenvuurwerk te verbieden. ,,De vuurwerktraditie is niet meer van deze tijd,’’ zegt raadslid Arno Bonte. ,,De milieuverontreiniging is enorm en elk jaar vallen er veel slachtoffers.’’

Vooral de uitstoot van fijnstof noemt Bonte een groot probleem. ,,In het eerste uur van het nieuwe jaar is de luchtverontreiniging net zo groot als normaal in een hele week bij elkaar. Het is zwaar ongezond, tienduizenden mensen met astma hebben er last van.’’

Het verbod zou met de jaarwisseling 2008-2009 moeten ingaan. ,,Het eerste jaar is een overgangsjaar. De mensen moeten er aan wennen. Nog geen boete, een waarschuwing is voldoende. Daarna moet de politie dit verbod natuurlijk wel handhaven.’’

Volgens Bonte is het belangrijk dat mensen beseffen welke schade vuurwerk aanricht. ,,Het aantal mensen dat vuurwerk koopt daalt gestaag. Alleen de mensen die wél kopen, slaan steeds meer in.’’

Oud en nieuw hoeft volgens GroenLinks niet volledig vuurwerkloos te zijn. De partij wil een uitzondering maken voor grote vuurwerkshows, zoals dit jaar op de Erasmusbrug. Bonte: ,,Maar het aftroeven van de buurman met een net iets grotere vuurpijl zal tot het verleden behoren. Dan wordt het ook aangenamer om de buren op straat een goed nieuwjaar te wensen.''


bron


Het zou tijd worden voor zoiets. Alleen gecontroleerd siervuurwerk en niet al weken van te voren de lawinepijlen om je huis zien vliegen :X

Reacties

 • het lijkt mij een prima plan!!!!
 • MirMir Gebruiker
  Dat lijkt me een supergoed plan ^O^; hier waren net al vuurwerkbommen voor 't huis; kan ik nu natuurlijk helemaal niet tegen... :'(
 • bioloogjebioloogje Gebruiker
  hmm ik weet niet zo goed wat ik met dit bericht moet. Aan de ene kant snap ik wel dat sommigen veel last hebben van vuurwerk. ik heb t zelf gelukkig niet echt.
  Maar aan de andere kant zie ik hoe vrienden van mij lol hebben vanwege vuurwerk en t is ook echt mooi vind ik. Tja als je er echt last van hebt is t natuurlijk niet fijn dan anderen lol hebben en jouw gezondheid schaden. maar het is maar 1 dag per jaar dat het toegestaan is. Of hebben sommigen er echt weken/maanden last van?
 • op 1198930199:

  hmm ik weet niet zo goed wat ik met dit bericht moet. Aan de ene kant snap ik wel dat sommigen veel last hebben van vuurwerk. ik heb t zelf gelukkig niet echt.
  Maar aan de andere kant zie ik hoe vrienden van mij lol hebben vanwege vuurwerk en t is ook echt mooi vind ik. Tja als je er echt last van hebt is t natuurlijk niet fijn dan anderen lol hebben en jouw gezondheid schaden. maar het is maar 1 dag per jaar dat het toegestaan is. Of hebben sommigen er echt weken/maanden last van?

  Naast dat ik er een dag flink last van heb
  vind ik het vuurwerk zo'n rare gewoonte
  er vallen elk jaar slachtoffers
  het kost bergen geld
  het is erg slecht voor het milieu
  en het maakt een dikke bende op de straat

  om al die redenen zou ik graag willen dat het verboden werd
  en in iedere stad of dorp een eigen vuurwerkshow
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik weet het niet hoor. Tuurlijk vind ik het een goede zaak dat er gelet wordt op de gezondheid van anderen maar ik vind oud en nieuw zonder vuurwerk ook wel erg kaal. Voor mij hoort het er wel bij.
 • MarkMark Gebruiker
  op 1198940958:

  Ik weet het niet hoor. Tuurlijk vind ik het een goede zaak dat er gelet wordt op de gezondheid van anderen maar ik vind oud en nieuw zonder vuurwerk ook wel erg kaal. Voor mij hoort het er wel bij.
  Daantje, ik ben het helemaal met je eens! Wat ik wel graag zou zien is dat mensen die hun rotzooi de volgende dag niet opruimen beboet kunnen worden. Maar goed, ik realiseer me ook wel dat dit in de praktijk nagenoeg onuitvoerbaar zal blijken.

  Emma, dat het geld kost vind ik een lame excuus om iets te verbieden aangezien je als koper daar een ander niet mee schaadt.
 • bioloogjebioloogje Gebruiker
  haai, ja idd daantje t is toch te mooi om te missen en een show kijken is leuk hoor; maar denk dat ze eerst wel even moeten uitzoeken hoeveel het scheelt met milieu-eisen en waar worden die shows dan van betaald? nu betaalt iedereen voor zich die wil kijken. En dan gaat t zeker van de belasting af? Ehum ik bedoel erbij op hehe.
 • MirMir Gebruiker

  [size=14pt]Geen inperking vuurwerktijden [/size]  
  29-09-08  nosjournaal

  Het kabinet ziet af van het voornemen om de periode waarin tijdens Oud en Nieuw vuurwerk mag worden afgestoken, te beperken. Dat heeft minister Ter Horst gezegd.
  Er mag vuurwerk worden afgestoken vanaf tien uur 's ochtends. Het kabinet wilde dat bekorten, om zo de overlast te beperken. Maar volgens een commissie onder leiding van de Nijmeegse burgemeester De Graaf heeft dat geen zin.

  Te druk
  De politie heeft het op 31 december te druk om tijdens de verscherpte tijden te controleren. Ter Horst neemt die aanbeveling over. De commissie pleit voor een hardere aanpak van mogelijke overlastplegers, bijvoorbeeld met boetes en straatverboden. Ook zou vuurwerk duurder moeten worden, omdat het milieuvervuilend is.

  Bron


  Slecht nieuws wat mij betreft :'( Had me al wat longklachten gescheeld :Y
 • melaniemelanie Gebruiker
  Tja ik zie t ook weer heel dubbel..
  Hou enorm van vuurwerk.. voel me dan weer net een kind... gapend naar de mooie lichtjes..
  Maar heb er ook goed last van..
  Afgelopen jaarwisseling met een sjaal voor mijn gezicht naar buiten met ziek zijn op de koop toe..
  Wilde het niet missen!

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ook voor mij slecht nieuws.....
 • snotneusjesnotneusje Gebruiker
  Ik dacht gisteren toevallig nog, wat mij betreft mogen ze het helemaal afschaffen, ook het maken ervan. (En het is me een raadsel waarom ze dat niet doen.) Maar goed, ze zijn hier sinds zaterdag alweer bezig met vuurwerk, rotjes en andere megaklappers, met veel rook ook -O-. Bah.
 • *J10e**J10e* Gebruiker
  Helaas... dit is geen fijn nieuws.
  Ik houd wel van het vuurwerk... maar niet van de rook.
  Kunnen we geen rookloos vuurwerk ontwikkelen ;)
 • kaatjekaatje Gebruiker
  Hier is iemand die ieder jaar een soort laserschow doet om 12 uur is ook mooi.
  Ik persoonlijk ben tegen vuurwerk.
  Vind het zo milieu onvriendelijk.
  Heb ik het nog niet eens over de overlast die het geeft. Mensen met astma die er ziek van worden.
  Dieren die er bang voor zijn.
  Vuile straten vol rode troep tot het voorjaar.
  Handen geld wat het kost.

  Heb de vuurwerk ramp van kortbij meegemaakt en sindsdien ben ik nog meer tegen vuurwerk.
  Hier zijn ze nu alweer aan het vuurwerk afsteken. Bah ik haar vuurwerk!
 • StardustStardust Gebruiker
  op 1222716356:

  Slecht nieuws wat mij betreft :'( Had me al wat longklachten gescheeld :Y


  Maar :)

  Er komt wel een behoorlijke belastingverhoging op vuurwerk. Zo hopen ze de overlast te kunnen terugdringen  *O*
 • Jammer...Ik vind het persoonlijk wel een mooi gezicht dat vuurwerk....alleen onze kinderen kunnen er niet tegen. Afgelopen jaar zaten we zelfs met de jongste van toen anderhalf in ht zh door "smogvorming"...Dus wat mij betrefd mogen ze het verbieden...Zal sowieso onze kinderen binnen houden de dagen rond oud en nieuw... :Y
 • kaatjekaatje Gebruiker
  op 1222773028:

  Maar :)

  Er komt wel een behoorlijke belastingverhoging op vuurwerk. Zo hopen ze de overlast te kunnen terugdringen  *O*  Volgens mij maakt dat helemaal niet uit. Als je ziet wat hier ieder jaar de lucht ingaat.
  OOk de mensen die weinig geld hebben steken ieder jaar weer massaal vuurwerk af. Volgens mij houd hun dat echt niet tegen.
  Hier zijn ze nu al iedere keer aan het knallen.
 • RelienRelien Gebruiker
  oud en nieuw zonder vuurwerk is het zelfde al kerst zonder kertsboom.
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  Op steeds meer 'vlakken' worden ze er tegen...
  Ik zat gister toevallig nog te denken... Geen vuurwerk is ook niks met oud en nieuw... het hoort er eigenlijk wel gewoon bij! Maar misschien is het in de toekomst een idee om in een dorp bijvoorbeeld op één of twee plaatsen, en in een stad natuurlijk op meerdere plaatsen..., vuurwerk af te laten steken zodat iedereen wel van 't vuurwerk kan genieten, maar mensen die er niet van houden of sterker nog last van krijgen, niet persé met een rokerige straat/ongelukken door vuurwerk/ etc hoeven te zitten.

  Ook zat ik me gister te bedenken dat ik het eigenlijk raar vind dat je op alle leeftijden vuurwerk af mag steken. Er zijn zoveel dingen die pas vanaf een bepaalde leeftijd mogen, maar vuurwerk mogen kinderen bij wijze van spreken, als ze 6 zijn al af gaan steken.
 • Marretje57Marretje57 Gebruiker
  Er wordt hard gewerkt om op allerlei vlakken de uitstoot van fijnstof terug te dringen. Het effect hiervan wordt rond de jaarwisseling teniet gedaan. Ik zit benauwd op de bank e kan beter niet naar buiten door het vuurwerk wat voortdurend afgestoken wordt. Dus een verbod? Ja graag. Maar dan ook handhaven want dat gebeurt nu veel te weinig.
 • PoolVOSPoolVOS Gebruiker
  Helemaal mee eens. Niet alleen vanwege alle longpatienten, maar ook vanwege alle doodsbange huisdieren, de rotzooi, de milieuverontreiniging en de slachtoffers onder omstanders.
  Ik vind vuurwerk echt prachtig, maar het heeft te veel nadelen.
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Dit is een heel oud topic. Helaas is het plan niet gerealiseerd
 • marlenmarlen Gebruiker
  Ach, vuurwerk......
  Je weet het, je ziet het en na enkele dagen benauwdheid is het over.

  Veel gevaarlijker is wat je niet ziet: Nanodeeltjes plastic en ander rommel die je inademt, bijvoorbeeld.
  Je ziet het niet, dus hoeft er niets tegen gedaan te worden???
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #23 edited januari 2018
  De ziektekosten verzekeringen zouden in hun polis kunnen opnemen..." letsel ontstaan door het afsteken van illegaal vuurwerk..." is niet gedekt....denk dat het afsteken snel voorbij is. Tenslotte is schade ontstaan bij een ongeluk door zonder rijbewijs te rijden ook niet verzekerd. De meeste ongelukken gebeuren als ik het wel heb met illegaal vuurwerk.
 • ballingballing Gebruiker
  Marcus schreef: »
  De ziektekosten verzekeringen zouden in hun polis kunnen opnemen..." letsel ontstaan door het afsteken van illegaal vuurwerk..." is niet gedekt....denk dat het afsteken snel voorbij is. Tenslotte is schade ontstaan bij een ongeluk door zonder rijbewijs te rijden ook niet verzekerd. De meeste ongelukken gebeuren als ik het wel heb met illegaal vuurwerk.

  Zo'n testosteronbom met bontkraagje zal dat werkelijk een zorg zijn.
  Uiteindelijk zal zo'n maatregel vooral de argeloze burger treffen die eens een keer in de fout gaat.
Log in of Registreer om te reageren.