Ernstig astma en wajong

Goedenavond allemaal,

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie er op dit forum allemaal een wajong ontvangen?
Ik ontvang deze vanaf mijn 18e omdat ik op mijn 17e zeer ernstig astma ontwikkelde en eigenlijk niks meer kan. Men heeft moeite met het stellen van de juiste diagnose (Is het allergisch astma, is het hyperreactief astma, is het cardiale astma, is het een combi?)
Ik ben daarom 80-100% afgekeurd. Het is vreselijk lastig om een leven te leiden. Ik heb last als het mistig is, ik heb last als het warm is maar ik heb ook last als het koud is. Ik kan een aanval krijgen als ik een inspanning verricht maar ik krijg ook vaak een aanval als ik helemaal niks doe. En het maakt dan niet uit waar ik ben.
Dus ja, heel erg lastig allemaal. Ik sleep mijn vernevel apparaat overal mee naartoe samen met de medische verklaring waarin staat dat als ik op de ehbo kom ik onmiddelijk geholpen moet worden.

Toch wil de arbeidsdeskundige aankomende donderdag opeens een gesprek met mij om mijn mogelijkheden qua werk te bespreken en dit geeft mij enorm veel stress. Vooral met de participatie wet die eraan zit te komen. Kan je iets? Dan moet je werken en wordt je ook nog in de bijstand gegooid. Wat dus betekend voor mij: Geen geld. Want mijn vriend werkt. Dus geen geld meer voor alle medicijnen, het hoge eigen risico en mijn auto die ik gekregen heb zodat ik mij nog enigszins kan verplaatsen.

Ik zou graag willen weten hoe jullie dat allemaal ervaren en of jullie ook opgeroepen zijn om naar het UWV te komen. 80-100% is geloof ik niet volledig, maar ik ben wel duurzaam arbeidsongeschikt. Het is trouwens niet alleen de astma waar ik mee worstel. Door veelvuldig gebruik van de ventolin continu tachycardie in rust. Soms 185 bpm en daar voel ik me vrij beroerd bij. Maar ik kan niet anders helaas..

Nou ik hoor/lees het graag!

Reacties

 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Hallo Angela,

  Allereerst welkom hier op het forum.
  Wat betreft het uwv.
  Mijn astma is sinds dit jaar extreem verslechterd agv forse massale longembolie in beide longen. Sinds begin november vorig jaar ziek gemeld vanwege toenemende pijn in nek en schouder. En inmiddels voelt de hete adem van  het uwv niet prettig. Vorige week heb ik papieren ingevuld voor medische info. Ik heb de namen van mijn la en internist opgegeven. Met de la heb ik er over gesproken. Zijn mening is heel duidelijk, medisch onverantwoord en geeft ook naar het uwv een negatief antwoord.
  Voor iets te doen zullen ze ook medische info opvragen met jou toestemming. Loop je bij een la ook? Dan zou ik ook zeker met deze persoon overleggen,  of anders op korte termijn met je ha.
  Succes en sterkte.

  Btw, 80-100% is wel volledig.
 • cento91cento91 Gebruiker
  Hallo JubikelCats,

  Allereerst bedankt voor je antwoord.

  Jeetje longembolie! Dat is heftig zeg! Mijn moeder heeft dat ook gehad en als ik het goed heb begrepen kun je daaraan overlijden.
  Hoe ben je daar zo aan gekomen aan die embolie?

  En ik loop bij een la, ik had eerst een super goede (kinder)longarts in het AMC en VUMC. Dat was echt een topper die dokter, helaas nu te oud voor dus nu bij een gewone la.
  Die heeft wel al een brief geschreven voor mij waarin staat dat het niet lekker gaat, ik een prednison kuur heb meegekregen en de longfunctie het afgelopen jaar steeds een stukje slechter geworden is.
  Advies van huidige la is : Lekker naar huis gaan, prednison kuur afmaken en over 6 maanden zie ik je weer terug voor een longfunctie. En als het tussendoor slecht gaat bel je maar.
  Die kinder longarts wilde me gewoon onmiddelijk zien om er zelf ook van te leren maargoed, dat doet er verder ook niet toe.

  Het is en blijft het uwv. Ik heb zelf geen slechte ervaringen met het uwv maar al die dingen die ik lees op het internet! Plus het feit dat ik nu voor het eerst weer op gesprek moet komen, maken mij wel heel angstig. Heb er buikpijn van!

  Ik wist niet dat 80-100% volledig was. Weer wat geleerd :)
  Ook wel handig om te weten.
 • teusteus Gebruiker
  Welkom ,goed dat je hetgeen je dwars verteld.
  Ik wil u toch wat waardevolle tips meegeven n.a.v het UWV.
  1e Ga niet alleen naar de arbeidsdeskundige NEEM ALTIJD IEMAND MEE,dat mag ook al zullen ze dit vaak niet vertellen,2 weten meer als alleen!
  2e Zet al je vragen op papier.
  3e Wees eerlijk en vertel al je problemen.
  4e Een arbeidsdeskundige is geen arts,hij beoordeeld niet wat je niet meer kan ,maar wat kan je nog wel aan arbeidsmogenlijkheden.
  5e Vertel niet meer dan nodig ,beantwoord alleen de vragen.
  6e Teken niets voordat je dit goed heb beoordeeld
  7e Vraag een schriftelijk verslag dit zijn ze verplicht,staan er dingen in die niet kloppen meteen schriftelijk reageren.Niet telefonisch alle gesprekken ook als je gebeld word nemen ze op ook al wordt dit ontkend!
  Van elk gesprek een verslag vragen ook van een eventueel telefoongesprek.
  Bewaar alle correspondentie,maak overal copie,s van.
  8e Stel voor,dat ze alle gegevens bij de huisarts en specialismen op geen vragen.
  9e Neem als je vast dreigt te lopen VROEGTIJDIG een raadsman in de arm.Dit kan een vakbond zijn die helpen je verder ook al ben je geen lid.Ook kan je hulp vragen (gratis) bij het Juridisch Loket(kijk maar eens op hun site)Tevens kun je gebruik maken van de Rechtsbijstand of de Consumentenbond.

  Maak je niet te zenuwachtig en kijk voorlopig maar niet op de site over de nare ervaringen van het UWV.
  Nogmaals NIET alleen naar het UWV.
  Doen hoor!
 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Hoi Angela,

  Het zou kunnen dat het UWV je nu wil zien, juist vanwege je leeftijd. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dat met de wajong zit, en of je vanuit de wajong naar de WIA kan/moet. Ik zou sowieso eerst het gesprek van de week even afwachten. Ze kunnen nooit zonder jou nog een keer opgeroepen te hebben of voor die tijd gezien te hebben, jou volledig goedkeuren. Hiervoor hebben ze medische info nodig. Deze medische info vragen ze op bij de specialisten, waarvoor je goedkeuring moet verlenen. Op alle oproepen van het uwv moet je op af gaan. Beetje de dreigement van we korten je uitkering. ( als of je voor je plezier thuis zit :?)

  Ik denk dat er zeker een groot verschil is tussen een (kinder) longarts en een (volwassen) longarts. Een kinderlongarts, moet ook zaken anders uitleggen. Ik denk dat je aan je gewone longarts ook veel heeft, zeker als die ook al een brief voor je hebt geschreven.
  Probeer aan leuke dingen nu te denken. Nogmaals ze mogen je niet zonder meer nu goedkeuren. Ze kunnen hooguit zeggen, we willen gaan kijken of je naar werkzaamheden toe kan werken. En je moet ook aan alles meewerken. Maar je specialist is eigenlijk ook de bewaker over jouw gezondheid. Wanneer je specialist jou niet in staat acht, omdat dit een verslechtering kan zijn in je gezondheid, wie is het uwv dan om jou te moeten dwingen. Ze moeten ook luisteren naar de specialist.

  Betreft de longembolie bij mij, ik lag ook bij opname al op het randje. Ik heb letterlijk de dood in ogen ook al gekeken. Het is een onbekende oorzaak, hierdoor ben ik dus ook tevens mijn eigen gevaar. Ik had 2 longen vol zitten met embolieën, waarbij de rechter voller zat. Ik zit nu ook mijn levenlang aan de antistolling. Ik had eerdere signalen letterlijk genegeerd. Te lange winter, kou, astma, goede ingredienten om benauwd te zijn en te blijven. Wilde niet meer aan de prednison. ( zit nu al 3mnd aan de prednison, en er komen er nog 4 bij) De symptomen van longembolie en astma zijn in het begin gelijk aan elkaar, hierdoor durft de internist me er ook niet meer van de antistolling af te halen, en ook omdat ik nog steeds embolieën schiet. Pas tegen het einde holt de conditie achteruit, gaat de hartslag de lucht in en ook de tensie schiet omhoog. Ik ben in 7 april opgenomen, 16 april naar huis, en 23 april terug wegens recidief, astma en hyperventilatie. Ook ik heb nog steeds een tachycardie, gelukkig niet zo hoog als bij jou. Bij de revalidatie heb ik wel over de 200 al gezeten in nog geen minuut tijd, het ding sloeg ineens op hol ;) Normaal zit ik rond de waarde van 150. Daarbij hartkloppingen en pijn op de borst. Moet ook voor verdere onderzoeken nog naar het UMCG ( academisch ziekenhuis hier in Groningen) en sta op de wachtlijst bij Beatrixoord ( revalidatiecentrum Haren) De longembolie heeft wel zo zijn schade nagelaten. sowieso schade aan mijn longen, lekkende hartklep rechterkant hart en verslechterde astma.
 • cento91cento91 Gebruiker
  Bedankt voor het advies! Mijn vader werkt als team leider bij een re-integratie bedrijf en helpt mensen met een bijstand uitkering, wajong en wsw'ers aan het werk en begeleid hen.
  Hij weet dus heel veel van het UWV en werkt veel samen met hen, en hij weet veel van de wajong maar ook van de aankomende veranderingen mbt de participatie wet die eraan komt.
  Volgens mij hou je een wajong in pricipe tm je 65e en ga je daarna de wao in. Maar dat weet ik niet zeker.

  Toch ben ik volgens hem niet aan het werk te krijgen met mijn problemen. En dan is hij echt wel iemand die altijd overal mogelijk heden ziet.
  Hij gaat met mij mee naar het UWV
  Ik denk dus dat het wel goed komt. Maar ik ga de uitslag van het gesprek uiteraard hier ook nog laten weten.
  Mijn week is al rot genoeg, na dat dodelijke ongeluk voor mijn neus denk ik ook niet dat ik echt spraakzaam ben bij het uwv... Vrijdag ben ik ook nog eens jarig!

  Wat erg dat de oorzaak onbekend is van je long embolieën zeg. En het kan niet door de anticonceptie pil komen, of door een operatie die je gehad hebt? Ben je nu niet bang dat het zomaar weer kan gebeuren?
  Is beatrixoord een long revalidatie centrum?
 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Das heel goed dat je pa meegaat naar het uwv.

  Hopelijk heb je vrijdag ondanks alles een enorme leuke dag en lukt het dan even alles naast je neerteleggen. Al zal dat van gisteravond niet meevallen.  Wanneer moet je naar het uwv?

  Was het maar waar dat ik geopereerd was,  of dat ik de pil gebruikte. Dan was de oorzaak daar. Maar gebruik de pil al jaren niet meer.  En ben zo'n 23 jaar gelee onder het mes geweest. Die angst heb ik zeker, omdat ik een groot risico voor me zelf ben en signalen niet herken door ernstige astma blijf ik op de antistolling.
  Beatrixoord is een revalidatiecentrum in Groningen,  ze doen oa longrevalidatie.
 • aboabo Gebruiker
  @Cento91<;br />Ik kan me je ongerustheid over het gesprek goed voorstellen. Ik weet niet op welke termijn, maar iedereen die in de Wajong zit zal herkeurd worden en slechts een gedeelte van de Wajong'ers zullen daarna hun Wajong behouden. Goed dat je vader meegaat, met de kennis die hij heeft. Je hebt het gesprek met de arbeidsdeskundige. Dat betekent dat dit geen keuringsgesprek is en je zelfs NIETS los hoeft te laten over je medische situatie. Dat hoef je alleen tegen artsen van het UWV te vertellen. Onlangs is het UWV hier nog mee in het nieuws gekomen, dat arbeidsdeskundigen veel teveel vragen naar medische gegevens, maar hiertoe niet bevoegd zijn. Succes in elk geval met het gesprek.
 • cento91cento91 Gebruiker
  Ik moet donderdag 19 december om 11:00 bij het UWV zijn.
  Ik wet dat de Wajongers herkeurd gaan worden, wie kán werken moet.
  Bij mij dus onmogelijk en niet alleen wegens de ernstige onstabiele astma, maar ook wegens mijn pddnos en hartklachten.
  Daarnaast kan ik mijn eigen huishouden niet eens aan.

  Ik zal er rekening mee houden dat de arbeidsdeskundige kan vragen hoe het medisch gezien gaat met mij. In de brief stond inderdaad al dat zij wil 'kijken hoe het met mij gaat'. Heb een brief van de longarts alsmede de uit slag van de laatste twee longfuncties die slechter worden. Dat mag ze van mij zien maar voor de rest hoeft ze niks te weten.

  Ben vorig jaar trouwens ingeschreven geweest bij een re-integratie traject. Ik zou een opleiding tot beveiliger 2 volgen. 3 maanden 1 avond per week school en dan een jaar lang stage lopen. Deze instantie werkt samen met het UWV. Ze kijken niet naar je situatie terwijl ze er wel van op de hoogte zijn, zo moest ik voor 36 uur per week stage gaan lopen. Ik heb toen toch getekend omdat ik graag zelf geld wilde verdienen. De opleiding begon in Rotterdam en dat was te ver voor mij dus ik kwam met het voorstel of ze contact met mij wilden opnemen als de opleiding weer in Hoofddorp zou beginnen. Vonden ze een goed idee maar ik heb nooit meer iets gehoord. Ik heb gemaild naar die instantie en naar het UWV maar ze hebben helemaal niks gedaan voor mij.

  Ik kan nu trouwens wel zeggen dat die 36 uur niet meer gaat werken. Je krijgt namelijk een beveiligerspas (grijze pas) en die is maar een jaar geldig. In dat jaar moet je die 36 uur per week gewerkt hebben en je opleiding afgerond hebben anders verloopt hij weer.
  Zo goed geregeld die re-intergratie :{w

 • bioloogjebioloogje Gebruiker
  Cento,

  Veel succes vandaag met de herkeuring. Probeer wel een realistische beeld van jezelf te geven. Want als je je ergens voor inschrijft waarvan je weet dat je daar niet aan kan voldoen, dan is dat niet verstandig.

  Groetjes bioloogje
 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Heel veel sterkte straks bij het uwv, Angela.
 • cento91cento91 Gebruiker
  Zo, dat is me echt 100% meegevallen.
  Het was een hele aardige mevrouw die arbeids deskundige, de reden dat ik opgeroepen ben heeft inderdaad te maken met de aankomende participatiewet, je wordt dan naar de gemeente overgeheveld en dan komt er erg veel druk op je te staan.
  Daarom willen ze alleen de echt arbeidsongeschikten in hun eigen bestand houden. Ze doen dus wel degelijk hun best om mensen zoals ons te beschermen.
  Er zijn volgens haar veel meer mensen die de wajong niet nodig hebben en gewoon niet willen werken, die mensen worden aangepakt.
  Ze toonde heel veel begrip voor mijn verhaal en ze gaf zelf al aan dat ze mij geen meid vind die als het goed zou gaan alsnog niks zou ondernemen.

  Ik was ook echt heel blij dat mijn vader mee was want dat gaf de arbeidsdeskundie extra het idee dat mijn vader met al zijn ervaring mij ook zou helpen bij werk.

  Kortom, ze blijven van mij af en ik hoef ook niet naar een verzekeringsarts. papieren hoefde ze ook niet te zien, het was duidelijk.
 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Fijn dat het zo is meegevallen. Een mooier verjaardagscadeau kan je niet krijgen. Gefeliciteerd met je verjaardag.
 • aboabo Gebruiker
  Goed gedaan!

  Het is vast zo dat er minder mensen echt in de Wajong horen dan er nu inzitten. Maar ik vraag me wel af of dit niet door gaat schieten, want het zijn denk ik meestal wel mensen die moeilijker aan de slag komen doordat ze een bepaalde belemmering ondervinden. Theoretisch iets kunnen doen qua werk is 1, kans hebben om aangenomen te worden door een werkgever met die belemmering is 2.
 • cento91cento91 Gebruiker
  Ik weet zelf niet zoveel van de participatiewet en de regels die erbij komen kijken.
  Wel weet ik dat als een werkgever bijv. 5 man in dienst heeft daar 1 een arbeidsbeperking van moet hebben.
  alleen ik vraag me af waar ze al die banen opeens vandaan gaan halen als er nu al geen banen zijn voor de 'normale' mensen.

  De arbeidsdeskundige zei gisteren zelf ook al dat zelfs zij niet weten waar ze aan toe zijn nog. Erg onduidelijk allemaal. Ik vind het ook heel erg dat ze de zwakkere mensen nu pakken.
  Pak eerst al die WAO'ers maar aan die in het buitenland wonen en dus een uitkering uit Nederland krijgen.

  Als je besluit om te emigreren hoef je geen uitkering uit Nederland te krijgen. Gaat ook een hoop geld schelen denk ik.
Log in of Registreer om te reageren.