Nieuwe test voor longziekte Sarcoidose

sammytjhuusammytjhuu Gebruiker
edited juni 2017 in Longnieuws
De diagnose van de longziekte Sarcoïdose kan beter worden gedaan met behulp van een test met geluidsgolven dan door het nemen van en stukje weefsel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.


longen-300x200.jpg?itok=_F7WRlBp

Aan het onderzoek deden ruim driehonderd mensen mee met een verdenking op sarcoïdose. Van hen bleek uiteindelijk 91% sarcoïdose te hebben. De nieuwe diagnostische test met geluidsgolven kon de ziekte bij 80% van patiënten vaststellen. De oude test met een biopt spoorde maar bij 53% van de patiënten sarcoïdose op.

De test

Het stellen van de diagnose sarcoïdose gebeurt nu nog door biopt. Hierbij wordt een flexibele buis in de luchtwegen gebracht en een stukje weefsel weg genomen. De nieuwe test breidt het onderzoek uit, door met behulp van een echografie precies de goede lymfeklieren te vinden, zodat deze aangeprikt en onderzocht kunnen worden.

Sarcoïdose

Nederland telt ongeveer 6000 mensen met sarcoïdose. De ziekte sarcoïdose is een ontstekingsziekte van vooral de longen en heet ook wel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann). De ziekte kan zich op verschillende manieren uiten en is meestal niet levensbedreigend.

Bron

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  De diagnose wordt lang niet alleen door het nemen van een biopt gesteld maar ook door te kijken naar het soort en aantal cellen in de broncho-alveolaire lavage (longspoeling) in vergelijking met het bloed maar ook op die manier heb je geen keiharde diagnose dus goed dat er een nieuwe test ontwikkeld is  ^O^
 • Manuela-2Manuela-2 Gebruiker
  Binnenkort (1-4-2914) zal ik dit onderzoek EBUS ondergaan onder verdenking van dd Sarcoidose, Lymfeklierkanker of TBC, naast allerlei andere onderzoeken uiteraard (bloed, ecg, longfunctie en cardio). Ik zie er best tegenop, omdat het een forse slang is en ik hoop dat ik niet teveel moet hoesten en/of kokhalzen. Mijn mond en keel wordt verdoofd, ik word verneveld van tevoren en krijg Iets om de hoestprikkel te dempen en gelukkig Dormicum in de hoop dat ik er weinig van meekrijg.

  Zijn hier nog meer mensen die een EBUS onderzoek hebben gehad?

  Mocht er niks uitkomen, omdat ze alleen onderzoek middels een punctie kunnen doen, dan moet ik alsnog een mediastinoscopie ondergaan.
 • Manuela-2Manuela-2 Gebruiker
  Wil overigens nog laten weten dat de diagnose Sarcoidose bevestigd werd en de EBUS onder Dormicum prima gegaan is, niks van gemerkt.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Dit is een oud bericht, 2013, waarom wordt dit onderzoek dan nog steeds niet overal gedaan???
Log in of Registreer om te reageren.