[nieuws] COPD-zorg verbeteren met ICT

01-11-2007 om 08:08 uur

COPD is na hart- en vaatziekten de meest voorkomende ziekte en bovendien één van de drie belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. De ervaring leert dat de zorg en het ICT- onderzoek en -ontwikkeling elkaar niet voldoende weten te vinden om tot innovatieve toepassingen voor dit probleem te komen. Tot nu toe dan…

Magic bullet
Het aantal mensen met COPD zal de komende 20 jaar flink toenemen. Bij gelijkblijvende zorg en prijzen in 2025 kunnen de kosten voor de COPD-zorg oplopen tot 440 tot 495 miljoen per jaar. Momenteel is er geen ' magic bullet' waarmee de grote ziektelast die mensen met COPD ervaren kan worden verminderd. Betere zorgresultaten bij deze groep kunnen wel verwacht worden door structurele begeleiding van patiënten, het stimuleren van therapietrouw en zelfmanagement en het succesvoller inzetten van stoppen met roken interventies. Deze elementen van disease management vergen coördinatie, maatwerk in communicatie, en de analyse en interpretatie van data (tekst, geluid, beelden, processen). Bij uitstek functies die om ICT vragen.

Unieke samenwerking
Het deelprogramma ICT en Disease management (ICT & DM) maakt onderdeel uit van het Stimuleringsprogramma Zorgverbetering voor chronisch zieken waaraan diverse partijen een bijdrage leveren. Doel van deze samenwerking is om te onderzoeken hoe disease management programma's voor mensen met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) ondersteund kunnen worden met innovatieve ICT-toepassingen.

Eerste ronde nu open

De eerste ronde is nu opengesteld en is een gezamenlijk initiatief van ICT & DM van ZonMw, NWO EW, ICTRegie en PICASSO voor COPD. PICASSO voor COPD is een initiatief van Pfizer, Boehringer Ingelheim en Caphri.

Bron zorgkrant.nl

Login of registreer om te reageren
01-11-2007 om 08:52 uur

Hardstikke mooi allemaal hoor!
Maar kunnen ze dan ook gelijk de gemeenten daarin meenemen?
Want als ze willen dat de mensen ook therapietrouw zijn, moeten ze natuurlijk niet de vervoerskosten af gaan nemen.
De mensen komen dan namelijk nooit op plaats van bestemming aan!
Al willen ze nog zo therapietrouw zijn.

Groetjes Hellen.

Login of registreer om te reageren