V: dichtklappen keel bij verslikken...accute astma???

Ruud123Ruud123 Gebruiker
edited december 2015 in Vraag het de deskundige
Hoi,

Ik heb sinds kinds af aan al met enige regelmaat (5-6 keer per jaar) dat ik soms enorm benauwd wordt na een verslikking. Dat kan zelfs getriggered worden door zoiets sufs als een waterdruppel, maar doorgaans is het gewoon tijdens iets drinken/eten.

Wat er gebeurd is dat mijn keel meteen 'dichtklapt' en ik effectief niet meer kan ademen. Pas na een halve minuut gaat mijn keel iets open en kan ik alleen piepen. Als ik echt al denk: komt het dit keer goed, gaat langzaam aan mijn keel weer beetje bij beetje open en snak ik naar lucht. Zoals je begrijpt niet echt fijn.

Mijn vragen:  Is dit accute astma? Is het gevaarlijk? Wat kan ik doen als het gebeurd? Naar wie moet ik met dit probleem heen? Mijn huisarts kon er niks mee.

Alvast bedankt,

Reacties

 • LisamuisLisamuis Gebruiker
  Ruud, ben jij allergisch?
  Ik heb dit namelijk met name als ik iets eet waar sesam in zit.... Schiet acuut dicht met een hoog gierend geluid en begin te hoesten en daarna trekt het ook acuut weer weg....
  Het is wel schrikken... Vooral voor vreemden die het niet kennen....
 • Ruud123Ruud123 Gebruiker
  Hoi Lisa, ik denk het niet....  Ik had het pas geleden ook onder de douche toen ik onverwachts wat water in mijn keel kreeg.
  Hoesten lukt op zo'n moment ook niet want ik kan niet eens ademen en hoesten lijkt me op zo'n moment juist wel de reactie die je verwacht.

  en schrikken is het zeker!
 • melaniemelanie Gebruiker
  Hoi Ruud..

  Zelf ken ik idd de reactie met eten dat het ineens dichtklapt,...

  Heb het zelf altijd als een soort schrik/angst reactie gezien op het bang zijn om in je eten te stikken... Maar de laatste tijd heb ik het idee het ook een stuk te maken kan hebben met hyperventileren.. ik adem veel te snel.... waardoor me eten soms verkeerd schiet...

  Een tijdje geleden heb ik voor het eerst een heftige hyperventilatieaanval gehad tijdens een test in het ziekenhuis... en toen kreeg ik precies datzelfde gevoel.... Keel gaat dicht.. na een tijdje kon ik alleen nog inademen.. en pas daarna weer heel kort uit en in...

  Voor mezelf weet ik dus nog niet precies hoe en wat..
 • Ruud123Ruud123 Gebruiker
  Hoi Melanie,

  Hyperventilatie ben ik bekend mee en dat is het in dit geval niet. Hyperventilatie voel je vaak aankomen (angst/stress) en gaat dus veel geleidelijker. Je denkt dat je niet meer kan ademen en gaat steeds korter en sneller ademen.

  Dat is het in dit geval niet... Er is doorgaans nooit iets stressvols aan de hand... en het is veel accuter. Het is echt zo dicht dat echt geen adem meer mogelijk is terwijl bij hyperventilatie je doorgaans gewoon (naja gewoon) sneller begint te hijgen en minder zuurstof opneemt.

  Mijn theorie is dat de keel spier zich dichttrekt doordat je je verslikt (anders komt er water/eten in je luchtpijp). En ipv dat dat maar even gebeurd duurt het bij mij een halve minuut voordat die reactie weer loslaat. Wat dat betreft lijkt het erg op wat ik las over een acute astma aanval, behalve dan dat ik (volgens mij) geen astma heb en dus geen ontsteking in mijn keel heb.

  Magoed, ik ga morgen nog maar eens naar de huisarts, wie weet kunnen ze daar doorverwijzen naar een specialist. Vooral het verhaal over dat accute astma erg gevaarlijk is heeft me behoorlijk doen schrikken. Ik wil graag uitsluiten dat dit gevaarlijk is, en misschien alleen maar lastig. (ik leef ten slotte nog alhoewel ik het wel een keer of 100 ofzo heb gehad)

  als ik meer weet post ik het hier nog! Uiteraard sta ik nog open voor ideeen!
 • bioloogjebioloogje Gebruiker
  Hoi Ruud,

  Voor zover ik weet heb je met astma dat je bronchien in je longen nauwer worden en dus niet je keel. Misschien is het een soort reflex waar je last van hebt. Zoals je al een beetje omschrijft. Hyperventilatie kan je trouwens ook hebben zonder bang te zijn...


  sterkte!

  groetjes bioloogje
 • melaniemelanie Gebruiker
  Hoi Ruud..

  Bioloogje schrijft het idd al..
  Ik hyperventileer zonder angst... heel bewust zelfs... en ik voel de aanval niet altijd aankomen...
  Soms is hij er ineens... Maar ik kan er heel helder bij blijven denken, zonder dat ik er angstig van word....
  Krijg hem daardoor vaak ook snel weer weg...
  Alleen als hij heel heftig is.. dan lukt het niet altijd snel, doordat hij dan soms richting de angst over kan slaan... (Het help ik stik, help het gaat niet over, is dit erger dan hyperventilatie gevoel?)


  Ben benieuwd wat je huisarts nog te vertellen heeft!
  Succes ermee...

  Groetjes melanie
 • Ruud123Ruud123 Gebruiker
  Hoi,

  De huisarts heeft me doorgestuurd naar de kno arts. Als ik daar geweest ben post ik hier nog wel even de bevindingen! Bedankt voor het meedenken iig.

  melanie: Zoals je hyperventilatie omschrijft is ook hoe ik het ken. Vroeger gaf het me altijd meteen angst, en nu kan ik ook als zoiets opkomt het doorgaans met een heldere kop onderdrukken (tenzij het veel te heftig is). Wie weet is het wel gerelateerd. Beide hebben ze met het gevoel van stikken te maken en wie weet is het wel weer het zelfde.
  Mijn gevoel zegt me voorlopig nog even van niet en ik denk idd zelf meer aan een veel te fanatieke reflex. Maar met hyperventilatie heb ik in het verleden wel vaker verkeerde diagnoses bij me zelf gesteld  ;)

  bedankt!
 • melaniemelanie Gebruiker
  Hey Ruud,

  Super fijn dat je een doorverwijzing hebt..
  Geeft toch wat meer rust en zekerheid natuurlijk....

  Ik hop dat je bij de KNO wat meer duidelijkheid gaat krijgen
  en uiteraard ben ik erg benieuwd wat hij/zij te vertellen heeft! :)

  Groetjes!
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Hoi Ruud,
  Ik herken het wel wat je omschrijft maar niet als het dichtklappen van de keel.
  Ik heb het ook best vaak met eten maar vooral met chocola of mintsnoepjes en nootjes dat ik ineens in een hoestbui verstrengeld raak en ik piepend en gierend na een tijdje weer kan ademen.
 • Ruud123Ruud123 Gebruiker
  #10
  Het is alweer jaren geleden dat ik hier gepost had en ik was het eerlijk gezegd alweer vergeten.
  Hoe dan ook kreeg ik af en toe een persoonlijk bericht met mensen die zich in mijn klachten konden herkennen dus ik dacht dat een 'follow-up' wel op zijn plaats was.

  Ik ben idd destijds bij de KNO arts geweest en die zei dat ie er nog nooit van gehoord had en dat ie ook niet wist wat er tegen te doen zou zijn. Hij zei ook dat blijkbaar ik tot nu toe nog steeds weer adem dus dat dit wel waarschijnlijk zo zou blijven gaan. Toen ik vroeg: 'en wat als dat een keer niet zo is?', kwam hij met de vertrouwenswaardige woorden: 'dan niet'. Erg fijn.

  Hoe dan ook, in de afgelopen jaren heb ik het nog steeds af en toe. Meerstal na een verslikking (kan zo suf zijn als een slok water), maar vaker dat ik midden in de nacht wakker wordt en hap naar adem wat soms echt seconden duurt voordat dat lukt. Hoe vaak je het ook hebt en hoe vaak het ook goed afloopt, het blijft een moment met van 0 naar 100 kloppend hart, angstzweet en nog 15 minuten natrillen.

  dus tsja, wat doe je er aan? geen idee. Mocht iemand ooit de medische naam er voor vinden ben ik uiteraard zeer erkentelijk.
 • jippie46jippie46 Gebruiker
  #11
  Hallo

  Kan het misschien zijn dat er voedsel omhoog komt in je slaap en je zoals dat heet aspireert?

  Het komt zomaar in me op.
 • tessa1975tessa1975 Gebruiker
  #12
  Ben je al eens op apneu getest?
 • kodakoda Gebruiker
  Hoi Ruud ik lees dit zo even en ik heb heel af en toe echt precies hetzelfde als jij. Keel helemaal dicht na het verslikken en geen lucht binnen te krijgen en idd na een halve minuut komt er wat lucht binnen via 1 mm doorgang ofzo en piepend en knarsend en dan daarna na ongeveer 1 minuut dan is het weer beetje mogelijk om te ademen en om het weg te hoesten. Hartslag dan ook op standje 3000. Ik ben er verder nooit mee naar de dokter geweest oid maar ik dacht ik schrijf het hier ook even. Ik zie wel eens andere mensen zich verslikken maar die hoesten even en dan klaar. Misschien hebben wij wel vanaf de geboorte ofzo een dunnere luchtpijp oid.
 • Elisabeth1967Elisabeth1967 Gebruiker
  Ik heb hetzelfde en ik denk dat het een laryngospasme is. Ik krijg dat onmiddellijk nadat ik mij verslik
 • Vivcat69Vivcat69 Gebruiker
  #15 edited december 2016
  Hoi Ruud,
  Ik heb dezelfde klachten sinds een jaar of 15.
  Het gebeurde toen zelden, maar het lijkt erger te worden. Bij mij slaat mijn luchtpijp dicht als ik bijvoorbeeld te enthousiast praat, emotioneel ben, maar ook zomaar! Één keer zelfs toen ik in de auto zat! Ik reed toen bijna het kanaal in! Zo angstig...en niemand, ook Longarts kent dit fenomeen. Na zo'n aanval, waarbij ik het gevoel heb door een smal rietje kan ademen, is mijn hele lichaam echt op... In tegenstelling tot sommige andere hoest ik wel..(gelukkig??).
  Het gaat over na ongeveer minuut idd, maar voor mijn gevoel veeel langer.
  Als mijn man of iemand in de buurt keihard op mijn rug slaat of zelfs een "zachte" heimlich toepast lijkt het te verbeteren. Ik loop dan wel een week met een beurze rug, maar dat heb ik er graag voor over.
  Het zou heel fijn zijn als het longfonds eens onderzoek deed naar deze klachten.
  We zijn duidelijk niet de enige.
  Groetjes Viviane
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Zijn jullie bekend met het fenomeen hoefijzervormige slappere luchtpijp?
  Mijn zoontje kon altijd heel moeilijk slijm ophoesten. Na een bronchoscopie met lavage vertelde de longarts dat zijn luchtpijp afwijkend van vorm was en bij het hoesten dan als het ware dichtklapt.
  Hij heeft niet wat jullie hebben, maar het hoesten klinkt erg verstikkend.
 • Vivcat69Vivcat69 Gebruiker
  http://www.als-centrum.nl/kennisplatform/laryngospasmen/ geeft een aantal tips hoe de aanval te stoppen en ons als patiënt "gerust te stellen".
  Zit ook filmpje bij!
 • zeeuwsemeidzeeuwsemeid Gebruiker
  #18
  Zit hier met tranen in mijn ogen! Het is zo fijn te lezen dat meerderen dit hebben! Ehm, klinkt misschien niet oke, want het is niet fijn, maar het is al geruststellend voor mij om van anderen te lezen hoe zij ermee dealen. Ik ben echt zo blij dat ik het niet vaak heb. Ik ga zeker zoeken op "laryngospasme", via de link, want dit klinkt mij logisch. Bovendien krijg ik het vaak als ik te laat op de avond nog iets eet. Bedankt!! Hoe gaat het nu met jullie, trouwens?
 • zeeuwsemeidzeeuwsemeid Gebruiker
  #19
  Met die link beland je op een pagina van stichting ALS. Gelukkig heb ik dat niet... Als ik jullie verhalen goed begrijp, kun je eigenlijk hierdoor niet stikken? Dat stelt me natuurlijk gerust... vooral als ik alleen in mijn huis ben, vind ik het best eng. Ik heb het soms s nachts. Dan schiet ik dus wakker met een dichte luchtpijp! Gelijk idd een hartslag zoals Koda beschrijft..
 • JannaaJannaa Gebruiker
  Laryngo spasme... Voor hen die het nog willen weten...
 • linda123linda123 Gebruiker
  Ruud123 zo herkenbaar wat je beschrijft! Ik heb dit ook. Sinds ca. 20 jaar. Nu vermoed ik dat het een bijwerking kan zijn van hypertensie medicijnen. Daar zijn keelklachten een bijwerking.
  In mijn beleving heeft het te maken met een droge en geirriteerde keel die dan dichtplakt.
  Ik ben ook 'blij' te lezen dat meer mensen dit hebben maar erg jammer dat er niets aan te doen is.
  Mijn huisarts kent het wel en zei dat er altijd weer een ademprikkel komt dus stikken zal niet gebeuren.
  Toch voelt het wel zo. Laatst heb ik weer een paar heftige incidenten gehad en
  Het gevolg is dat ik nu niet goed durf te gaan slapen.

  Hebben jullie inmiddels een remedie gevonden?

  Vriendelijke groet
 • JokespokeJokespoke Gebruiker
  Ruud123 schreef: »
  Het is alweer jaren geleden dat ik hier gepost had en ik was het eerlijk gezegd alweer vergeten.
  Hoe dan ook kreeg ik af en toe een persoonlijk bericht met mensen die zich in mijn klachten konden herkennen dus ik dacht dat een 'follow-up' wel op zijn plaats was.

  Ik ben idd destijds bij de KNO arts geweest en die zei dat ie er nog nooit van gehoord had en dat ie ook niet wist wat er tegen te doen zou zijn. Hij zei ook dat blijkbaar ik tot nu toe nog steeds weer adem dus dat dit wel waarschijnlijk zo zou blijven gaan. Toen ik vroeg: 'en wat als dat een keer niet zo is?', kwam hij met de vertrouwenswaardige woorden: 'dan niet'. Erg fijn.

  Hoe dan ook, in de afgelopen jaren heb ik het nog steeds af en toe. Meerstal na een verslikking (kan zo suf zijn als een slok water), maar vaker dat ik midden in de nacht wakker wordt en hap naar adem wat soms echt seconden duurt voordat dat lukt. Hoe vaak je het ook hebt en hoe vaak het ook goed afloopt, het blijft een moment met van 0 naar 100 kloppend hart, angstzweet en nog 15 minuten natrillen.

  dus tsja, wat doe je er aan? geen idee. Mocht iemand ooit de medische naam er voor vinden ben ik uiteraard zeer erkentelijk.

  Beste Ruud, heb je al eens gehoord van spasme van het strottenhoofd; larynogspasme? Google maar eens of dit is wat je voelt. Sterkte!!
 • saskia101saskia101 Gebruiker
  #23 edited augustus 2018
  Het is inderdaad Laryngospasme. Ik wil hier erg graag op reageren want ik heb de oplossing gevonden. Ik had hier zelf ook last van, al maanden lang begon ik me steeds vaker te verslikken, op het laatst zo'n 2 keer per week, zelfs in mijn eigen spuug. Niet bij nagedacht verder, zelfs niet toen ik bijna-stik neigingen begon te krijgen steeds als ik me verslikte. Ik maakte dan een belachelijk geluid bij inademen, alsof je door een heel dun rietje moest inademen en raakte dan in paniek. Toen ik op een gegeven moment een keer volledig blokkeerde, ik kon NIET meer ademhalen, m'n keel was volledig geblokkeerd dacht ik dat ik dood ging. Een vriend van me zag mijn paniek en had een of andere move uitgevoerd (op m'n buik geduwd) waardoor ik weer een beetje kon ademhalen. Ik was er zo van geschrokken, ik was erg bang geworden en durfde niet meer te eten en te drinken. Ben heel heftig op zoek gegaan naar een eventuele oorzaak. En het antwoord is te simpel voor woorden: HET IS EEN MAGNESIUM TEKORT. Echt waar. Spieren hebben calcium nodig om te spannen en magnesium om te ontspannen en aangezien het een spierkramp is van de stembanden, heb je dus magnesium nodig. Ik ben direct aan de magnesium tabletten gegaan en ik zeg je, direct sinds ik magnesium ben gaan slikken, heb ik nooit meer stik neigingen gehad en heb me zelfs nooit meer verslikt, gewoon nooit meer! Dit alles is inmiddels een half jaar geleden. Ik slik nog braaf iedere dag magnesium en ik heb me in al die maanden niet meer verslikt. De halve wereld schijnt overigens een magnesium tekort te hebben. Dus hopelijk lezen mensen dit, ga aan de magnesium en je probleem is verdwenen. Ook mensen met MS moeten aan de magnesium. Doe het, het is een wonder!

  Ps. Linda: Slik je toevallig ACE remmers? Deze medicijnen staan erom bekend je lichaam te beroven van magnesium. Als de wiedeweer magnesium gaan slikken dus!
 • linda123linda123 Gebruiker
  Hoi Saskia101. Bedankt voor je reactie.
  Ik slikte co-diovan en dit is vlgs mij geen aceremmer. Ik slik al vele jaren 400 mg magnesium. Ik ben gestopt met de codiovan en heb er sindsdien geen last meer van gehad.
  Zoals jij het beschrijft is heel herkenbaar. Ik ben blij voor je dat het nu over is!!
  Groetjes linda123
 • saskia101saskia101 Gebruiker
  #25 edited augustus 2018
  Hoi Linda, even een snelle zoekactie leverde op dat ook valsartan (wat in co-diovan zit) je lichaam berooft van magnesium. Dit verklaart dus ook waarom je die stik neigingen niet meer had toen je met deze medicatie stopte, omdat je lichaam toen weer magnesium op kon bouwen. Dit middel is zag ik inmiddels gelukkig uit de handel genomen omdat het kankerverwekkend bleek te zijn. Anyway, mocht je nog last van hoge bloeddruk hebben, dan kan je eens Nigella Sativa olie proberen. Ikzelf en mijn vader gebruiken dit en we hebben nu al jaren een hele mooie bloeddruk. Ook het cholesterol gaat ervan omlaag. Het werkt echter niet altijd bloeddruk verlagend, of het werkt ligt aan de reden van de hoge bloeddruk. In de meeste gevallen is dit echter oxidatieve stress en dan zal deze olie wonderen doen. Tevens is het een natuurlijke ontstekingsremmer, hier worden je aderen erg blij van.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #26 edited augustus 2018
  Valsartan is niet uit de handel. Er is één batch afgekeurd en teruggeroepen omdat ie verontreinigd bleek te zijn met potentieel kankerverwekkende stoffen.
 • HannekelalalaHannekelalala Gebruiker
  #27 edited oktober 2018
  Hoi Ruud en andere mensen.

  Ook ik heb dit 1x in de paar jaar sinds 20 jaar. Extreem beangstigend. Ook heel erg bekend met hyperventilatie en dat is het bij mij absoluut niet. Op mijn 14e had ik het voor het eerst, naar de dokter geweest en die legde mij het volgende uit. Voor mij voelt deze uitleg als kloppend en ik heb het nergens anders gelezen.

  Er is kortsluiting in je hersens of je luchtklepje open moet omdat je gaat inademen of dicht moet omdat je gaat slikken. Bij mij gebeurt het ook bij eten of drinken dus. Je hersens geven een signaal van luchtklepje dicht terwijl je inademt omdat het in de war is en denkt dat je gaat slikken. Dicht luchtklepje en inademen zorgt ervoor dat je je luchtklepje vacuum zuigt. Potdicht. Zoals een papiertje die je op een stofzuigerslang legt ook eraan blijft zitten. Dat is ook het piepende geluid. Hyperventilatie klinkt anders omdat er wel een beetje lucht binnenkomt. Logisch is dus uitademen. Hoe tegennatuurlijk dat ook voelt als je geen lucht krijgt. Bij mij werkt rustig uitademen niet. Maar heel hard met veel kracht proberen te hoesten om hem weer open te duwen wel. Niet in 1 keer maar uiteindelijk lukt het me wel met hard hoesten of iets wat lijkt op hoesten. Open stoten dus dat klepje.

  Mijn dokter zei het ergste wat er kan gebeuren is dat het zo lang duurt dat je buiten bewustzijn raakt en dan ontspannen alle spieren en zou het klepje vanzelf weer opengaan omdat je niet bewust een inademende beweging maakt uit paniek. Zet de stofzuiger uit en het papiertje valt er weer van af.

  Geen idee hoe het heet. Maar voor mij klopt deze uitleg. En ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Want niet weten wat het is is vreselijk.

  Benieuwd of jullie iets met deze uitleg kunnen.

  Hanneke
 • SiennaSienna Gebruiker
  Beste mensen,

  Ik ben 55 jaar en gisteren onder de douche sloeg mijn luchtpijp dicht. Ik weet niet eens hoelang het duurde, maar ik raakte in paniek en dacht dat ik dood ging. Ik kon niet inademen, niet praten en alleen maar een piepend geluid uitstoten. Ik had het idee dat er echt geen lucht binnen kon komen en ik was bang om buiten bewust zijn te geraken. Ik ben de douche uitgelopen op zoek naar hulp, maar even later ging ik weer ademen.

  Ik ben hier erg van geschrokken, het was mij nog nooit eerder overkomen. Ik ben wel blij om te lezen dat het iets is wat meerdere mensen overkomt, want mijn omgeving begreep niet echt wat ik mee had gemaakt. Ik denk dat zij denken dat het wel mee viel, terwijl ik echt doodsangst had!

  Ik ga zeker even verder lezen op deze site, maar de uitleg van Hanneke vond ik wel logisch klinken.

  Groet, Sienna

Log in of Registreer om te reageren.