Hartfalen bij patiënten met chronische longziekte niet onderkend

Zeker vijftigduizend Nederlanders met de luchtwegaandoening COPD hebben, zonder het te weten, óók last van hartfalen. Met gericht onderzoek zijn deze patiënten vrij eenvoudig op te sporen én te behandelen, waardoor hun prognose aanzienlijk kan verbeteren. Dat concludeert Frans Rutten, huisarts-onderzoeker aan het UMC Utrecht, op basis van onderzoek waarop hij op 4 oktober promoveert.

Vijftien tot twinting procent van de 65-plussers heeft de longziekte COPD (chronisch obstructieve longziekte). Een op de vijf patiënten heeft ook hartfalen zonder het te weten. Terwijl met betrekkelijk eenvoudig onderzoek de aanwezigheid van hartfalen goed is te voorspellen, zo stelt Frans Rutten, huisarts-onderzoeker aan het UMC Utrecht. Op basis van een goede voorselectie kan dan definitief worden vastgesteld wie hartfalen heeft, waarna een gerichte therapie kan worden gegeven.

Frans Rutten trekt deze conclusies naar aanleiding van zijn onderzoek onder 405 patiënten van 65 jaar en ouder met een huisartsdiagnose COPD in een stabiele fase van hun aandoening. Het onderzoek van Rutten heeft gevolgen voor alle patiënten met COPD en hun behandelaars: huisartsen, longartsen en cardiologen. Om artsen bewust te maken van de grote overlap tussen COPD en hartfalen moet extra aandacht aan deze relatie worden gegeven in de COPD-richtlijnen.

Bron: ZorgPortaal.nl

Reacties

  • LiaLia Gebruiker
    Ik weet wel dat mijn hart vergroot is
    dat zien ze gelijk met je longfoto's
    wist niet dat het samen ging
    groetjes Lia
Log in of Registreer om te reageren.