incontinent door hoesten

Sinds enkele jaren ben ik incontinent van ontlasting (niet zo'n fris praatje he). medisch onderzoek wees geen afwijkingen uit, wel slappe spierspanning. Ik ging naar de fysiotherapeut voor bekkenbodemtherapie. Zij zei dat de oorzaak van de incontinentie ligt aan de slappen spieren, veroorzaakt door het altijd hoesten en de vele astmamedicatie.
Nu is het geen praatje voor bij de koffie (haha), en ken niemand die dit ook heeft. Misschien op dit forum? :W
oja, als je het niet op het forum wil plaatsen mag je mij natuurlijk ook een pb sturen.
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • ukkieukkie Gebruiker
  :; :@
  ik heb dit wel met mn urinewegen gehad
  inmiddels alweer jaren geleden maar zo gauw ik hoesten moest
  liep er wat urine weg na fysioterapie om de sluitspieren te trainen is het bij mij gelukkig over gegaan
  maar inderdaad een vervelend probleem  :Y
  ik hoop dat er iemand tips voor je heeft

  liefs ukkie
 • LisamuisLisamuis Gebruiker
  Geen ontlasting, wel urine... In zeer weinige mate.... Maar als ik heel erg hoest, dan moet ik opletten dat ik niet te lang wacht voor ik naar het toilet ga, want een geleegde blaas kan meer hebben dan een volle...
  Lijkt me een erg lastig probleem!!
 • Inge85Inge85 Gebruiker
  wow hoe ga je daarmee om..... lijkt me niet makkelijk..... zeg.
  goed dat je het zo hier neerzet....

  Groetjes Inge ( of is dat negatief als ik neerzet groetjes :P, sorry hoor moest er ff uit )
 • @inge: bedankt voor je lieve mail. Ik heb inderdaad even nagedacht of ik dit wel op het forum wilde schrijven. Maar hoewel het heel vervelend is, kan ik mij er niet echt voor schamen, ik kan er immers niks aan doen. (nee, niet iedereen weet het in mijn omgeving hoor....)
  Hoe ik het oplos? Als ik met een groep ga wandelen, en ik vermoed dat er geen bos/toilet is, dan doe ik een incontinetiebroekje aan (ja, dat was wel even naar, de 1e keer, maar ben er nu heel blij mee). Doe ik een hardloopwedstrijd, neem ik een microlax en incontinentiebroekje.
  In het gewone dagelijkse leven kan ik het meestal net lang genoeg ophouden om dan de toilet te bereiken. dit mede door de fysiotherapie.....
  Maar ik kan toch niet de enige zijn, die door het hoesten incontinent is geworden. Blij ben ik dan ook met de reacties van lisamuis en ukkie :W
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Nee met ontlasting heb ik dat ook niet, wel idd met urine als ik heel erg moet hoesten.
  Dan zak ik soms ook bijna door mn benen heen en moet ik uitkijken met urine maar das dan wel een heel klein beetje
 • laraalaraa Gebruiker
  wat vervelend voor je emma! ik heb het ook met urine, ik moet echt mijn besst doen als ik een enorme hoestbui heb om niet im mijn broek te plassen (nou ja een paar druppeltjes dan) ik zpu ook verder geen opl;ossing voor je weten, jammer genoeg! liefs lara
 • femstefemste Gebruiker

  Ik ben blij met dit topic..

  Want ook ik heb eigenlijk incontinentie problemen, zo dat is voor het eerst dat ik het echt toegeef. En dat terwijl ik nog maar 25 ben!
  Ik heb me altijd afgevraagd waar het door kwam..
  Maar dit is wel een goede verklaring.

  Ik kan mijn urine erg kort ophouden ik ga zeker 20 keer per dag naar de wc als het niet meer is. Als ik moet kan ik het gewoon niet lang ophouden, dan druppelt het eruit. S' Morgens heb ik ook altijd urine verloren tijdens mijn slaap. En inderdaad met hoesten enzo. Het gaat niet om veel maar toch. Ik heb ook gemerkt dat als ik bijvoorbeeld in warm water heb gezwommen het er helemaal zo uitloopt.
  NIet echt een lekker verhaaltje, maar ja...

  Ik heb er eigenlijk nog geen oplossing voor. Heeft iemand tips voor oefeningen??

  Ik vind het heel vervelend, als ik ergens heen ga maak ik me altijd van te voren al druk om of ik wel makkelijk naar de wc kan..
 • @femste, het zou goed kunnen dat je bekkenbodemspieren, net als bij mij, slap zijn. Door intensief fysiotherapie kun je je spieren versterken. Ik zou als ik jou was je probleem voorleggen aan de HA, die kan je doorsturen naar een gespecialiceerde fysiotherapeut. En je hoeft je er echt niet voor te schamen! Het is al vervelend genoeg! :W
 • Inge85Inge85 Gebruiker
  bedankt voor je antwoord..... moeilijk hoor.... maar je straalt erg veel kracht uit als je er zo over verteld....
  petje af voor jou.. en mensen met jou die hier last van hebben.
  slim die microlax had ik heel niet aan gedacht....... dan ben je natuurlijk al een heel eind kwijt..... Sterkte ermee en goed dat je toch dingen blijft doen... super hoor...
 • femstefemste Gebruiker

  Tja het zou heel goed kunnen dat die spieren slap zijn, ik denk wel dat dat zo is...

  Het lijkt me vreselijk om ermee te komen bij je huisarts, weet niet of ik het mijn mond uitkrijg..
  Zijn er geen oefeningen die je zelf kan doen, ik ga misschien wel even zoeken op internet, en anders toch maar naar de fysio..

  Helaas gaat het ook niet altijd alleen maar om druppels... Gisteravond was het weer zo erg.

  Ik ging naar het zwembad, ik heb een uur en een kwartier gezwommen, en was al vier keer naar de wc gegaan.. geen probleem opzich, maar toen had ik gedoucht en stond in het hokje me om te kleden (was net toen minuten daarvoor nog geweest) en ik moet opeens zo nodig en het lukte gewoon niet om het optehouden. Het was echt vreselijk naar want ik was helemaal uitgekleed en kon niet even snel naar een wc rennen, ik heb het toen maar in mijn handdoek laten lopen.. Zo stom gewoon als je het niet meer onder controle hebt...Ik was samen met mijn moeder en broertje, maar heb natuurlijk niets tegen hen gezegt, daarom is dit forum zo fijn, hier durf ik wel omdat sommige van jullie het zelfde hebben

  Het was voor het eerst sinds een tijd dat ik heb gezwommen, maar zo is het ook niet echt leuk. Was trouwens wel blij dat ik een zwembad heb gevonden met heel weinig chloot en een heel hoog plafond, was echt prettig geen last van benauwdheid.

  Zouden die astmamedicatie zo'n invloed kunnen hebben? Ik zit trouwens ook weer onder de kleine blauweplekjes, dus die medicijnen doen wel wat..
 • hai femste, wat verschrikkelijk naar voor je.
  Het is inderdaad heel genant om met dit soort problemen naar buiten te komen.
  Ik denk zelf dat je incontinentie niets te maken heeft met de pufjes, hoewel veel prednison (wat ik in het verleden veel heb gehad) wel invloed kan hebben.
  Ja, of je wel of niet naar de huisarts moet gaan is natuurlijk je eigen keuze.....
  Ik heb toen zo gedacht: ik kan blijven rondlopen, en accuut achter elk boompje kruipen al ik weer moet, maar als er oplossingen zijn (zoals fysio en medicatie) waarom zal ik mijzelf dan langer plagen.
  Daarbij krijgt een huisarts incontinentie problemen veel vaker op zijn spreekuur, en niet alleen bij oude mensen. Het is echt niets om je over te schamen bij een huisarts.
  Kun je je 'plas'probleem niet met je moeder of een goede vriendin bespreken?
  Misschien is dit nog een fijne site voor je:  http://www.incontinentie.net/.
  Heel veel sterkte, en laat je nog eens weten wat je gedaan hebt?  :W
 • femstefemste Gebruiker

  Dank je wel!!! :s)

  Het zal wel niet direct met de pufjes te maken hebben, maar ik vind het wel maf dat het pas de laatste twee jaar zich zo is gaan ontwikkelen, daarvoor had ik ook lang niet zo veel medicatie.

  Ik heb er eigenlijk ook nooit zo bij stilgestaan, dacht dat het wel weer over zou gaan.. Maar niet echt dus.
  Misschien komt het ook wel door al het hoesten ja.. En die spieren reageren gewoon heel zwak blijkbaar.

  Ik zal het misschien toch binnenkort eens met mijn huisarts bespreken, want je hebt gelijk, het is mooi irritant natuurlijk, en als er iets is wat helpt is dat fijn..

  Je hoort het wel!
 • Lisa.MLisa.M Gebruiker
  Hoi Emma
  ook ik heb veel last van incontinetie.Heb ook al een operatie achter de rug.( oprekking v de blaas ).Wat in het begin toch wel geholpen heeft.Maar dat komt na een paar jaar weer terug.Dus terug bij af.JNu heb ik de tena lady al een paar jaar via huisarts.....( Is gratis )Ook was het  niet alleen urine is,Ook vaker andere vlekjes in mij tena wat ik niet gevoeld had, Dat is als ik verkouden ben of iets te gekruids gegeten heb,Dan moet ik het echt in de gaten houden.Zo zie je maar,er zijn genoeg mensen die daar problemen mee hebben,en er niet voor durven uit te komen.
  *O* Groetjes Liesbeth
 • simonnesimonne Gebruiker
  Ja ook bij mij is dit het geval,ik ben incontinent voor urine.Dagelijks ben ik verplicht een grote tena te gebruiken,echt zonder gaat het niet. >:(

  Bedankt dat je er dierf over te schrijven dat is nu wel niet een probleem die zo vlug bespreekbaar is.

  Groetjes.  :Y

  Simonne *O*
 • wat fijn, al jullie reacties op mijn topic!
  Ik heb nl ook een tijdje gedacht dat het van de voeding kwam, ik vond het zo vreemd dat ik inco was op al jonge leeftijd. En het is bewezen dat ik allergisch ben voor van alles en nog wat qua voeding.
  Maar ik weet nu dat meer mensen inco zijn door het hoesten. En dat is fijn om te weten! :W
 • RoceeRocee Gebruiker
  Hallo allemaal,
  Een paar dagen te moe om te reageren maar ik herken dit allemaal zo. Wordt al jaren geplaagd door incontinentie door het hoesten. Heb als ik op stap ga altijd een verschoning bij me ondanks de Tena die ik gebruik. Periodes is het wat minder maar heb geen idee waar dat mee samenhangt. Kan nauwelijks urine én ontlasting ophouden als ik heel erg benauwd ben en, het raarste van alles, als ik naar het toilet geweest ben lijkt het alsof ik wat minder benauwd ben  :?. Zit het 'tussen m'n oren'? -O-
  Het is ook niet echt een vraag die ik aan mijn LA wil voorleggen.
  Voor de lezeressen die in de overgangsleeftijd zijn is het volgende wellicht ook herkenbaar. Opvliegers lijken erger als je benauwd bent en tijdens de menstruatieperiodes (als je die dan nog hebt af en toe) ben je superbenauwd en doodmoe. Je voelt je lichamelijk en geestelijk gesloopt. Ik heb dit deel wel aangekaart bij mijn LA maar hij zei daar geen kijk op te hebben in hoeverre (zulke forse) hormonale schommelingen beïnvloedend zijn. Als je bedenkt dat het begint te 'rommelen' met ong. 42 jaar en dat het door kan  'rommelen' tot na je 70e dan wordt je er niet vrolijk van. Wie worstelt er nog meer met deze zaken?

  Groet,
  Rocee
 • @rocee, ik ben nog niet in de overgang maar herken je verhalen van de hormonen en benauwd zijn wel degelijk tijdens de mesntruatie. Ik heb mede daarvoor jaren lang de pil geslikt (die zorgt voor een stabielere hormoonspiegel), en toen een tijdje gestopt. De benauwdheid kwam weer terug tijdens mijn menstruatie, evenals moehied en je zo suf en duf voelen dat slapen het enige is wat nog leuk was. Ben dus in overleg met de HA nu weer aan de pil.
  Als ik jou was zou ik de hormaoon schommeling en de incontinentie aankaarten bij de HA. Er zijn vast oplossingen! :W
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #18
  hallo allemaal, even nagedacht of ik nog op dit topic wilde schrijven (vroeger heette ik hier emma.zorgdrager :P ) .... ja, ik doe het toch. misschien dat andere mensen mijn verhaal herkennen.

  sinds 2007 is er niet veel veranderd, alleen dat de urine inco erger is geworden, zeker na de armbreuk/narcose.
  dus weer naar de ha. die stuurde mij naar een speciale bekkenbodemtherapeut. een dame die naast haar fysiotherapie opleiding nog een opleiding heeft van 3 jaar. Deze therapie is veel intensiever dan de therapie die ik eerder gehad heb.
  ook deze fysiotherapeut denkt dat de astma/hoesten grote invloed heeft op mijn incontinentie, en we hopen dat we er wat aan kunnen doen :?
  maar...... hoe goed dat ze ook haar best doet, het gaat me te langzaam. ik heb al zoveel therapietjes gehad voor klachten ontstaan door mijn astma dat ik geleerd heb om naar mijn lichaam te luisteren, dingen te herkennen. Ik ben dus geen beginneling die van niets weet, nog niet kan herkennen. Toch moet ik van haar opnieuw 'scannen' hoe mijn lichaam reageert...... weer bij de basis beginnen terwijl ik die allang heb...  :X
  nou van mij mag ze dus wel 10 tandjes sneller :Y
  Ik heb nu alweer genoeg van deze therapie, maar ga voor t goede doel mijn best doen, en ga de volgende keer zeggen dat ze 10 tandjes sneller bij me mag ;)
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  #19

  Knap dat je over zo'n toch wel vervelend onderwerp durft te praten. Ik heb het zelf gelukkig (nog) niet, hoop het ook nooit te krijgen natuurlijk maar als je het hebt is vast echt niet prettig. Wellicht zijn er wel andere die er last van hebben maar er niet makkelijk over praten en omdat jij al een topic hebt gestart ze er misschien makkelijker op in durven gaan dan wanneer ze zelf uit het niet een topic moeten starten. Dus super dat je het doet!
  Vervelend dat het, vooral sinds de laatste maanden, erger is geworden. Ben benieuwd hoe het met deze thearpie zal gaan, hopelijk heb je er op den duur toch baat bij. Heel veel succes met alles! ^O^
 • JippieJippie Gebruiker
  #20
  Ik heb het alleen als ik nodig moet en heel erg moet lachen, dan moet ik rennen *) en als ik heel erge hoestbuien heb, maar dan snachts, dan ben ik niet helemaal wakker en dan kan het me ook overkomen. Ik zit er niet zo mee. Ik denk dat heel veel vrouwen het hebben. De een wat meer dan de ander. Ik hoop dat die fysio gaat helpen! Ik herken wat je bedoeld met dat je weet hoe je lichaam reageert, lastig om dat weer helemaal bij het begin te moeten beginnen! Misschien ziet ze naar een paar keer dat het bij jou echt zo is! Heel veel succes!
 • Hanna41Hanna41 Gebruiker
  #21
  PFFFFFFFFffff, gelukkig ben ik niet de enige.. Ik heb dat ook, door het hoesten urine incontinet.
  Niet zo erg,maar het is er..
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #22
  beankt voor jullie reacties!!!!! dat doet goed.

  @eef, ik denk altijd dat je beter open over dingen kunt zijn dan stilletjes in problemen. maar t is inderdaad geen onderwerp waar je bij de koffie even over praat :P familie en vrienden weten de reden waarom ik soms 'luiers' omheb, of weer de bosjes in duik ;)

  @jippie, zou ik ook niet doen hoor er mee zitten in jou geval, ongelukjes gebeuren.... zolang t maar niet dagelijks ellende geeft :s) maar... wordt het erger dan is fysio een goede optie.. ooit wordt je 60 of 80 en dan moet t niet heel heftig zijn he
  met de fysio heb ik overlegd dat t 10 tandjes sneller mocht, dit begreep ze gelukkig.

  @hanna, je bent echt niet de enige... :X

  inmiddels is er verschillende onderzoekjes gedaan bij de fysio, en er is goede kans dat t beter kan gaan met de incontinentie van (urine en) ontlasting.
  Jammer dat astma ook dit soort gevolgen kan hebben...
  nog een tip? er is een goede site over urine incontintie http://blaasproblemen.forum2go.nl/
 • HJHJ Gebruiker
  #23
  Hopelijk geeft het spoedig resultaat
  Heel veel succes met fysio Ems. O+
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  #24
  Dat is goed nieuws Em!
  Ik hoop dat het inderdaad ook echt positieve uitwerking zal hebben, succes ermee! ^O^
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #25
  ;) Inmiddels is het zo'n 5 jaar verder  :Y
  en ik open dit topic weer

  Inmiddels heb ik van 3 verschillende fysiotherapeuten in verschillende jaren intensief bekkenbodemtherapie gehad. Alle 3 fysiotherapeuten deden het anders, goed om zo alle manieren van aan en ontspannen te trainen.

  Helaas heeft het niks opgeleverd.
  De mdl arts ontdekte samen met de dietiste dat ik tarwe allergie had en coeliakie, een dieet scheelde me wel, ontlasting werd normaal, maar helaas lijken de spieren (of de prikkel vanuit de hersenen), steeds sterker en willekeuriger te worden
  De mdl arts vond dat er iets op gevonden moest worden, en nu mag ik een microlax nemen als ik een dagje weg ga en waar weinig/geen toiletten in de buurt zijn.
  Ook heb incontinentie materiaal om op deze dagen voor de urine.

  Oh, wat sneu, zul je nu denken :@<;br />Nou....... microlax en inco materiaal is zoveel fijner dat steeds weer ellende, dat ik er erg blij mee ben.
  En ik zit er op deze manier niet zo mee, gelukkig  :s)

  tja, astma en de medicatie veroorzaakt ook dit hierboven bij sommige mensen.
 • SienSien Gebruiker
  #26
  Jammer dat de therapie niet echt wat heeft opgeleverd. Nu ik in een rolstoel zit moet ik ook steeds zorgen dat ik op tijd naar het toilet ga, ik kan nl niet even snel rennen omdat het dringend is! Zeker als ik bvb op bed of op de bank ben, dan moet ik eerst in mijn rolstoel raken, dan naar het toilet, dan op het toilet, dan m'n broek nog uit krijgen... Als je niet kan staan of stappen is dat niet alleen een hele inspanning, maar het kost ook aardig wat tijd! Als ik heel erg moet hoesten of lachen heb ik het dan ook wel eens moeilijk. Maar ongelukjes heb ik echt zo goed als nooit gelukkig.
  Ik vind het erg knap van je dat je er op deze manier mee omgaat. Mij lijkt incontinentiemateriaal enzo ook fijner dan in een isolement raken, maar het blijft voor velen een taboe en niet makkelijk om te aanvaarden. Fijn dus dat jij er je draai in hebt gevonden en er ook open over praat, daar help je volgens mij ook anderen mee!
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  #27
  Als ik heel erg hoest, zoals de laatste 2 weken, verlies ik ook urine en ontlasting, door de druk van het hoesten.
  Ik moet sowieso altijd snel naar het toilet rennen als ik aandrang heb. Lastig. Thuis maakt het niet uit, maar buiten de deur.....
  Fijn dat je er zo mee omgaat Ems, ik zou ook kiezen voor inco materiaal i.p.v. een isolement.
  Oma Akke
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #28
  Het lijkt een vrouwenprobleem, maar ik zie zelfs in de supermarkt inconmateriaal voor mannen liggen tegenwoordig.
  Na een paar bevallingen, jaren hoesten, is het slot bij mij ook wat minder goed af te sluiten.
  En het is best nog wel een taboe.
  Dames, tijdens een lachbui is het soms ook overstroming, toch :s)
  Toch blijven we maar lachen. :Y
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #29
  Wat zitten we toch in het zelfde schuitje met zijn allen. Heb het gelukkig alleen bij behoorlijke inspanning maar moet er wel erg opletten. Probeer bijvoorbeeld eerst ergens naar het toilet te gaan voor ik thuis kom met de boodschappen. Het naar binnen brengen van de boodschappen is een inspanning die zorgt dat aandacht naar de longen gaan en verlies ik een stukje controle over mijn blaas. Dan moet ik of rennen naar het toilet of het is gewoon al net ietsje te laat.

  Heb dit wel eerder hier ook aangegeven blijf er last van houden. Gelukkig is het minder dan een aantal jaren terug toen ik zo een hele slechte periode had. In die periode kreeg ik ook incontinentie materiaal ervoor dat is nu niet meer nodig gelukkig.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #30
  Sien schreef: »
  . Fijn dus dat jij er je draai in hebt gevonden en er ook open over praat, daar help je volgens mij ook anderen mee!
  dankjewel Sien, met je reactie maak je me verlegen. De reden dat ik dit open bespreek hier is dat ik idd hoop dat anderen ook geholpen worden.
  Ik schaam me er echt niet voor, maar het is ook geen onderwerp om mee rond te strooien.
  Thirza schreef: »
  Toch blijven we maar lachen. :Y
  Helaas is het geen vrouwenprobleem, incontinent zijn van urine en ontlasting. Al komt urine inco vaker voor bij dames, omdat die een kortere route hebben van blaas naar buiten. en zwangerschappen ook invloed kan hebben.
  Tuurlijk blijven we plezier maken, blijven we lachen. Het is een vervelend probleem, maar niks om depressieverig over te zijn. Mijn astma geeft me veel meer ellende en beperkingen hoor.

  zal ik nog even doorkletsen over dit onderwerp?
  Ik ben namelijk zo blij met mijn inco verpleegkundige. Bestel inco materiaal, en wil er onderbroekjes van de firma bij. Zegt ze: doe dat maar niet. ze zijn duur, dik en niet vrouwelijk. Je bent nog zo jong..... Je kunt beter goed zittende slips halen bij een lingerie zaak.
  Dat gedaan en nu heb ik broekjes waar je t inco matriaal niet eens doorheen ziet. en t heeft nog een leuk vrouwelijk randje ook :-)

  eerst had ik witte slipjes gekocht, maar daar zag je t incomateriaal doorheen. dus ik weer terug om de slip te ruilen voor zwart.. toen heb ik de echte reden ook maar 'opgebiecht'. Niks geen rare reactie, maar een begripvolle reactie.
  Zo zie je maar, je kan er prima eerlijk over zijn ;-)

Log in of Registreer om te reageren.