Zelf sinus spoelingen doen thuis. Verbluffende resultaten!

Graag wilde ik hier mijn ervaring delen als alternatief voor de diverse medicatie die gebruikt wordt bij onze klachten. Sinds een ruim jaar doe ik regelmatig (wekelijks) sinusspoelingen onder de douche. Er is veel over te lezen. Zoek op sinus rinse of nasal irrigation en je bent even 'n paar dagen zoet. Allengs mijn eigen "recept" gevonden na wat experimenteren. Als je googled op (met aanhalingstekens) "Post op nasal irrigations" dan kom je op 'n pdf document met wat ingrediënten.

Praktijk: Ik gebruik gewoon 'n ordinaire Spa waterfles van ca 700 ml met zo'n handige stompe blauwe dop. Die past lekker op je neus. Ik vul de fles half met lauw kraanwater en doe er 1 tot 1 1/2 theelepeltje gewone keukenzout in. Soms ook nog 'n TL zuiveringszout (extra reiniging). Verder voeg ik 15 druppeltjes Betadine toe. En met dit goedje spoel ik m'n sinusholtes door. Achterover, naar de zijkant, fles op de neus en zachtjes (!) leegdrukken. Ene neusgat in en aan de andere kant er weer uit. Met achterover leunen bereik je de beide voorhoofdholtes, de beide kaakholtes (zij het minder), de zeefbeenholte en ook het middenoor gedeelte. Als je vol zit (bij mij ca 60 ml) dan kun je ook nog klaren, waarmee je ook de beide buizen van Eustachia meepakt.

Het resultaat is verbluffend! Ik gebruik nog maar 1 Seretide pufje per dag (25/250) en van de Nasonex en dat soort neusspray's ben ik af. En het belangrijkste: Veel minder of soms nog nauwelijks piepen en zagen met ademhalen en verminderde slijmproduktie (sputum). Het kost nauwelijks wat, je kunt het onder de douche doen, het lucht op en je houdt je KNO gedeelte in topconditie. Je slijmvliezen worden weer zoals ze ooit bedoeld waren. Verder doodt de Betadine nare bacteriën. Waarschijnlijk ook de goede, vandaar dat ik het niet dagelijks doe tenzij ik een opvlamming heb. Die heb ik trouwens veel minder dan vroeger.

En nee, het prikt niet. Immers, de door mij beschreven verhouding hierboven benadert die van de menselijke traan qua zoutgehalte. Je "fopt" het lichaam er als het ware mee en voelt dus geen pijn. Wat je met water zonder zout zeer zeker wel voelt!

Reacties

 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Waarvoor gebruik je niet de neusdouche?
  Ik heb zelf een rhinohorn neusdouche en gebruik deze ook onder de douche. Ik gebruik hem zelf op aanraden van de kno arts, wegens problemen met behoorlijke bloedneuzen (kunnen gerust een hele dag duren) en de neus blijft iets schoner.
  Helaas bij mij heeft het niet veel effect op mijn snotneuzen. Ipv dat ik 1 pakje zakdoeken per dag gebruik, zit ik nu op 1, 5 in 2 dagen.
  Op mijn astma heeft het ook niet veel effect, ben nog steeds te benauwd en puf genoeg.
  Denk bij lichte astma dat het zeker effect kan hebben, niet bij zware astma.
 • charliefoxcharliefox Gebruiker
  Neusdouche / neti pot heb ik, zelfs meerdere. Ben alleen gedurende het afgelopen jaar (verantwoord) experimenteren overgestapt op de bekende Spa waterflesjes uit de supermarkt. Makkelijker schoon te houden. Na gebruik omspoelen en ondersteboven - open - wegzetten. En als je 'm vergeten bent, koop je gewoon 'n nieuwe. Daarbij vernieuw ik ze sowieso ivm de hygiëne om de paar weken. Je kunt erin knijpen (niet te hard, met beleid!). En er kan meer in, naar keuze tot max 700 ml. Zouthoeveelheid en/of Betadine hoeveelheid aanpassen uiteraard.

  Ik heb ook waterstofperoxide 3% gebruikt als toevoeging. Op 'n 700 ml Spa fles 4 witte dopjes vol van het waterstofperoxideflesje. Dat was nog draaglijk. Al met al, zelf al veel uitgezocht maar wel na raadplegen van de (vele) Engelstalige sites. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van de methode en de meeste professionals (longartsen en KNO's) raden de methode af. Echter is dat naar mijn idee omdat het (nog) niet uitgebreid wetenschappelijk onderzocht is. Google op "Nasal irrigation hazards" en je komt bij de kanttekeningen van de methode.

  Ik gebruik zelf overigens altijd gewoon Nederlands kraanwater, zo uit de kraan zonder koken. Water in NL is schoon genoeg. Al met al, ik heb er heel veel baat bij en ga er dus mee door. En nee, het zal mijn kwalen nooit helemaal weg kunnen nemen, zeker niet bij de zwaardere gevallen (wat is zwaar, ik vind dat ik er behoorlijk last van heb in het leven). Echter geeft het veel verlichting en ik kan met minder medicatie terecht. Ook niet verkeerd, toch?

  P.s. reactie hierboven: Alleen water en zout (nasal solution) gebruik ik als de sinussen rustig en gezond zijn. Om de zoveel spoelingen voeg ik Betadine toe en met name als ik toch nog 'n opvlamming tussendoor krijg door 'n koutje of griepje (ondanks de jaarlijkse griepprik). Misschien kan die Betadine of waterstofperoxide een oplossing zijn tegen de snotneuzen.
 • JubikelCatsJubikelCats Gebruiker
  Voor mij is het met de neusdouche voornamelijk pappen en nathouden.
  Ik moet een grote operatie aan neus en neusholtes hebben,  alleen zit met recente massale longembolien. Operatie is te risicovol op dit moment.
 • charliefoxcharliefox Gebruiker
  Beste mensen, even 'n update op dit door mij geopende topic. Ik heb in november 2013 een FESS laten doen, op eigen verzoek overigens. Nu ruim 'n half jaar later lijkt er verbetering in het nasale gedeelte, maar niet echt spectaculair. Ik was in dat gedeelte al behoorlijk "clean" en had er niet zo vaak last van. In april ben ik ook 4 dagen in Heideheuvel geweest voor een observatieperiode. Prima tijd, veel geleerd, maar 3 maanden daar verblijven lijkt me niks. De observatie vond ik ook al wat lang. Ondanks het veel geleerd, merkte ik toch ook dat ik veel zaken al wist wat men mij daar vertelde. Wél is er een diagnose gesteld voor bronchiëctasieën. En laat ik, maar ook de diverse longartsen hier in A'dam, al die jaren "bezig geweest zijn" met astma! Okay, ik heb allergisch astma, maar heb het door de 2dd Seritide 50/250 diskus redelijk onder controle. Heb soms een opvlamming. Meeste last heb ik van het dagelijks sputum ophoesten. Eén van de symptomen van BE, weet ik nu!

  Ik gebruik nu sinds enige weken paar keer daags waterstofperoxide (3%) als inhalatiemiddel. Google maar eens op Engels, inhaler hydrogen peroxide. Ik heb zo'n simpel plastic neusverstuivertje er voor waar eerst zoutoplossing in zat. Ik verstuif en zuig de nevel op terwijl ik inadem (eerst volledig uitademen). Ik doe meestal 4-6 verstuivingen per keer op 2 inademingen (2-3 verstuivingen achter elkaar op één ademhaling). En dat zo'n 2-3 keer per dag. Just to be sure: Ik gebruik 'm dus voor mijn longen door de mond. Bacterie doder, zeg maar.

  De sputum produktie is behoorlijk verminderd sindsdien! Kortom, zelf wat doktoren is helemaal zo gek nog niet. Ik kom al 12 jaren bij longartsen in A'dam, maar nooit over BE gesproken. Eigenlijk vind ik het te treurig voor woorden. Ook nooit een LVK toegewezen gekregen, maar nu op verzoek van heideheuvel wel.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Hoi Charliefox, jij bent een bikkeltje zeg, met dat spoelen.  Ik spoel ook wel regelmatig, maar dan gewoon met lauw water met een lepeltje keukenzout. Dat is mij heftig genoeg. ;)
  Volgens mij doe jij dat wel goed met die spaflesjes, toch wordt er gewaarschuwd voor de groei van bacteriën in minieme beschadigingen van zo'n flesje.
  Ik heb zo'n soort "lampje van Alladin" , geheel van gladde kunststof en die moet ook elke week uitgekookt worden. Ik meen dat er zelfs nog een berichtje staat op deze site, ergens.
  Ik ken trouwens ook mensen die met babyshampoo spoelen.  :)
 • charliefoxcharliefox Gebruiker
  Update 5 jaren later van TO:
  Inmiddels 58 jaar en medicatie vrij!
  Sinds 2001 allerlei soorten corticosteroiden bende in mijn lijf gepuft en gespoten (neus).
  Nog steeds sinusspoelingen en ook soms vernevelen, 2-3x per week. Met de Freeway_Elite.
  Zowel in de sinusspoelingen als in de Freeway gebruik ik 2-3 druppels tea-tree.
  Anti bacterieel en tevens tegen vieze schimmels die ik ook soms in de longen had (aspergillus!).
  Nu allemaal niets meer van dat alles.
  Met name het dikke smerige sputum is passé, dus geen "vernauwde" ademhaling meer.
  Waardoor soms hyperventilatie.
  Probeer het maar eens een tijdje. Kost geen drol!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Helaas kunnen mijn longen niet tegen tea tree, zodra het flesje open is krijg ik het al spaans benauwd.
  Wel fijn dat het jou zo goed heeft geholpen!
 • MorenaMorena Gebruiker
  Brrrr , ik krijg al een paniekaanval als ik aan een neusspoeling denk ... lijkt me hetzelfde gevoel als verdrinken ... en Tea tree is heerlijk voor mijn teennagels , als ik weer schimmel heb na antibiotica of prednison .
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Morena nee neusspoelen valt echt mee, dat dacht ik ook maar is echt niet zo want je kan nog door je mond ademen en het helpt mij een hoop longontstekingen te voorkomen:)
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  #10 edited november 2019
  @Morena , is reuze gemakkelijk hoor! Ik gebruik de Rhino horn. Je houdt je mond open en spoel je je neusgaten. Echt niets aan. :) Google maar eens.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Zelf vind ik de nasofree fijner en komt er meer los, maar genoeg filmpjes op youtube te vinden:) mijn kno-arts vindt de nasofree ook beter dan de rhinohorn tegenwoordig. Maar overleg het eens met je arts. Wij kopen bij de appie gewoon een pak keukenzout zonder jodium moeders gebruikt rhinohorn gedurende verkoudheden en ik de nasofree hele jaar door. Maatschepje van de rhinohorn is wel enorm handig moeten ze eigenlijk ook bij de nasofree leveren vind ik
 • MorenaMorena Gebruiker
  @Anna50 en @Nckiie ... ik heb dus gegoogeld en dat had ik beter niet kunnen doen.. krijg het al doodsbenauwd als ik het zie !!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Morena echt ter geruststelling je kan gewoon door je mond blijven ademen:D ik denk dat je het gewoon eens moet proberen of bij iemand moet zien die het regelmatig doet in het echt en vragen wat je voelt en wat er gebeurt. Ik kan daarna weer door mijn neus ademen en wat er soms los komt is heel vies maar het helpt wel en het verzakt daardoor minder naar de longen omdat je het schoonspoelt. Kan me voorstellen heel goed voorstellen dat je er tegenop ziet. Ik heb het ook te lang uitgesteld en ik vind het een verademing erna, maar heeft wel een jaar geduurd voor ik eraan ging! Dus wen vast aan het idee wie weet helpt dat je wat. Ik kan soms ook niet meteen omschakelen om iets te doen, moet ik dan ook aan wennen.
  Stom voorbeeld wellicht heb nu een nieuwe brace en heeft dezelfde functie zou dezelfde stevigheid moeten bieden maar voelt veel instabieler. Is kwestie van wennen, liefste stap ik terug over op mijn oude maar na 5 jaar is die wel op. Dus moet hem nu minimaal een maand dag en nacht dragen (moet sowieso) en dan hoop ik dat ik hem kan gaan vertrouwen en eraan wen. Wellicht is dit in mindere maten soortgelijk met het neusspoelen voor jou.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik kreeg op een gegeven moment ook het advies om te gaan spoelen en ben toen begonnen met een spuitje en dat vond ik vreselijk. Al snel overgestapt op de rhinohorn en dat vind ik veel fijner. Het voelt ook echt fijn daarna en voor mij is het nu net zoiets als tanden poetsen.
 • MorenaMorena Gebruiker
  @Nckiie Zoals jij heb beschrijft klinkt het idd heerlijk dat je neus helemaal open is ! Maar waarom heeft dan neusspray met zoutoplossing totaal geen enkel effect ??
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Morena omdat dat veeeeeeel te weinig is en hooguit je eerste holtes bereikt. Met de rhinohorn laat je het door alles stromen en met de nasofree spuit je echt door al je holtes en komt de troep er echt uit bij allebei komt de troep eruit maar met de nasofree bij mij beter, omdat je zelf de kracht kan bepalen en er meer kracht op zit maar is wel veilig en in samenwerking met kno-artsen uitgevonden dacht ik. Je gebruikt dan ook 250 ml en zo’n spray is natuurlijk maar paar druppeltjes. Dat is het grote verschil.

  Heb ook een spuitje gebruikt gewoon waarmee ze infuus flushen ofzo maar dat had geen effect zei de kno-arts, dus die zei toen dat hij mijn de nasofree aanraadde, ondanks dat ik de rhinohorn al had.
 • MorenaMorena Gebruiker
  @Nckiie , het klinkt heel aantrekkelijk , omdat ik sinds ik niet meer rook erg veel last van een berstopte neus heb ... maar ik zal er nog heel lang over moeten denken ... ik snuif nog liever cayennepeper ( schijnt ook te helpen, zeggen ze :-)
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ook ik spoel regelmatig, vind het fijn, neus is dan weer vrij en alle troep is er uit.
  eng of griezelig is het niet. ik doe het met de rhinohorn
Log in of Registreer om te reageren.