ervaringen met zijden dekbed?

mwmw Gebruiker
Aangezien ik het (ondanks medicatie voor mijn astma) toch steeds benauwd krijg van synthetische dekbedden, wil ik een zijden dekbed proberen.
Ik kan niet tegen stof (het gaat bij mij dus niet zozeer om de mijt, maar om het stof zelf).
Nu zei de dame van de webwinkel dat zijde absoluut anti-huisstofmijt is, dus dat een anti-allergie hoes niet nodig zal zijn.
Omdat ik  niet tegen stof kan, dacht ik dat zo'n hoes wel nodig zou zijn.
Maar zij zei dat zijde zo glad is, dat er eigenlijk geen stof in of op komt, alles glijdt er meteen af.

Mijn vragen:
1)zijn er mensen of deskundigen die ervaring hebben met een zijden dekbed bij astma klachten?
2)weet iemand of er om een zijden dekbed ook nog een anti-allergiehoes nodig is, als je niet tegen stof kunt?
M.a.w.: wordt zijde stoffig? (zijde kun je alleen stomen, dus ik moet het wel weten..)

Reacties

 • jippie46jippie46 Gebruiker
  Ik heb geen ervaring met zijde, maar elke verkoper zal zijn artikel proberen te verkopen.

  Ik ging laatst voor een nieuw warm dekbed en toen zei de verkoper dat ik als ik het koud had een nieuw matras moest nemen :@, ik heb daar gelijk niets meer gekocht.

  Wat een optie is voor jou is misschien een astmahoes om je dekbed. Tegenwoordig zijn ze niet meer zweterig en die van mij voelt fijn!

  Iets wat je niet kunt wassen zou voor mij geen optie zijn, want alleen op 60 graden haal de de huisstofmijt eruit.

  Sterkte
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Heb gelukkig geen huisstofmijt allergie zou erg ongelukkig worden denk ik want ik kan niet tegen synthetische materialen. Draag ook alleen natuurlijke materialen zit er teveel synthetisch in heb ik er last van, sokken met 5 procent synthetisch gaat nog wel.

  Heb wel dekbed overtrekken van zijde en mijn gordijnen in het hele huis zijn van zijde en dat bevalt me prima en zijn inderdaad geen stofnesten. Het klinkt erg duur ik weet het maar heb jaren geleden uit India een aantal rollen zijde meegenomen.
 • mwmw Gebruiker
  Hallo Marcus,
  Dank voor je reactie, die gelijk een nieuwe vraag oproept. je zegt dat je niet tegen synthetische materialen kunt. Bedoel je dan dat je daar astmatisch op reageert of staat het los van je longklachten? En  van welk materiaal is je dekbed zelf dan (niet de hoes)? Groet Margreet
 • MarcusMarcus Gebruiker
  op 1356080242:

  Hallo Marcus,
  Dank voor je reactie, die gelijk een nieuwe vraag oproept. je zegt dat je niet tegen synthetische materialen kunt. Bedoel je dan dat je daar astmatisch op reageert of staat het los van je longklachten? En  van welk materiaal is je dekbed zelf dan (niet de hoes)? Groet Margreet


  Overal vind je informatie over koude en je als astma patiënt goed inpakken, dat astma patiënten moeite hebben soms om op te warmen en het vaker koud hebben. Nergens ben ik berichten tegengekomen over warmte weer kwijt raken.

  Het is ook logisch als je long inhoud minder is zoals bij mij nog maar 40 procent heb je ook moeite om je warmte kwijt te raken bij synthetische materialen krijg ik het stik benauwd en warm van wat weer lijdt tot extra aanvallen. Het eerste wat ik ook vaak dan doe als ik thuis kom, kleren uit en linnen huisbroek en katoenen shirt aan. Het is best lastig omdat koude ook weer een prikkel is voor me.

  Kan het al merken als ik ergens op bezoek ben en op de bank zit en die bank is gevuld met synthetisch materiaal ik krijg het heel warm en benauwd begin dan soms te zweten en je kan me afvoeren als ik daar niks aan doe. Dan sta ik op en pak bijvoorbeeld een eettafel stoel.

  Ander nadeel dat ik heb is dat ik een hele dichte haar inplant heb op mijn hoofd of te wel een dik vachtje het moet eerder goed uitgedund worden bij de kapper dan dat het echt lang is. Je verliest namelijk ook veel warmte via je hoofd. Zal in ieder geval niet snel kaal worden.

  Zo draag ik dus alleen natuurlijke materialen  - jassen en dergelijke met dons of wol gewatteerd. Katoenen shirts et cetera et cetera.

  Heb verschillende dekbedden - 100 procent dons en wol.
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Beste Margreet,

  Ook wij hebben geen ervaring met zijden dekbedden en huisstofmijtenallergie.
  Het lijkt te kunnen, maar dat zegt dus niets.
  Hopelijk krijg je meer reacties op dit forum, zodat je een goede keuze kunt maken.
  Het is wel: hoe droger je het dekbed na het slapen houdt: dus open laat liggen, hoe minder prettig het voor evt. mijten is.

  Hartelijke groet,
  de Advieslijn
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Hoi Margreet, mijn man kon helaas niet meer tegen het scheerwollen dekbed, dus wij kochten ook een synthetische, maar daar is zoveel verschil in. Als je een goedkope merkloze aanschaft, zijn die vaak heel benauwd of juist te koud.
  Ik was een keer in een winkel, waarin de verkoper een dekbed behandeld met Aloë Vera aanbeveelde. Ik vond het nogal een dubieus verhaal, heb ze toch maar gekocht en het bevalt prima.
  Ik heb op internet gezocht en hier en daar wordt het wel aanbevolen bij allergie.  Maar mijn man, behoorlijk gevoelig voor huisstofmijt, slaapt er prima onder. Het is een heel luchtig en licht dekbed. En vriendelijk geprijsd!
 • mwmw Gebruiker
  Dank voor alle reacties tot nu toe.
  Marcus, je verhaal is voor mij interessant, omdat ik ook niet goed tegen allerlei synthetische dingen lijkt te kunnen. Nooit iemand gevonden die zich daarin herkende en niet te verklaren. Maar je verhaal over warmte afvoer zou kunnen kloppen. Zelf denk ik dat ook een reden kan zijn dat synthetische dingen vaak vezels zijn. En daar kunnen stukjes vanaf vliegen, misschien. Never mind, ik ben weer iets gesterkt in mijn ervaringen ;),
  als tip heb ik nog de Falke Harvard sokken: maar twee procent synthetisch , echt heerlijke mooie sokken!Dag!Mrgr
 • SlaapexpertSlaapexpert Gebruiker
  Beste MW,

  Als slaapexpert en zijdespecialist zal ik uw vragen mbt een zijden dekbed en astma, zo goed en objectief mogelijk beantwoorden.

  Uw vragen
  1)Zijn er mensen of deskundigen die ervaring hebben met een zijden dekbed bij astma klachten?
  Ja. Ik heb zelf astma, niet allergisch type, echter ik krijg klachten bij stof in de slaapkamer. Slaap ik elders waar men een dons dekbed heeft, gordijnen, tapijt... dan krijg ik snelle toename van klachten.
  Ik heb jaren ervaring met slapen onder een 100% zijden dekbed + rolgordijnen + anti huisstofmijt matrasbeschermer en dito voor het hoofdkussen + laminaat. Dan heb ik geen klachten.  Ik weet uit ervaring dat mensen met allergie/ astma vaak veel verlichting ondervinden bij het slapen onder zijde.


  2)Weet iemand of er om een zijden dekbed ook nog een anti-allergiehoes nodig is, als je niet tegen stof kunt? M.a.w.: wordt zijde stoffig? (zijde kun je alleen stomen, dus ik moet het wel weten..)
  Een echt goed zijden dekbed is van Mulberry zijde, niet van wildzijde. Mulberry zijde is anti allergisch, wildzijde niet en het is inderdaad niet wasbaar. Dat is het eerste wat belangrijk is.

  Ten tweede: in zijde leven geen huisstofmijten, zijde is als een woestijn voor hen.
  Trekt zijde stof aan? Nee, het is anti statisch en er komt geen stof in. Dat stof zou voeding zijn voor huisstofmijten en stof komt niet door de zijden tijk heen. Bovendien is zijde te droog voor huisstofmijten om in te leven.


  Met een 100% zijden dekbed is het niet nodig om een anti allergische dekbedhoes te gebruiken. Een matrasbeschermer, van ademend materiaal zoals Tencel, is wel aan te bevelen. In uw matras kruipt wel vaak stof en huisstofmijten, net zoals in uw hoofdkussen. En daar ligt u toch met uw neus in...vervang daarom uw hoofdkussen eens in de 4 jaar.

  Zijde biedt ook een droog slaapklimaat, houdt uw lichaamstemperatuur meer constant dan andere dekbedden en helpt tegen nachtzweten.

  Een zijden dekbed biedt veel voordelen voor de gezondheid. Er hangt wel een prijskaartje aan.
  Een alternatief is een dekbed dat u op 60 graden kunt wassen. Dat dient u dan wel vaak te wassen, dat zal ook snel slijten en op de lange termijn waarschijnljik evenveel kosten. U kunt zich ook orienteren op een bamboe dekbed.

 • WijsneusWijsneus Gebruiker
  jippie46 schreef: »
  Ik heb geen ervaring met zijde, maar elke verkoper zal zijn artikel proberen te verkopen.

  Ik ging laatst voor een nieuw warm dekbed en toen zei de verkoper dat ik als ik het koud had een nieuw matras moest nemen :@, ik heb daar gelijk niets meer gekocht.

  Wat een optie is voor jou is misschien een astmahoes om je dekbed. Tegenwoordig zijn ze niet meer zweterig en die van mij voelt fijn!

  Iets wat je niet kunt wassen zou voor mij geen optie zijn, want alleen op 60 graden haal de de huisstofmijt eruit.

  Sterkte

  Kan je me ook vertellen hoe oud je matras was op dat moment? Ik had het tot voor kort erg koud in bed, ook al had ik 2 donzen dekbedden en een goed ventilerend Auping matras. Maar ook veel liggen transpireren; ondanks een molton en hoeslaken was mijn matras toch vaak gewoon vochtig. Luchten en bed verschonen (katoenen hoezen) en toch bleef ik stijf van de kou en tegelijk in een klef vochtig bed wakker.
  Mijn matras was inmiddels ruim tien jaar oud, ik heb een nieuwe gekocht (dezelfde van Auping alleen nu met afritsbare hoes) en ja hoor.. héérlijk.
  Ook maar een fijn aanvoelende synthetische (dure) dekbed gekocht; je zou er absoluut niet van gaan zweten. Wel dus... daarom zit ik nu uit te vogelen wat ik ga kopen: dons of zijde. Spijt dat ik dat synthetische ding heb gekocht, goedkoop is duurkoop..

  Maar een matras gaat acht tot tien jaar mee: daarna kan je hem echt weggooien. Ik hoorde ook af en toe de pocketvering kraken ahw en ik slaap alleen in een tweepersoonsbed, nou ja 1.40 breed en weeg max. 60 kilo dus doorgezakt vanwege overbelasting kan bijna niet.

  Ben benieuwd of er nog iemand reageert met een tip voor een goed en betaalbaar dekbed van dons/zijde. Het gaat toch altijd snel om veel geld en het zweten 's nachts met bijbehorende nachtmerries en benauwdheid ben ik méér dan zat!

  Zie nu pas hoe oud dit topic is maar laat het toch staan, niet geschoten is altijd mis tenslotte ;)
 • WijsneusWijsneus Gebruiker
  P.s.: het is wel zo dat donsdekbedden te koop zijn met een zeer dichtgeweven stof zodat mijt er niet in gaat zitten. Goed luchten en als je er de ruimte voor hebt: af en toe een nachtje in de vriezer doodt huismijt ook. In de zon hangen (het wordt heet de komende dagen, maak daar gebruik van) is ook echt een goed idee; ook de grote wasdrogers van BP benzinestations kun je gebruiken (want groot en worden desgewenst loeiheet) zodat je het effect van wassen op 60 graden hebt. Paar tennisballen erbij en je dekbed is lekker opgeklopt ook na een poosje draaien!
Log in of Registreer om te reageren.