Budesonide zwangerschap

Ik heb tijdens mijn eerste twee zwangerschappen geen budesonide gebruikt de eerste trimester. Het was heel heel zwaar maar het was me gelukt. Nu ben ik opnieuw zwanger maar mijn astma is erger geworden waardoor ik genoodzaakt ben het te gebruiken. Ik voel mij nu schuldig tegenover de baby in mij.
Ik weet dat budesonide veilig zou zijn, maar ik zit toch met angsten. Ik ben op zoek naar ervaringen van moeders die dit ook de eerste trimester gebruikt hebben en waar het goed bij is gegaan en de baby gezond (mind en body) geboren is. Dit geeft mij namelijk hoop en kan de angsten doen verminderen.

Reacties

 • Suus01Suus01 Gebruiker
  #1 edited 21 januari
  Gefeliciteerd met je zwangerschap!

  Volgens de informatie in het Farmacotherapeutisch Kompas kun je budesonide gebruiken tijdens de zwangerschap.

  Als je een tekort aan zuurstof zou krijgen tijdens je zwangerschap, dan gaat de beschikbare zuurstof eerst naar de moeder. Dan pas naar het kind. Een instabiel(er) astma is mede om die reden zorgelijk tijdens een zwangerschap.

  Als je blijft twijfelen is mijn advies om het gebruik van je medicatie met jouw arts te bespreken. Die kent jou en jouw context. Die kan je vast ook vertellen over zwangerschappen die goed zijn gegaan met het gebruik van puffers. Hoewel dat vaak geen directe ervaringsverhalen zijn zoals jij nu graag hoort. Dat snap ik ook.

  Ik wens je een mooie zwangerschap, goede bevalling en een gezond kind toe!


 • jippie46jippie46 Gebruiker
  Jammer dat de zoekfunctie het niet meer doet😳. Ik kan me herinneren dat een longarts deze vraag al eens heeft beantwoord! Weet iemand anders dat ook nog?

  Wat ik me van het antwoord herinner is dat ontregeld astma schadelijker is voor moeder en het ongeboren kind dan een onderhoudsdosering budesonide.

  In ieder geval van harte gefeliciteerd met je zwangerschap.

  Wellicht kun je beter vertrouwen op wat de longartsen en onderzoeken hierover zeggen en schrijven, dan het luisteren naar verhalen van anderen, maar dat is mijn persoonlijke mening.

  Elke astmapatiënt is immers ook anders.

  Heel veel sterkte
  Jippie
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Klopt @jippie46 dat kan ik me ook nog herinneren en is me vaker ter oren gekomen door verschillende longartsen.

  @Lisaislief nog gefeliciteerd met je zwangerschap trouwens! En ik heb op je andere bericht gereageerd😊
 • NckiieNckiie Gebruiker
  https://www.longfonds.nl/zwanger-en-astma-zorg-goed-voor-jezelf

  Citaat hieruit: Blijf inhalatiemedicijnen (puffers) vooral gebruiken. De baby heeft er geen last van en een longaanval is veel schadelijker voor een ongeboren kind.
 • jippie46jippie46 Gebruiker
  @Nckiie goed van jou😀. Dat bedoelde ik inderdaad!
 • Mamv2Mamv2 Gebruiker
  Ik ben ook moeder die bij beide zwangerschappen de medicatie gewoon moest blijven gebruiken. Ventolin alleen deed niet voldoende. Mijn kinderen zijn inmiddels 15 en 13 jaar oud. Hier zeiden de longarts en de gynaecoloog beide dat als astma ontregeld is, dat dat meer schade aanricht dan het gebruik van de budesonide. Dit was toen ook de enige die ik wel mocht gebruiken in de zwangerschap icm Ventolin. Ze zijn beide "gezond" geboren. Hetgeen wat ze mankeerde (oudste) en mankeert (jongste) staat hier volledig buiten. Ik heb wel extra echo's gekregen bij beide kinderen mede hiervoor. Ik weet natuurlijk niet wat de richtlijnen daar nu in zijn, want het is al even geleden natuurlijk.
Log in of Registreer om te reageren.