Copd en betablokkers

10-01-2023 om 20:27 uur

Goedenavond,
Kan het zo zijn dat betablokkers en bloedverdunners meer klachten geven mbt kortademigheid? Ik gebruik deze medicijnen na een hartoperatie (
bypass - niet aan hartlongmachine aangesloten
geweest).
Heb COPD III, maar ben veel kortademiger dan vóór de operatie, terwijl mijn longfunctie vrijwel hetzelfde is gebleven. Gebruik ook de pufjes alvesco en spiolto/respimat

Login of registreer om te reageren
10-01-2023 om 20:46 uur

Wat vervelend dat je kortademiger bent na je operatie.
Ik weet van sommige betrokken dat het een bijwerking kan zijn. Of dat ook zo is voor de bètablokkers en/of bloedverdunners die jij gebruikt weet ik niet. Je kunt de bijsluiter eens nalezen op mogelijke bijwerkingen.

Of misschien kost het herstel van de operatie je veel energie, waardoor je meer kortademig bent.

Je longfunctie staat los van kortademigheid. Je kunt een uitstekende longfunctie hebben, en toch ernstig kortademig en/of benauwd zijn.

Het lijkt me ook verstandig je klachten bij de volgende afspraak met je specialist te bespreken. Misschien kan er iets gewijzigd worden aan je medicatie. Waardoor je mogelijk minder last hebt van kortademigheid.
Daarnaast kan veel sporten en bewegen helpen om kortademigheid te verminderen. Met een betere conditie neemt je kortademigheid vaak ook af.
Ik weet natuurlijk niet of je dat al doet.

Sterkte en hopelijk neemt je kortademigheid snel af.

Login of registreer om te reageren
10-01-2023 om 22:10 uur

Bètablokkers staan erom bekend dat ze benauwdheid/kortademigheid veroorzaken, bespreek deze klachten met je arts, wellicht is er een andere soort waar u deze bijwerking niet van heeft. Van bloedverdunners weet ik dit niet, degene die ik slik heeft het niet als bijwerking, maar er zijn veel soorten bloedverdunners dus dit zou ook mogelijk kunnen zijn, maar uw specialist weet dit wel.
En suus heeft het weer uitstekend verwoord, niks aan toe te voegen😊

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
12-01-2023 om 15:37 uur

Een bypass operatie is een flinke aanslag op het lichaam en de longen. Bij het herstel hiervan ben je meer kortademig. Er wordt hartrevalidatie voorgeschreven na een bypassoperatie om te herstellen. Dan zal de conditie verbeteren en de kortademigheid afnemen. Bloedverdunners veroorzaken geen kortademigheid. Betablokkers kunnen wel kortademigheid geven. De werking van luchtwegverwijders zoals spiolto kan deels tegengewerkt worden door betablokkers. Echter de meeste betablokkers zijn selectief, ze werken alleen op het hart en niet op de longen. Er zijn onderzoeken dat patienten met hart en longaandoeningen het beter doen met betablokkers dan zonder. Met betablokkers minder klachten dan zonder. De voordelen van betablokkers voor het hart zijn veel meer dan een mogelijk klein nadeel van betablokkers op de longen.

Sterkte met het herstel na de bypass operatie.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen, longarts

Login of registreer om te reageren