Kan Corona na 6 maanden ernstige longproblemen geven

In december 2020 heb ik Corona gehad, met bijna geen klachten, alleen een beetje keelpijn. In die periode heb ik mijn beide ouders verloren. In mei 2021 ben ik in 3 dagen tijd volledig ingestort. Van een energieke vrouw (62 jaar) naar iemand die nog geen 10 meter meer kon lopen van de benauwdheid. In eerste instantie werd gedacht aan een burn-out. Ook werd er een verwijzing naar de longarts gemaakt. In juli 2021 is er een longfunctie onderzoek geweest. Hieruit kwam naar voren dat ik een mijn longen iets kleiner zijn als normaal, het middenrif ligt rechts iets hoger en ernstige luchtwegvernauwingen. De FEV1 was 32% Forster 100/6 gekregen.Eind september is er een ct-scan gemaakt en wederom een longfunctie onderzoek. Hieruit kwam dat er onder in de longkwalen wat ectasieën zitten. Mijn longcapaciteit is 90%, maar de belastbaarheid maar 37%. Andere puf gekregen, Trimbo, maar daar kon ik niet tegen, dus terug naar Forster en daarbij de Spiriva respimat. Aangemeld voor longrevalidatie. Na een bovenste luchtweginfectie was mijn FEV1 weer terug naar 32%. Eerst 7 dagen 30 mg Prednisolon gekregen. Daarna nog 10 dagen 30 mg en afbouwend nog 30 dagen 10 mg. Bloedonderzoek op allergie was goed. Ook nog een Ct-scan longembolie gehad, was ook goed. Nog een extra puf Alvesco gekregen en Montelukast tablet tegen de benauwdheid van bakluchtjes etc. De puf kon ik niet tegen, dus gestopt en Montelukast doet ook niets. Was ook doorverwezen naar de Cardioloog, die heeft een hart echo gemaakt en vanmorgen te horen gekregen dat mijn hart helemaal in orde is. Mijn benauwdheidsklachten zijn al vanaf eind mei 2021 24/7 ongewijzigd. In rust gaat het wel goed, maar bij de minste inspanning ben ik heel erg benauwd. Na 1 trap op lopen moet ik gaan zitten en buiten wandelen doe ik inmiddels met een rollator, omdat ik zonder rollator binnen 5 minuten helemaal buiten adem ben. De longrevalidatie van 3 maanden heeft ook geen verbetering gegeven. Ook na het puffen heb ik niet het gevoel dat ik meer adem heb. Voor mei 2021 heb ik nooit geen longproblemen ondervonden. Kan mijn doorgemaakte Corona besmetting iets met mijn longproblemen te maken hebben. Heeft u enig idee wat er met mij aan de hand is en heeft u nog suggesties wat ik verder nog kan doen of welke weg ik nog kan bewandelen. Dit is echt geen leven zo voor mij. Zijn er misschien meer mensen die dit ook meegemaakt hebben?

Mw. Dokman

Reacties

 • Beste mevr Dokman

  We krijgen als longartsen heel veel verwijzingen van benauwdheid na doorgemaakte corona. Wel klachten tijdens corona zoals u maar geen ziekenhuisopname, maar daarna blijvende benauwdheid. Vaak komt er uit dat er een verergering is van een onderliggende longziekte, die al aanwezig was maar geen klachten gaf. Dat kan bij u ook zo zijn. Ik mis een beetje de diagnose die nu gesteld is in uw vraag, maar het zou astma, COPD of een combinatie kunnen zijn die door corona is verergerd. Verder kan ook stress door het overlijden van uw beide ouders de klachten verergeren. Uiteindelijk kunnen de klachten weer verbeteren. Verlies van conditie gaat heel snel, opbouwen kost maanden, soms nog langer. Mijn advies is de longrevalidatie langer doorzetten, meer dan 1 jaar. Als er dan nog geen verbetering is opgetreden dan kan je nog de revalidatie arts erbij betrekken of naar een gespecialiseerd revalidatie centrum gaan.

  Met vriendelijke groet,

  Serge van Wolferen, longarts
 • SennaangelSennaangel Gebruiker
  Serge van Wolferen bedankt voor uw reactie. De diagnose die de longarts gesteld heeft is ernstige luchtwegvernauwingen en ectasieen in de onderste longkwabben.
  Zijn vermoeden is ook dat ik al Astma had, maar daar nooit echt last van heb gehad en door een gebeurtenis dit erger geworden is, waardoor er wel klachten zijn ontstaan. Vanmorgen nog contact met de longarts gehad. Hij weet het zelf ook niet echt meer en gaat overleggen met zijn collega longartsen. Heeft nu weer Prednisolon 30 mg voorgeschreven voor 10dagen en daarna nog 10 dagen 20 mg en een langdurige Antibiotica kuur, eerst 5 dagen en daarna 3x per week. Doorgaan met de puffen Forster 200/6 en Spiriva respimat. Over 3 weken weer longfunctie onderzoek en daarna weer telefonisch contact. Vanaf volgende week weer 2x per week COPD training bij de fysio. Bij inspanning en in rust is mijn zuurstofgehalte 99% bij de laatste test.
  Ook nog doorgestuurd naar de KNO arts voor een check. Ik hoop echt dat er verandering komt in mijn situatie, want dit is geen leven.
  Misschien heeft u nog een aanvulling op uw bericht.
  Mw. Dokman
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Een deskundige geeft maar één keer antwoord op een vraag. Als u opnieuw een vraag heeft, dan mag u een nieuw topic openen, voor de deskundige. Dan krijgt u opnieuw antwoord.
Log in of Registreer om te reageren.