Zwangerschap en Foster (bevat alcohol????)

Hi allemaal,

Ik ben 19 weken zwanger en kom er net achter dat er alcohol (7 mg ethanol) in Foster zit wat ik al die tijd al gebruik. Ik schrik enorm, hebben jullie er verstand van of dit kwaad kan? Ik lees dat dit kanker kan veroorzaken, ontwikkelingsstoornissen etc. en dat het gebruikt wordt als schoonmaakmiddel/desinfectiemiddel...

Ook staat in de bijsluiter dat Foster niet gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap, maar zowel de huisarts als (klinisch) verloskundige hebben gezegd dat dit gebruikt kan worden. Erg vreemd, de maker van het middel raadt het af, terwijl de zorgverleners dit niet doen. Ik heb geen dramatisch ernstig astma dus ik ga maar proberen om over te stappen op een ander middel, maar wat is dan aan te raden ???

Hopelijk kan iemand mij van meer informatie voorzien?

Mvg,
Senna
Tagged:

Reacties

 • TamiaTamia Gebruiker
  Beste Senna,

  Allereerst proficiat met je zwangerschap!

  Fabrikanten raden het gebruik van hun medicatie tijdens de zwangerschap vaak af omdat het niet voldoende getest is. Wanneer je in de bijsluiter leest dat het niet gebruikt mag worden, betekent dit meestal niet dat het schadelijk is voor je ongeboren kind, maar enkel dat de fabrikant niet aangetoond heeft in grote klinische studies dat het niet schadelijk is voor je ongeboren kind. Dit is ook het geval voor Foster. Bijsluiter: "Er zijn geen klinische gegevens bekend over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap. U mag dit middel niet gebruiken als u zwanger bent, als u denkt dat u zwanger zou kunnen zijn of als u van plan bent zwanger te worden of als u borstvoeding geeft, tenzij uw arts u adviseert het wel te doen." De enige reden dat dit niet aangetoond is, is dat zo'n studies veel geld kosten voor de fabrikant. In de prakijk hebben wel reeds heel wat vrouwen inhalatiemedicatie zoals foster probleemloos gebruikt tijdens hun zwangerschap en is het waarschijnlijk perfect veilig.

  Aangezien een slechte astma-controle ook schadelijk is voor je ongeboren kind, raden artsen je over het algemeen aan om niet te stoppen met je astma behandeling. Er zit zoals je schrijft inderdaad ethanol, beter betekent als alcohol, in foster, maar in heel kleine hoeveelheid. De hoeveelheid is een duizenste van wat je zou binnenkrijgen met een glas wijn te drinken.

  Persoonlijk zou ik met je arts je angst bespreken en vragen of er geteste alternatieven zijn. Persoonlijk zou ik wel niet zomaar stoppen want dit kan zelf slechter zijn voor je kind.

  Het beste,
  Tamia

 • NckiieNckiie Gebruiker
  Het klopt wat Tamia hierboven schrijft, de meeste medicatie kan je wel veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Je zou eventueel kunnen kijken of er een speciale poli is voor zwangerschap en astma bij jou in de buurt en extra informatie vragen daar. Ondertussen zijn er wel veel gegevens bekend van mensen die puffers gebruiken tijdens de zwangerschap, alleen bepaalde medicatie is gewoon heel weinig info over zoals biologicals, omdat dit relatief weinig wordt gebruikt.

  Mijns inziens kan je je arts en verloskundige vertrouwen en je kan ze altijd om meer info vragen natuurlijk en verduidelijking. Op het farmacotherapeutisch kompas staat trouwens (meer up-to-date dan de bijsluiters overigens!) dat er geen aanwijzingen zijn voor meer kans op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten zoals groeiremming of vroeggeboorte.
  Het advies: kan (voor zover bekend zonder gevaar) eventueel volgens voorschrift worden gebruikt.

  Maar bij twijfel gewoon altijd overleggen en om verduidelijking vragen en desnoods kunnen zij ook weer specialisten vragen om informatie:)
  Ook qua andere puffers als je wil overstappen overleg het met je artsen, zij weten meer ervan en ook welke resultaten er nu na jaren gebruik bekend zijn ondertussen.

  Hopelijk heb je een mooie zwangerschap!
Log in of Registreer om te reageren.