Patiënten gezocht die EMDR hebben ondergaan wegens angst bij COPD

Beste mevrouw, mijnheer,
mijn naam is Kris Mooren, ik ben longarts in Haarlem. Ik ben bezig met een onderzoek naar EMDR bij COPD. Dit is een veelbelovende nieuwe behandeling voor mensen die COPD hebben en daarbij angstklachten. Voor meer informatie kunt u eventueel deze pagina lezen: https://spaarnegasthuis.nl/nieuws/emdr-bij-kortademigheid.
Ik zou graag nog een aantal patiënten willen interviewen die deze behandeling hebben ondergaan. Voor u houdt dit een uurtje van uw tijd in. Ik kan naar u toekomen, zodat het u zo min mogelijk moeite kost.
Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u mij mailen op krismooren@hotmail.com. Ik neem dan contact met u op voor verdere uitleg.
Alvast hartelijk bedankt! Met vriendelijke groet, Kris
Tagged:

Reacties

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Niet ondergaan, wel erg geïnteresseerd hierin.
  Ik heb ook ernstige enge aanvallen van benauwdheid, gebruik oramorph en zo nodig oxazepam bij paniek, want je komt in een kringetje, ernstig benauwd zorgt voor paniek, paniek zorg voor extra benauwdheid.
  Verschrikkelijk om mee te maken en meermaals gedacht;dit was het dan...
  Wel ooit lang geleden emdr gehad ivm rookverslaving, heeft mij niet geholpen, alsnog gelukkig wel kunnen stoppen.
  Nu was emdr toen nog vrij onbekend en de therapeut wilde het uitproberen..
  Succes en zou hier graag meer van lezen mocht er meer nieuws komen.
 • DokterKrisDokterKris Gebruiker
  Beste Goudvisje, dankjewel voor je antwoord. Je beschrijft precies het probleem. Mensen die erg benauwd zijn geweest ontwikkelen vaak stikangst. Als je weer een keer benauwd wordt associeer je dat met de vorige keer dat het zo mis ging. Je gaat dan snel en oppervlakkig ademen. Bij COPD is dat precies de verkeerde manier van ademen. Immers je moet niet teveel inademen maar juist focussen op je uitademing, en die zo lang mogelijk maken. Tijdens een paniekaanval is dat bijna niet te doen. Het enige wat je wil is lucht inademen. Zo ontstaat een lastige vicieuze cirkel. Want als je teveel lucht inademt, "blaas je jezelf op", je zet de boel helemaal vast met lucht.
  Onze ervaringen tot nu toe met EMDR zijn wel gunstig. Ik kan je zeker aanraden het te proberen. Als ons artikel klaar is zal ik het delen op dit forum.
  Uiteraard zijn er ook andere manieren om dit probleem aan te pakken. Een fysiotherapeut die veel van COPD weet kan je bijvoorbeeld ook met dit probleem helpen. Ook de wetenschap dat je niet zomaar kan stikken, helpt veel mensen. (Wij zeggen altijd: je kan stikken als je je verslikt in voedsel, maar van COPD niet, immers de luchtpijp wordt door COPD niet afgesloten.)
  EMDR voor rookstop ken ik niet. Het is een behandeling voor traumaverwerking, dus voor mensen die in een situatie zijn geweest waarin ze dachten (zoals jij zegt): "dat was het dan..."
  Hartelijke groet, Kris Mooren.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @DokterKris, klopt inderdaad, heb zelf een boek gelezen over emdr, mijn dochter werkt hiermee, ze is psycholoog.
  Met de rookverslaving deed het ook niets, dit was bij een hypnotherapeut, ze dacht dat er meer aan de hand was aan trauma uit verleden, heb dit ook maar 1x laten doen want wil best proefpersoon maar dit voelde niet goed, hypnose deed ook al niks :) maar dat terzijde.. De fysio helpt mij Indd en ook de psycholoog vd huisarts, mij helpt Indd door te herhalen :"ik kom hier doorheen, hoe erg t nu ook is, ik weet dat het voorbij gaat" soort mantra, ook doe ik moeilijke sommetjes in m'n hoofd, neurie langgerekte oooh en aaaaah 's en nu de laatste tip die ik kreeg van longarts vd non invasieve beademing :een kleine handventilator voor m'n gezicht te houden.
  Niks helpt volledig maar het gekke is dat het idee dat ik iets kan doen, al wat helpt, naast wel de oramorph en oxa soms.
  Want al weet ik, stikken gebeurt niet, wat is het vreselijk eng, ook t hart wat tekeer gaat of juist gaat fladderen.
  Bedankt voor de uitleg, ik denk dat heel veel mensen al geholpen zijn met emdr, dit zou geweldig zijn om ook hiervoor in te zetten. Angst bij benauwdheid maakt ook nog bang om te bewegen, ook een groot nadeel.
  Succes en ik lees er graag over, heel fijn dit soort onderzoeken!
  Fijne avond 🍀
Log in of Registreer om te reageren.