Xolair

Hoi,

Zoals verschillende onder jullie, gebruik ik ook Xolair om mijn astma onder controle te krijgen. Tot nu toe heb ik het altijd in het ziekenhuis in mijn armen (elke arm 1 spuit) gekregen, maar ik hoop het zelf te mogen spuiten in de toekomst. Waar spuiten jullie de Xolair? Mijn longarts gaf aan dat buik of bovenbenen mogelijke plaatsen zijn.

Bedankt!
Tagged:

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik spuit in mijn buik. Dat deden we in het ziekenhuis ook al gauw omdat ik op mijn armen uitslag kreeg.
 • TamiaTamia Gebruiker
  Bedankt @Daantje !
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik spuit dupi ipv Xolair, maar vanaf begin zelf in mijn buik gespoten, 1x in mijn arm laten spuiten omdat mijn buik toen niet mocht ivm eczeemplekken. Ook met fragmin en fraxiparine prik ik bij voorkeur in mijn buik, daarmee ook uit nood eens in mijn been geprikt maar vind ik minder fijn en vaak pijnlijker.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #4 edited augustus 2021
  Het zou fijn zijn als je zelf mag spuiten, succes!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Het moet subcutaan, dus niet in een spier. Je buik is vaak het makkelijkste omdat je hier vaak wel een rolletje hebt om je huid te pakken:)
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Tamia https://www.novartis.nl/sites/www.novartis.nl/files/Xolair_150_sol_PIL_31Jul2020.pdf

  Hier staat aan het einde welke plaatsen je kan spuiten en hoe je moet spuiten. Uiteraard wordt dit in het ziekenhuis ook allemaal uitgelegd en gecheckt of je het zelf kan en met instructies voor thuis etc. Maar zo kan je alvast een beetje kijken en je erin verdiepen. Je zou ook kunnen vragen of je alvast zelf mag prikken dan kan je kijken wat jij fijn vindt. Ik prik mezelf liever dan dat iemand anders het doet dus heb het vanaf moment 1 zelf gedaan, maar snap dat niet iedereen zo is! Zo kan je onder begeleiding alvast oefenen, misschien vind je dat wel fijn:)
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #7 edited augustus 2021
  Nckii dan gooi ik gauw mijn reactie weg, dank! Domdomdom van mij!!!
 • TamiaTamia Gebruiker
  Bedankt voor alle reacties!

  Hier in Zwitserland, waar ik woon, wordt Xolair normaal altijd door een arts gegeven. Maar aangezien mijn Belgische longarts aangeeft dat ik dit probleemloos zelf kan doen, wil ik toch proberen om toestemming te krijgen om het thuis zelf te injecteren. Vandaar dat ik goed voorbereid probeer te zijn, zodat ik het volgende keer met mijn Zwitserse arts kan bespreken. Ik weet niet of het gaat lukken, maar ik kan het alleszins proberen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Het is wel belangrijk als je thuis gaat spuiten dat je in het verleden nooit een reactie gehad hebt na injectie. In het farmacotherapeutisch kompas (een naslagwerk voor medici in Nederland) staat ook aangegeven dat je na de eerste drie keer zelf zou moeten kunnen spuiten als de arts dat geschikt acht.
 • TamiaTamia Gebruiker
  Mijn Belgische longarts, die mij reeds jaren opvolgt, vindt het voor mij perfect veilig om Xolair zelf te injecteren. Ik weet dat Xolair geen lichte medicatie is, maar ik heb zelf nog nooit allergisch gereageerd op Xolair of een ander medicament. Zwitserland heeft echt gewoon andere gewoontes ;).
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Tamia oh ik hoop voor je dat het lukt! Ik heb inderdaad na 4x in het ziekenhuis spuiten toestemming gekregen om thuis te mogen spuiten van mijn longarts.
  En lastig soms dat het zo wisselend is per land. Hoop dat de link ook een beetje helpt qua voorbereiden/info inwinnen over het zelf toedienen:)

  Hier (bij mijn ziekenhuis) krijgen wij een briefje mee en voor het spuiten moet je dus nagaan of je geen koorts hebt, geen opvlamming van je astma hebt, geen diarree of braken etc is dat het geval dat je dat wel hebt dan overleg je met je longarts (of longverpleegkundige vaak in mijn geval die het met de arts overlegd) of je op dat moment wel of niet mag spuiten. Misschien ook iets om aan te geven als je het bespreekt?
 • TamiaTamia Gebruiker
  @Nckiie : bedankt, het is zeker interessante informatie en het is altijd interessant te weten waarop anderen letten. Uiteraard wil ik het wel veilig doen! Aangezien ik heel regelmatig misselijk ben, zal ik alleen maar niet te hard letten op het braken ;). Mijn maag is gewoon niet echt tevreden met de onderhoudsantibiotica die ik slik en de overvloedige slijmproductie van mijn longen.

  Toen ik het in het ziekenhuis kreeg, is het nooit uitgesteld. Ze gaven het zelf tijdens hospitalisaties. Het was toen eigenlijk wel gezellig om het in het ziekenhuis te krijgen, want op die manier heb ik toch wat andere patiënten met ernstig astma leren kennen. We waren altijd de lawaaimakers in de wachtzaal. Ik was enkel de benjamin van de groep.

  Leven tussen 2 landen is niet altijd eenvoudig, maar zo kan ik wel het positieve nemen van elk land. Elk nadeel heeft zijn voordeel ;).
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Tamia uiteraard dat je het veilig wil doen! Ohja nog een tip: niet voorzichtig prikken maar gewoon erin darten haha, dan voel je de naald 9 van de 10 keer niet:D

  Ik heb aparte afspraken met mijn longarts. Ik heb regelmatig last van mijn buik dus daar hoef ik niet op te letten tenzij het ineens heel drastisch veranderd. Ik heb zo vaak verhoging dat ik pas bij 38,5 hoef te bellen om te overleggen en anderen al eerder.
  Bij mij in het zkh ben ik 1x doorgestuurd naar de seh maar toen alsnog de dupi gehad en verder ook tijdens abkuren, stootkuren etc mocht ik altijd spuiten inderdaad. Alleen als ik een paar dagen koorts heb stellen ze het liever uit. Hier wordt het op de dagbehandeling gegeven door een verpleegkundige.

  Zeker dat elk nadeel zijn voordeel heeft en the best of both worlds?:p
 • TamiaTamia Gebruiker
  Bedankt @Nckiie . Ik ga get zeker met mijn longarts bespreken.
 • Henri87Henri87 Gebruiker
  Ik krijg dit medicijn ook sinds een paar maanden. Vandaag de 4e prik gehad maar merk nog niets. Wanneer begon het bij jullie te werken?
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Bij mij wel redelijk snel maar geleidelijk. Ik merkte op een gegeven moment dat ik steeds minder noodmedicatie gebruikte. Binnen zestien weken zou je effect moeten hebben
 • TamiaTamia Gebruiker
  #17 edited september 2021
  @Henri87 : krijg je om de 2 weken of om de 4 weken Xolair? Bij mij duurde het ook zeker 2 maanden vooraleer ik enig positief effect voelde.
 • Henri87Henri87 Gebruiker
  Bedankt voor jullie reacties. Ik krijg ze om de 4 weken. Er zijn nu 3 maanden voorbij, maar merk er nog niets van eigenlijk. Ik hoopte vooral iets minder vermoeid te gaan worden en wat beter bestand tegen prikkels.
 • TamiaTamia Gebruiker
  Ik heb Xolair voor de eerste keer zelf gespoten (onder toezicht van een arts) en dat ging heel goed 😊. Bedankt voor alle adviezen, het heeft mij zeker geholpen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Wat fijn dat je het zelf mag doen. Dat scheelt zoveel!
Log in of Registreer om te reageren.